IZABELTAPUIT, publiekstrekker te Heist !

Machteld Kaesemans

Tekst en foto’s  /  Johan Buckens.

 

Damien Gailly, een jonge gedreven vogelkijker uit de streek van Luik, was op 1 oktober een dagje aan zee om zangvogels te zoeken in het Zeebrugse havengebied. In de baai van Heist viel zijn oog op een nogal bleke tapuit , die hem deed denken aan een Izabeltapuit. Omdat de determinatie van deze soort niet eenvoudig is en hij zelf geen ervaring had met deze soort besloot hij de foto’s eerst rond te sturen aan enkele ervaren vogelkijkers.  De volgende morgen konden Gerald en David ‘Billy’ Herman op basis van de foto’s de determinatie bevestigen. De vogel bleek gelukkig nog aanwezig te zijn en kon de hele dag bewonderd worden, vaak van op korte afstand.

 

Izabeltapuit, Heist 02/10/2013

 

Dit is pas de vierde Izabeltapuit voor België. Het eerste geval was een vogel in de Voorhaven van Zeebrugge op 13 oktober 2003. Twee jaar later was er de druk bezochte vogel op de parking van het station van Aarschot in oktober 2005 en in 2010 was er de uitzonderlijke voorjaarswaarneming van een Izabeltapuit in Limburg.

.

De herkenning van Izabeltapuit is niet zo eenvoudig. Vooral bleke, jonge vrouwtjes Tapuit kunnen voor verwarring zorgen.

Belangrijk om op te letten is de kleur van de bovendelen. Bij Izabeltapuit zijn de bovendelen licht ‘izabelkleurig’, er is weinig kleurverschil tussen de onderdelen en de bovendelen. Bij Tapuit zijn de bovendelen duidelijk donkerder dan de onderdelen. Het belangrijkste kenmerk zit hem in  de grote en middelste dekveren. Deze hebben een minder donker centrum dan bij Tapuit waardoor de vleugel egaler oogt en de duimvleugel (alula) duidelijk afsteekt ten opzichte van de grote en middelste dekveren. Bij Tapuit zijn de centra van de dekveren zwart waardoor er meer contrast zit in de vleugel.

 

 Tapuit, Zeebrugge 22/09/2010 en Izabeltapuit, Heist, 02/10/2013

 

Bijkomende kenmerken zijn de lichtere ondervleugel bij Izabeltapuit en de gemiddeld bredere staartband. De vogel van Heist heeft een zeer brede staartband, de zwarte ‘T’ is nauwelijks aanwezig waardoor het staartpatroon lijkt op dat van een Woestijntapuit.

 

 Izabeltapuit, Heist 02/10/2013

.

Ook vandaag was de vogel nog aanwezig (voor de vijfde dag op rij), en werd terug druk bezocht door heel wat kijklustigen !