LAUWERSMEER 09-11-2013 / DAG 4

Machteld Kaesemans

 

Deze morgen om 07.30 u. regende het lichtjes. Men moest nog naar het rijkelijk gevarieerd ontbijtbuffet, waar het programma van vandaag door  “Bukske” werd medegedeeld. De rest van de dag  was het verder mooi, maar winderig met 2 flinke regenvlagen.

Om 08.30 u. vertrokken ze dan naar

1. KOLLUMERWAARD , hier zag men 15 grote zilverreiger en 1 blauwe kiekendief.

2. NEGENBOERENPOLDER, gisteren zat er een woestijntapuit, maar die werd niet teruggevonden, wel 1250  bergeenden en een smelleken.

 

 

3. EEMSHAVEN: 2 houtsnip. Bij zeetrek verschillende groepen zwarte zee-eend, groepen rotgans, kuifeend, eidereend en duiker spec.

 

 

 

Het was reeds middag en in DELFZIJL werd in “Grand Café ’t Lokaal” geluncht. Een gezellige kroeg …met knappe bediening volgens sommigen! In elk geval de kaassoep met croutons smaakte heel lekker !

 

Vervolgens reden ze naar

 

4. POLDER BREEBAART: 1 Zeearend, groenpootruiter, zwarte ruiter, tureluur, 2 baardmannetjes.

Breebaart is ontstaan in 1979 toen hier de kustverdediging op Deltahoogte werd gebracht. Eigenlijk is het geen polder. Een waterdoorlaat onder de zeedijk verbindt het gebied met de Dollard. Een vroegere wadgeul is weer uitgegraven,  zeewater stroomt in en uit en daarin zit hem precies de bijzondere betekenis van het gebied. Breebaart vormt een voor planten en dieren toegankelijke en toch veilige buffer tussen land en zee, tussen zoet en zout. Geen wonder dat dit veel vogels en dieren aantrekt.

 .

5.MONDING EEMS – DOLLARD: zo’n 20.000 bonte strandlopers op HVP (hoogwater vluchtplaats) en vluchtjes, ook zilverplevier

De Dollard is één van de weinige brakwater-getijdengebieden van Europa. De Dollard ontstond in de 14e en 15e eeuw.

.

.

 

6.  KIEKKAASTE  kijkhut met een mooi uitzicht op een schitterend rietveld en  op de Eems. Hier was er een slaapplaats van blauwe kiekendief 3 m. en 3 ex. in vrouwtjeskleed. Ook een grote groep baardmannetjes werd gehoord, niet gezien, wegens te donker.

 

Vandaag 75 soorten waarvan 7 nieuwe. De teller staat nu op 105 soorten.

 

Deze avond krijgen ze een reportage van Frank over Namibië, nu wel mogelijk … want de vergeten beamer werd door DHL gisteren afgeleverd bij “Kokkenel”.

 

Nog een toetje voor onze fotografen !!!!

 

Thuisreporter: 

Machteld 09-11-2013