LAUWERSMEER 06-11-2013 – 11-11-2013 : DAG 1 & 2

Machteld Kaesemans

” Ald Syl “.

 

Woensdagavond 06-11 vertrokken 12 Mergussers stipt om 19.00 u. richting Lauwersmeer in Nederland. Ze hadden 400 km voor de boeg, maar rond 23.00 u. kwamen ze aan in Kollum, bij hun verblijf “Ald Syl”, wat in het Fries “oude sluis” betekent.. Ze werden begroet  door Nel Drewes, de gastvrouw ..Johan Debuck. noemt haar “Kokkenel” omwille van haar verzorgde en uitgebreide kookkunst.

Na een slaapmutsje trokken ze naar hun kamer, want vandaag stond er heel veel op het programma.

 

 

De Lauwerszee werd op 23 mei 1969  Lauwersmeer. Angst voor overstromingen leidde tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap een echt vogelparadijs. De natuur rond het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.

Onze vogelaars reden “bij mooi weer” rond het meer en deden de volgende plaatsen aan. Deze kan je grotendeels volgen op de kaart.

1: DE POMP hier zagen ze: 1 ad. zeearend, 20 kleine zwaan, 1blauwe kiekendief, waterral en een koppel roodborsttapuit.

 

2:© Sijmen Hendriks: KOLLUMERWAARD: slechtvalk, havik, 11  grote zilverreigers, 2000 goudplevier, baardmannetje.

 

3: JAAP DEENSGAT: 1 Grote Kruisbek en 16 brilduikers.

 

4:SUYDEROOGH: 30 sijsjes, 8 putters, slechtvalk, blauwe kiekendief, 18 kleine zwaan.

 

Hier vonden ze ook een gezellig cafetaria-restaurant onder de naam “Suyderoogh”. Na deze drukke voormiddag buiten kon een goeie warme kom soep wel smaken! Men stelde worstensoep en tomatensoep voor. Wat bleek…. De worstensoep was MOSTERDSOEP, men had blijkbaar verkeerd verstaan, of ze gesmaakt heeft weet ik niet !

Nu de innerlijke mens gesterkt was konden ze verder naar

 

5:HAVEN LAUWERSOOG: 3 paarse strandloper, 598 rotgans tussen 15u30 en 15u40, 12 middelste zaagbek en 100 eidereend.

 

6: EZUMAKEEG: 26.000 brandgans en 38 overvliegende kleine zwaan.

 

Natuurlijk is deze opsomming niet volledig, onze vogelaars zagen reeds 81 soorten!

 

Om 18.00 u kreeg ik eerst van Frank, onze voorzitter, een sms dat het een superdag was! Later belde hij mij alle gegevens door. De spanning was wel aan het stijgen, want Johan zou tijdens de maaltijd de naam van de 2de mysterybird  prijsgeven! Alle antwoorden moesten immers deze avond binnen zijn.

Morgen bij het nieuwe dagverslag kun je ook de oplossing lezen.

 

Tot dan!

Thuisreporter:  Machteld  07-11-2013.