LAUWERSMEER 10-11-2013 / DAG 5

Machteld Kaesemans

 

Om 07.30 u. zaten onze Mergussers aan het ontbijt en om 08.30 u. vertrokken ze goedgezind zoals elke morgen. Ze kregen over de ganse dag 95% zon met 3 of 4 onweersbuien, maar toen zaten ze in de wagen of ergens binnen.

Hun tocht liep vandaag naar:

1 KOLLUMERWAARD : gezocht naar een koereiger die daags voordien gezien werd, maar niet gevonden. Wel 10 kleine zwaan en 6 grote zilverreiger.

2. DE POMP: 3 blauwe kiekendief in vrouwtjeskleed, 1 zeearend, 620 kuifeend, waterral en 1 man  roodborsttapuit.

 

Het vermelden zeker waard : Iedere dag zagen ze zo’n 60 tot 70 buizerds !!!

 

De grijze snip aan de Bantpolder liet verstek dus naar

3.  HAVENTJE LAUWERSOOG: Hier een juv. kuifaalscholver met rode pootring / code SEU / geringd in Schotland op Fair Isle.  Ze telden 426 rotganzen op trek tussen 12.15 u. en 12.45 u. en twee dwergmeeuwen.

 

 

Het middageten werd verorberd in café “PAKHUS”  in  ANJUM met een lekkere tomaten- of groentesoep. Tussendoor  als opwarmertje of afzakkertje wordt er wel van een glaasje calvados, cognac, of whisky “geslurpt” maar met mate?

Anjum, gelegen in het noordoosten van de gemeente Dongeradeel, is één van de oudste dorpen van Friesland.  Het dorp, al ontstaan rond het jaar 1000, is naar men zegt door de man ‘Ane’ gesticht.
Om zijn vee en huis tegen het water te beschermen bouwde hij een terp. Nakomelingen kwamen en gingen op en om de terp wonen.
En zo is het dorp ‘Anigheim’ ontstaan, het huidige Anjum.

 

4.  POLDERS rond ANJUM: Een late noordse stern, 6000 brandgans, 1 slechtvalk, 1 sperwer, 600 kolgans.

.

 

 

5. De wind was gaan aanwakkeren en ze besloten om te gaan trektellen in HOLWERT of HOLWERD, op het staketsel waar de overzetboot  vertrekt naar Ameland. Hier was het wel zeer goed met: 2 grote zee-eend, 1 drieteenmeeuw, 18 zwarte zee-eend, 1 middelste jager, 1 grote jager, 5 miki’s, c.a. 60 dwergmeeuw, 800 rotgans, 3 paarse strandloper, 6 rosse grutto en ongeveer 250 bonte strandloper.

Voor de kust tussen het vasteland en Ameland schatten ze nog 1300 eidereend  in.

 

Tijdens het trektellen was er een Duitser die aan Frank vroeg welke vogelsoorten ze allemaal zagen. De ganse bende lag praktisch plat van ‘t lachen toen Frank in zijn beste duits “à la Jean- Marie Pfaff” sprak van een “pilsterte (pijlstaart), groep slipente, jagermeister (middelste jager) enz.” !!!!

.

6. HOLWERT slikken en schorrengebied: slaapplaats van blauwe kiekendief, 3 man en 8 in vrouwtjeskleed.

 

Deze avond wordt afgerond met fotoreeksen van Marc Nollet en Patrick Keirsebilck.

 

De sfeer in de groep is schitterend, veel ambiance … er wordt veel gelachen, veel “gevogeld”.

 

De teller staat nu op 113, vandaag zagen ze 79 soorten waarvan 8 nieuwe.

 

Terug thuis op maandag 11/11/2013 rond 19.00u.

 

Thuisreporter: Machteld Kaesemans 10-11-2013

Gegevens werden steeds doorgebeld door Frank vz.