BLIKVANGERS van 15-12 tot en met 21-12-2014

Machteld Kaesemans

Koereiger aan Weiden Noordede / Herman Blockx.

 

In de twee laatste dagen van deze week spotte men enkele bijzondere soorten. Twee roodkeelduikers werden gezien tussen De Haan en Vosseslag, een paar kleine zwanen vlogen over, een ijseend zat in Het Zwin en een rosse franjepoot werd opnieuw opgemerkt in Zuienkerke. Reeds een week lang pleistert een koereiger rond de Noordede en Klemskerke.

 

Anderzijds wil ik vandaag enkele vogels belichten die we bijna dagelijks zien.

Op 17 en 18 januari “Het grote Vogelweekend” wordt gevraagd alle vogels in de tuin te tellen, dit gebeurt nu op hetzelfde ogenblik als in Nederland. Zo krijgt men een beter overzicht, want vogels stoppen niet aan de grens !

In vroegere blikvangers verschenen er foto’s van huismus, heggenmus, vink, groenling, kool- en pimpelmees.

Ditmaal breng ik enkele middelgrote vogels in beeld zoals merel, gaai, ekster en kauw. Bij de echt kleine vogeltjes zien jullie roodborst, winterkoning en een vuurgoudhaantje dat voor de eerste maal onze tuin bezocht deze week…lucky, lucky!

 

Hopelijk hebben jullie allemaal voor een voedertafel en strooivoeder gezorgd op een beschutte plaats. De vogeltjes zullen je dankbaar zijn alleen al door hun aanwezigheid.

 

 

 Roodkeelduiker    /    Lepelaar

 

 

 Herman Blockx

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis B., Anne Coppens, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Barbara De Craemer, Bart Van Thuyne, Benedict De Laender, Bert Kindermans, Catherine Priem, Christian Wittker, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Devos Johan, Dirk Raes, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eli Devos, Elisabeth Godding, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Frank De Scheemaeker, Frank Visbeen, Frédéric Lemaigre, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, J Vanryckeghem, Jacky Fléron, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Vanhoutte, Jasper Louette, Jean Devillers-Terschuren, Jean Pieters, Johan , uckens, Johan Corveleijn, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Helpers, Joost Meulemans, Jorg Lambrechts, Kamiel Aerts, Karel Boey, Karl Van Lierde, Katleen Dethier/Koen Bessemans, Koen Baute, Kris De Keersmaecker, Kris Struyf, laurent raty (MT), Leo Declercq, Liam Bossant, Lieven Devreese, Lou Roelandt, Louis Bostyn, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van den Kerchove, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Derycke, Marcel Pottier, Marnix Lefranc, Marnix Vyncke, Maurice Meunier, Michel Louette, Mylle Johnny, Nadine Debande, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul D’hoore, Paul Tuerlinckx, Peter Depodt, Pierre Devillers, Pieter Van Hauwaert, Rijmenans G, Rudy Deplae, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Sven Maly, Virginie Pauwelyn, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels.

 

 

 Vuurgoudhaan

 

Johan Buckens

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Ekster  /  Gaai  /  Merel  /  Kauw

 

 

 

 

 1&2: Marc Nollet    /    3&4: Marc De Ceuninck

 

 

Kleine zwaan: Uitkerke (overvliegend)

IJseend: Het Zwin.

Nonnetje: Fonteintjes.

Middelste zaagbek: Noordzee, Zeekanaal.

Roodkeelduiker: Strand De Haan tot Vosseslag.

Lepelaar: Houtave.

Roerdomp: Zedelgem, Moerbrugge, Uitkerke.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Koereiger: De Haan, Klemskerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Jan-van-gent: Noordzee.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Oudenburg, Vlissegem.

Blauwe kiekendief: De Haan, Uitkerke.

Havik: Vloethemveld.

Smelleken: Damme, Beernem.

Slechtvalk: Zedelgem, Uitkerke, Assebroek, Achterhaven, Knokke, Oudenburg, Houtave, Oostkamp, Damme.

Waterral: Moerbrugge, Damme, St. Andries.

Bokje: Knokke, Assebroek, Zedelgem, Beernem.

Paarse strandloper: Blankenberge Haven.

Rosse franjepoot: Zuienkerke.

Kleine jager: Noordzee.

Kerkuil: St. Michiels.

Bosuil: Oostkamp, Zedelgem, St. Michiels, Beernem, Assebroek, Zerkegem.

Kleine bonte specht: Assebroek.

Roek: Beernem, Damme.

Strandleeuwerik:Het Zwin.

Waterpieper: Oedelem.

Frater: Het Zwin.

IJsgors: Het Zwin.

 

 

 Roodborst    /    Winterkoning

 

 

 Marc Nollet    /    Danny Claeysier

 

Machteld Kaesemans  2014-12-23