BLIKVANGERS van 27-10 tot en met 02-11-2014

Machteld Kaesemans

 Siberische Boompieper  /  Johan Buckens.

 

Dank zij het barre weer van vandaag, verschijnen de blikvangers reeds deze avond. Er waren vorige week heel veel vogelaars in het Mergus gebied, meer dan 150! Minstens 53 twitchers gingen de Siberische boompieper zoeken in Heist.

 

Een Siberische tjiftjaf werd ook gespot, vermits de vogel niet wilde roepen werd hij nog niet beoordeeld. IJseend en kraanvogel zijn eveneens nieuw. De aankomst van sneeuw – en ijsgors kondigen de winter aan alhoewel het weer van de vorige week eerder aan lente of eind zomer deed denken.

 

Zeer opmerkelijk was ook en nog steeds de aanwezigheid van een visarend aan de Zandberghoevevijver en de Meibosvijver in Sijsele en Oedelem. De natuurfotografen beleefden hier prachtige momenten. Tot driemaal toe in vier uur tijd komt deze schitterende roofvogel de forellen uit de Meibosvijver pikken, terwijl de vissers erop zitten te kijken…van durf gesproken! Hij verblijft er reeds 3 weken en november is al zeer laat op het jaar. Normaal zijn visarenden reeds vertrokken naar het verre Afrika. Een fotoreeks laat jullie genieten van zijn vistechniek.

 

Wij kijken al uit naar volgende week…maar met dit weer?

 

 

 IJseend

 

Eric Van Colenberghe

 

 Kraanvogel

 

 Johan Buckens

 

.

WAARNEMERS:

Alain De Broyer, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bastiaan de Ketelaere, Benedict De Laender, Bernard Collet, Bert Kindermans, Björn Deduytsche, Bram Conings, Bruno Nef, Catherine Priem, Chris Steeman, Damien Gailly, Dan Crabbe, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Klaessens, Dany Depauw, Davy Bosman, Dirk Anseeuw, Dirk VandeVondele, Dominique Bauwens, Donald Dupon, Dries Candaele, Edward Debbaut, Eef Thoen, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Fabien Ruysschaert, Filiep T’jollyn, Filip De Ruwe, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, G. Andy, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Pourcq, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Goffette Quentin, Guido Minnaert, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vansteenbrugge, Henk Loobuyck, Henri Dineur, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Indra Jacobs, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Wit, Jan Ranson, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, Jean Hugé, Jeremy Demey, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johannes Jansen, Jonathan Meire, Joost Meulemans, Karina Samyn, Kenny Hessel, Kevin De Cock, Klaas Debusschere, Koen Vandepitte, Koen Verbanck, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Laurent Raty (NMT), Lebrun Raphael, Legrand Vincent, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Teugels, Luc Van den Kerchove, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Maarten Dermout, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nils Bouillard, Olivier Dochy, Olivier Vergucht, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul De Cnodder, Paul D’hoore, Pecceu Bert, Peene Dirk, Peter Adriaens, Peter Collaerts, Peter Van Herp, Pierre Blockx, Pieter Claes, Pieter Van Hauwaert, Quentin Smits, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robert Vandaudenard, Robrecht Debbaut, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sancho (Hugo) Vanherck, Serge Allein, Simon Feys, Simon Vandepitte, Simon Vyncke, Starling  Reizen, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Stocman François, Thibaud Vandaudenard, Toon Spanhove, Valérie Goethals, Verduystert J.P., Viviane Lootens, Ward Tamsyn, Werner Goussey, Wilfried , Pattyn, Willem Bockx, Willem Jans, Willy Dias, Wim Bovens, Wim Pauwels, Yves Verstraeten.

 

 

 Visarend

 

Danny Claeysier.

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Visarend met prooi

 

 

 

 

 Danny Claysier.

 

 

IJseend: Noordzee.

Geoorde fuut: Zeebrugge.

Lepelaar: Het Zwin, Varsenare, Heist

Roerdomp: Zedelgem, Achterhaven, Uitkerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Jan-van-gent: De Haan, Knokke, Noordzee.

Visarend: Oedelem, Sijsele.

Bruine kiekendief: Achterhaven, Assebroek, Heist.

Blauwe Kiekendief: Zeebrugge, Heist, Oedelem, Assebroek, Uitkerke, De Haan.

Ruigpootbuizerd: Het Zwin.

Smelleken: Heist, Knokke.

Slechtvalk: Zedelgem,  Zeebrugge, Uitkerke, Achterhaven, Brugge, Heist, Oedelem, Knokke, Meetkerke.

Waterral: Moerbrugge, Assebroek, Damme, Oudenburg, Zeebrugge, Heist.

Kraanvogel: Ramskapelle, Oostkamp, Wingene

Amerikaanse steltkluut:: Weiden Pompje.

Bokje: Achterhaven, Assebroek, Beernem, Heist, Achterhaven,Torhout.

Paarse Strandloper: Blankenberge, Wenduine.

Pontische meeuw: Zeebrugge, Heist.

Geelpootmeeuw: Zeebrugge, Heist.

Middelste jager: Noordzee, Wenduine.

Kleine jager: Heist.

Bosuil: Wingene, Zedelgem, Zerkegem, Jabbeke.

Velduil: Knokke, Achterhaven, Heist, Brugge, Zeebrugge, Wenduine, Uitkerke.

Zwarte specht: Wingene.

Klapekster: Heist- Sterneneiland

Roek: Oedelem, Sijsele, Oostkamp, Beernem, Moerbrugge, St.Kruis.

Baardman: Achterhaven, Uitkerke.

Boomleeuwerik: Zeebrugge, Heist, Brugge, Oedelem, Beernem.

Cetti’s zanger: Achterhaven, Fonteintjes.

Siberische tjiftjaf: Achterhaven, Zeebrugge, Heist.

Bladkoning: Zeebrugge, Achterhaven, Heist, Assebroek,Wenduine, Duinbergen, Blankenberge.

Braamsluiper: Zeebrugge.

Beflijster: Heist, De Haan.

Gekraagde roodstaart: Heist.

Paapje: Zeebrugge.

Boompieper: Zeebrugge Voorhaven.

Siberische boompieper: Heist.

Waterpieper: Heist, Achterhaven, Oudenburg.

Grote barmsijs: Uitkerke Weiden.

Kleine barmsijs: Loppem, Uitkerke.

Barmsijs onbekend: Heist. De Haan.

Kruisbek: Oostkamp, Zedelgem, Heist.

Goudvink: Heist.

Geelgors: Fonteintjes, Voorhaven, Oostkamp.

IJsgors: Zeebrugge, Knokke.

Sneeuwgors: Zeebrugge, Heist.

 

 

Sneeuwgors    /    IJsgors

 

 

Jan Baert    /    Johan Buckens

 

Machteld Kaesemans  2014-11-03