BLIKVANGERS van 30-12-2013 tot en met 05-01-2014

Machteld Kaesemans

 Appelvink  / Filip De Ruwe.

 

Met deze kleurrijke appelvink starten we het jaar 2014.

 

Eigenlijk waren er deze week geen spectaculaire vondsten behalve de ruigpootbuizerd aan de Willem Leopold Polder. Wel werden er veel waarnemingen ingevoerd.

 

Aan de achterhaven zaten  nog steeds de ijsduiker, kuifduiker, kuifaalscholver en middelste zaagbek. In de weiden van Uitkerke zag men velduilen, aan Roksem Put pontische – en geelpootmeeuwen  en aan de kust spotte men strandleeuwerik en sneeuwgors.

 

Bij de kleinere vogels wordt het mooie, eerder zeldzame baardmannetje dit jaar regelmatig gezien.

 

Opvallend zijn wel de  grote groepen kemphaan zo vroeg in het jaar…reeds op doortocht ?

 

De aanwezigheid van veel wintervogels blijft nog steeds beperkt, wat wil je met temperaturen die zoals vandaag stegen tot 15° ! Onze wintergasten bevinden zich nog meer noordelijk, ook daar is het nog niet bitterkoud en vinden ze voedsel. Wie weet neemt dit snel een wending, hopelijk niet zoals in Ohio !!!

.

 

Middelste Zaagbek vrouw, man.

 

 Marc Nollet

 

 

 Marnix Vyncke

.

 

WAARNEMERS

Albert Neyt, Anthony Hollebeke, Antoine Cornelis, Antoon Verleye, Bart De Schutter, Bart Verstraete, Benedict De Laender, Benny Cottele, Bert Kindermans, Caroline De Wulf, Danny Claeysier, David Botteldoorn, Dieter Anseeuw, Dirk Peene, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Fabien Ryckebosch, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gijs François, Guido Burggraeve, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Hillewaert, Hans Vandenberghe, Ivan Hermans, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Versigghel, Jasper Mussche, Jean Devillers-Terschuren, Jean-Philippe Lejeune, Jelle Van den Berghe, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Opsomer, Johan Seys, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Jonckheere Jarne, Jonckheere Robby, Jorg Lambrechts, Joris Everaert, Jozef Vansteenkiste, Jürgen de Witte, Jürgen Vanpraet. Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kelle Moreau, Laurent Raty (NMT), Louis Robeyns, Luc De Cat, Luc Segers, Luc Van den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luc Willems, M. Pottier, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Nollet, Margaux Boeraeve, Marnix Vyncke, Maselis Mario, Michaël Abts, Mylle Johnny, Noël Lievrouw, Olivier Vergucht, Ons Madi, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Paul Tuerlinckx, Peter Van Herp, Peter Watthy, Pierre Blockx, Pierre Desablens, Pierre Devillers, Pieter Dhaluin, Pieter Van Beers, Pieter Van Hauwaert, Pim Wolf, Quentin Dupriez, Richard Detaille, Rita Vanhullebusch, Robert Gysbertsen, Roland François, Ruben Saey, Rudy Deplae, Serge Allein, Simon Feys, Steeman Carlos, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny, Stijn Hantson, Stijn Vansteenbrugge, Sven Maly, Sylvian Hotton, Tom Vandezande, Vandeputte Christian, Verduystert j.p, Walter De Smet, Ward Tamsyn, Willem Bockx, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Yves Baptiste.

 

 

 IJsduiker  /  Kuifduiker  /  Pontische Meeuw  /  Geelpootmeeuw.

 

 Yves Baptiste  /  Herman Blockx  /  3 & 4:  Jan Baert

.

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Baardmannetje man en vrouwtje

 

 Foto’s  /  Jan Baert

 

Roodhalsgans: Uitkerke Weiden.

Kleine Zwaan: Maldegem, Achterhaven, Oostdam.

Grote Zaagbek: Oedelem-Zandberg, Achterhaven overvliegend.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven.

IJsduiker: Achterhaven, Zeekanaal.

Kuifduiker: Achterhaven, Zeekanaal.

Geoorde Fuut: Zeekanaal.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Kuifaalscholver: Achterhaven.

Bruine Kiekendief: Uitkerke, Achterhaven, Oudenburg, De Haan.

Blauwe Kiekendief: ZIE LINK.

Ruigpootbuizerd: Willem Leopold Polder.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Damme, St. Michiels, Assebroek, Uitkerke.

Bokje: Lissewege Monnikenwerve

Paarse Strandloper: Cadzand Haven, Strand Bredene.

Pontische Meeuw: Roksem Put, Kleyne Vlakte.

Geelpootmeeuw: Roksem Put.

Bosuil: Kasteel Valkenest.

Velduil: Uitkerke Weiden, Zuienkerke.

Zwarte Specht: Vagevuurbossen.

Roek: St. Kruis, Sysele.

Baardman: Damme.

Strandleeuwerik: Het Zwin.

Cetti’s Zanger: Uitkerke Weiden.

Waterpieper: Achterhaven, Het Zwin.

Frater: Achterhaven.

Kruisbek: Vloethemveld, Ryckevelde, Bulskampveld, Vagevuurbossen, Hertsberge.

Noordse Goudvink: Loppem

Appelvink: Loppem.

Sneeuwgors: Strand Bredene, De Haan,  Voorhaven, Duinwijk ’t Zoute.

 

 

Kemphaan

 

Eric Van Colenberghe

.

Machteld Kaesemans  06-01-2014