Ringen met Rik… altijd een unieke belevenis !

Machteld Kaesemans

 

 

Tijdens de jaarlijkse controle van onze nestkasten voor steenuilen  en de zwaluwentelling begin juni, hadden we  een bezet nestje steenuiltjes gevonden en ook een nestbak voor torenvalken nagezien. Deze nestbak stak barstensvol takken ! Hier was dus een koppel kauwen aan het werk geweest ! Voor we de ganse boel uit de bak zouden kieperen toch even gevoeld of er iets inzat en jawel… helemaal in een hoek vonden we vijf piepjonge torenvalkjes ! Maar in de barstensvolle bak zouden die onmogelijk kunnen opgroeien in zo’n beperkte ruimte. Dus alle takken verwijderd en daarna de pulli teruggezet.

 

 

 Steenuil

.

 

Gisteravond ben ik dan teruggekeerd met Rik Vande Kerchove.

In een nestkast voor kerkuilen vonden we twee bijna vliegensvlugge steenuiltjes die door Rik deskundig geringd werden.

 

 

Torenvalk

 

 

Dan naar de torenvalken! We vonden de vijf pulli terug die ook bijna vliegensklaar waren en zeer goed in hun vel zaten ! Ook deze vijf, vier mannetjes en één vrouwtje, werden door Rik geringd.

 

Scholekster

 

Tijdens onze terugkeer stopte Rik plots heel bruusk met de wagen om als een haas een grasveld in te spurten ! Twee seconden later keerde hij terug met in zijn handen : twee bijna vliegensklare scholeksters ! Aan de koffer van de auto kregen ook deze twee een ring terwijl de oudervogels ons bijna om de oren vlogen ! Ringen met Rik… voorwaar altijd een unieke belevenis !

 

Tekst en foto’s: Willy Vermeersch