BLIKVANGERS van 08-12 tot en met 14-12-2014

Machteld Kaesemans

 

Rosse Franjepoot  /  Régy Goemaere.

 

Het begin van de week was tamelijk zwak maar op zondag 14-12 piekten we met 124 soorten. Dit kwam o.a. door de vogelwatertelling van onze vrijwilligers in het weekend. Er werden nieuwe soorten gespot zoals rosse franjepoot, deze steltloper werd slechts  éénmaal gezien in 2013 en drie maal in 2012.

 

Een ijseend werd genoteerd in Het Zwin evenals een ruigpootbuizerd. Een koereiger zat aan de weiden Noordede, een velduil in Uitkerke, baardmannetjes in de Achterhaven en een kwak aan de Nieuwe Vrede.

 

De vogel die heel erg in de belangstelling stond en veel gefotografeerd werd was een roerdomp aan de Warandeputten, blijkbaar goed te zien van uit een van de kijkhutten. Een hele late bladkoning en een eerder zeldzame grauwe gors (voor onze streek) lieten zich eveneens opmerken.

 

Verder overlopen jullie best de gehele lijst om te beslissen waar je “morgen ?” best op stap kan.

 

 

 Roerdomp

 

Marnix Vyncke

 

 Kwak

 

Herman Blockx

 

 

WAARNEMERS:

Alain Crusiaux, Albert Neyt, Alexander Hooyberg, Anna Schneider, Anne Coppens, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Bollengier, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Christiane Moulu, Christophe Jacobs, Dan Crabbe, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, De Roeck, Dirk Anseeuw, Dirk Verstraeten, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Dries De Bock, Emmanuel Crul, Emmanuelle De Schrevel, Eric Hermy, Filip De Ruwe, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vansteenbrugge, Hans Vermeiren, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, Jef Hendrix, Jens Derycker, Jeroen Vullers, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Jonas Ghyselen, Jonathan Meire, Karim Neirynck, Kenny Hessel, Kris De Wit, L Feys, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve, Marnix Lefranc, Marnix Vyncke, Michel Louette, Michiel De Koster, Mifie Smetsaert, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Olivier Vergucht, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Peter Standaert, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Blondé, Pieter Sanczuk, Pieter Van Hauwaert, Pieter Vantieghem, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Schiettekatte, Sander Bruylants, Siska Van Parys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Sven Maly, T. Sleeuwaert, Thibaud Vandaudenard, Tiemen De Smedt, Tom Vermeulen, Valérie Goethals, Valérie schotte, Verduystert J.P., Ward Ranschaert, Ward Tamsyn, Wesley Poelman, Willem Bockx, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Y Ryckebusch.

 

 

IJseend

 

Marc De Ceuninck

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Koereiger  /  Ruigpootbuizerd  /  Velduil  /  Baardman.

 

 

 

 

 1 & 4 Marnix Vyncke  /  2 Herman Blockx  /  3 Johan Buckens

 

IJseend: Het Zwin.

Nonnetje: Achterhaven.

Grote zaagbek: Oedelem

Zwarte ibis: Achterhaven.

Lepelaar: Achterhaven, Uitkerke, Knokke, Zeebrugge.

Roerdomp: Zedelgem, Moerbrugge, Uitkerke.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Koereiger: De Haan- Weiden Noordede.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Bruine kiekendief: Uitkerke, Achterhaven.

Blauwe kiekendief: Oudenburg, Uitkerke, Stalhille, Klemskerke.

Ruigpootbuizerd: Het Zwin.

Smelleken: Achterhaven.

Slechtvalk: Zedelgem, Beernem, Uitkerke, Assebroek, Achterhaven, Knokke, Oudenburg, Houtave, Dudzele, St.Pieters.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Hoeke, Lissewege, Assebroek.

Bokje: Achterhaven, Assebroek.

Paarse strandloper: Knokke, De Haan.

Rosse franjepoot: Zuienkerke.

Bosuil: Oostkamp, Zedelgem, St. Michiels, Beernem, Jabbeke, Moerkerke.

Velduil: Uitkerke.

Middelste bonte specht: Lappersfortbos.

Zwarte specht: Beernem, Zedelgem.

Roek: Damme, Sysele, Uitkerke.

Baardman: Achterhaven.

Cetti’s zanger: Achterhaven, Damme.

Bladkoning: Roksem Put.

Waterpieper: Knokke.

Rouwkwikstaart: Blankennberge.

Barmsijs onbekend: Brugge.

Frater: Het Zwin.

Grauwe gors: Het Zwin.

IJsgors: Achterhaven, Knokke.

Sneeuwgors: Het Zwin.

 

Grauwe Gors    /    Bladkoning

 

 

 Marc Nollet    /    Filip De Ruwe

 

Machteld Kaesemans  2014-12-16