BLIKVANGERS van 23-12 tot en met 29-12-2013

Machteld Kaesemans

IJsvogel  /  Marc Nollet.

 

Als afscheid van 2013 deze IJSVOGEL  “De vogel van het jaar 2013”. Voor 2014 werd de KERKUIL verkozen.

 

Op 23-12 werd de sneeuwuil nog bewonderd door minstens 63 vogelaars en fotografen. Op 24-12 was er zware storm en later in de week op 27-12 werd hij – indien dezelfde-  nog een dag opgemerkt in Lovendegem …sindsdien zijn we zijn spoor bijster !

 

Heel wat aandacht ging dan uit naar de Achterhaven van Zeebrugge met ijsduiker en grote zee-eend. Roodkeelduiker  en zwarte zee-eend zag men boven de Noordzee.

 

De Uitkerkse Polder werd ook heel druk bezocht om een glimp op te vangen van de velduilen. De fotografen werden  wel erg op de proef gesteld. De vogels bleven zich steeds heel lang verschuilen in het riet.

 

Ook het vermelden waard: de ruigpootbuizerd in het Retranchement. Dit is wel niet hetzelfde mannetje dat vijf  opeenvolgende jaren in de winter naar daar afzakte.

 

Verder wens ik jullie een schitterend en gezond 2014  en veel, heel veel, vogelkijkgenot.

 

 

Blauwe Kiekendief

 

Daniël Wybo

.

Ruigpootbuizerd

 

Johan Buckens

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexander Devos, Ann Dumoulin, Arne Iserbyt, Arnout Zwaenepoel, Baetsle Rudi, Bart Augustijns, Bart De Keersmaecker, Bart Mortier,  Bart Van Thuyne, Ben Steeman, Benedict De Laender, Benny Cottele, Bert Kindermans, Björn Deduytsche, Bram Eggermont, Carl Vertommen, Caroline De Wulf, Chris Steeman, Christine Delrue, Dirk Becuwe, D Roobaert, Daan Dekeukeleire, Daan Drukker, Dan Slootmaekers, Daniël Wybo, Danny Camerlinck, Danny Claeysier, Dany Depauw, Davy De Groote, Davy Vanwijnsberghe, Decruyenaere Annick, Didier Muyshont,  Dieter Coelembier, Dimitri Van de Populiere, Dirk Peene, Dirk Raes, Dirk Verstraeten, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Edward Debbaut,  Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Slagmulders, Erwin Vereecken, Fabien Ryckebosch, Filip De Ruwe, Fonny Schoeters, Fons Vervoort, François Hela, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers,  Geert Boelens, Geert Carette, Geert Vanhulle, Gerald Driessens, Guido Burggraeve, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Henk Castelijns, Herman Blockx, Hugo De Bruyker, Ivan De Wispelaere, J.Vanryckeghem, J.P. Provoost, Jan D’hondt,  Jasper Mussche, JB Schuermans, Jean Hugé, Jean Marc Linden, Jean Spitaels, Jens Derycker, Johan Buckens, Johan De Smet, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Jonckheere Jarne, Joop Scheijbeler, Joris Elst, Joris Everaert, Jos Simons, Jürgen de Witte, Juul Buys, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Karl Gillebert,  Koen Baute, Kurt Boux, L Feys, Laurens van Merris,  Luc De Cat, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Luk Neujens, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Marc & Françoise Roca, Marc Baetsleer, Marc De Ceuninck, Marc Janssens, Marc Nollet, Marc Detollenaere, Margaux Boeraeve, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Martin Hendrick, Mathias Wackenier, Maurice Meunier, Mauro van Reusel, Michaël Abts, Michel Louette, Miel Ferdinande, Moeskops Henri, Mylle Johnny, Noël Lievrouw Norbert Willaert, Olivier Hendrick, Olivier Olyslaegers, Olivier Vergucht, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul De Cnodder, Paul D’hoore, Paul Maertens, Paul Matthys, Paul Vandenbulcke, Pecceu Bert, Peter Collaerts, Peter Meininger, Peter Standaert, Peter Van Herp, Philippe Jacob, Pierre Blockx, Pieter Braem, Priëls Werner, Raphael Windey, Rens Hendrickx, Rieneke Vanhulle, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robert Gysbertsen, Robrecht Debbaut, Roland Francois, Roy Hendrix, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudi Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele,  Serge Allein, Slegers Tom, Sophie Philtjens, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Steven Keteleer,  Stijn Borny, Stijn Vansteenbrugge, Sven Maly,  Sylvian Hotton, Tim Vochten, Tom Goossens, Tom Martin, Vandeputte Christian, Verbeeck Victor, Viviane Lootens, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Bovens, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Rommel, Yves Baptiste.

 

 

 IJsduiker  /  Roodkeelduiker  /  Zwarte Zee-eend  /  Grote Zee-eend.

 

Yves Baptiste  /  Robin Vermylen  /  Geert Vanhulle  /  Patrick Keirsebilck

.

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 .

 

Sneeuwuil

 

Danny Roobaert

.

Velduil

 

Régy Goemaere

.

 

Witbuikrotgans: Het Zwin en omgeving.

Roodhalsgans: Uitkerke Weiden, Zilteweiden Dievegat.

Kleine Zwaan: Beverhoutsveld.

Grote Zaagbek: Oedelem-Zandberg.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven.

IJsduiker: Achterhaven, Zeekanaal.

Roodkeelduiker: Noordzee, Zee te Zwinbosjes.

Kuifduiker: Achterhaven.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Kuifaalscholver: Achterhaven.

Bruine Kiekendief: Damme, Achterhaven, Knokke, De Haan, Het Zwin.

Blauwe Kiekendief: ZIE LINK.

Ruigpootbuizerd: Retranchement.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Damme Stadswallen.

Kraanvogel: Vlissegem  Akkers.

Bokje: Het Zwin.

Paarse Strandloper: Knokke, Strand te Blankenberge.

Drieteenmeeuw: Knokke, Noordzee.

Pontische Meeuw: Strand Westdam.

Geelpootmeeuw: Baai van Heist.

Zeekoet: Zee te Zwin.

Sneeuwuil: Zeebrugge Strand Westdam, Voorhaven Westdam.

Kerkuil: Houtave Hoge Moere (verkeersslachtoffer).

Bosuil: Zevenkerke.

Velduil: Uitkerke Weiden.

Kleine Bonte Specht: Assebroek Centrum.

Zwarte Specht: Vagevuurbossen, Gulke Putten.

Roek: Oostkamp, Beernem.

Baardman: Achterhaven.

Waterpieper: Uitkerke Weiden.

Grote Barmsijs: Bulskampveld.

Barmsijs spec.: Vloethemveld, Hertsberge

Frater: Het Zwin.

Kruisbek: Vloethemveld, Vagevuurbossen.

IJsgors: Het Zwin.

Sneeuwgors: Strand Oostdam, Voorhaven, Knokke.

 

 

 Kuifmees    /    Zwarte Mees

 

Johan Buckens    /    Ruben Saey

 

Machtel Kaesemans  31-12-2013