BLIKVANGERS van 29-12-2014 tot en met 04-01-2015

Machteld Kaesemans

 

Velduil  /  Marc Nollet.

 

Beste wensen voor 2015, dit is de eerste Blikvanger…. nog 51 te gaan!

 

Deze week noteerden 137 vogelaars wat er zoal in het Mergus gebied te zien was. De Uitkerkse Polder trok heel wat fotografen en vogelkijkers aan nu er opnieuw een paar velduilen actief waren. Deze geheimzinnige nachtvogels boeien nog steeds de meeste mensen in hoge mate.

Grote en middelste zaagbek werden in beperkte hoeveelheid gespot, wel mooi als je in een tijdspanne van15 min. een vrouwtje grote zaagbek tweemaal aan het watervlak ziet verschijnen met een baars. Een rode wouw werd ook een paar keer gezien in het luchtruim.

 

De Achterhaven bood eveneens meerdere soorten aan: kuifduiker, zwarte ibis, roerdomp, kuifaalscholver, baardman e.a., ook een graszanger die reeds twee jaar niet meer gezien of gehoord werd!

 

Staan niet in onderstaande lijst maar waren wel talrijk aanwezig:

kramsvogels, koperwieklijsters, goudplevier, een paar zilverplevier, een rosse grutto en een paar zwarte ruiters…zie foto’s.

 

Tot volgende week.

 

 

 Kuifduiker

 

Danny Claeysier

 

 Grote Zaagbek met baars

 

Régy Goemaere

 

WAARNEMERS:

Alain Pitteljon, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Baetsle Rudi, Bart Van Thuyne, Bastiaan de Ketelaere, Bert Kindermans, Bjorn Tytgat, Carl Devos, Carl Vertommen, Catherine Priem, Christiaan Mostrey, Christoph Wintein, Danny Claeysier, David Botteldoorn, Decruyenaere Annick, Devos Johan, Dominique, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erwin Vereecken, Filip Collet, Filip De Ruwe, Francis Hermans, Frank De Scheemaeker, Franky Bauwens & Dominique Verbeke, Fred Vanwezer, Freddy Cordy, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vansteenbrugge, Henk Huige, J Vanryckeghem, Jan VdVn, Jasper Mussche, Jean Hugé, Jean Pierre Reginster, Jean-Marie Testaert, Jelle Van den Berghe, Jens Derycker, Jeroen DB, Johan Claessens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jorg Lambrechts, Joris Everaert, Karel Tack, Karim Neirynck, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris Lesage, L Feys, L. Bronne, Lander Kestemont, Leo Declercq, Louis Bostyn, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Van den Kerchove, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Luc Willems, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Mangelschots, Marc Nollet, Marc Rogghe, Margaux Boeraeve, Marnix Vyncke, Matthias Depoorter, Maxime Hermans, Michael Deryckere, Michel Louette, Miguel Depoortere, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nadine Debande, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Noël Vervaecke, Olivier Olyslaegers, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Paul Maertens, Peene Dirk, Pieter Cox, Pieter Van Hauwaert, Raf Plas, Régy Goemaere, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Rita Colliers, Roland François, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Sieglien De Roo, Simon Feys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stephen Boddington, Steven D’haese, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Thibaud Vandaudenard, Tim Audenaert, Valérie Goethals, Van De Velde Lode, Verduystert J.P., Walter De Smet, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Lammerant.

 

 

 Rode Wouw

 

 Dieder Plu

.

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Rosse Grutto / Zwarte Ruiter / Goudplevier / Zilverplevier

 

 

 

 

 Marc De Ceuninck / Marnix Vyncke / Herman Blockx / Filip De Ruwe

 

Roodhalsgans: Uitkerke Weiden.

Wilde zwaan: Sijsele.

Kleine zwaan: Achterhaven.

Nonnetje: Fonteintjes.

Grote zaagbek: Oostendse Vaart.

Middelste zaagbek: Achterhaven Zeekanaal.

Kuifduiker: Achterhaven.

Zwarte ibis: Achterhaven.

Roerdomp: Zedelgem, Achterhaven, Uitkerke, Roksem Put, Moerbrugge.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Koereiger: De Haan, Klemskerke. Meetkerke, Lissewege.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Kuifaalscholver: Achterhaven

Rode wouw: Beernem, Akkers Pompje.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Achterhaven, Dudzele.

Blauwe kiekendief: Knokke, Blankenberge, De Haan, Stalhille, Uitkerke.

Ruigpootbuizerd: Het Zwin.

Smelleken: Oedelem, Vlissegem.

Slechtvalk: Zedelgem, Uitkerke, Achterhaven, Knokke, Brugge, Blankenberge, Assebroek, Torhout, De Haan, Meetkerke.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Achterhaven, Oostkamp, Uitkerke, Assebroek.

Bokje: Damme Assebroek, Achterhaven.

Paarse strandloper: Heist.

Kerkuil: Assebroek.

Bosuil: Jabbeke Zedelgem, Oostkamp.

Velduil: Uitkerke Weiden, Zuienkerke.

Kleine bonte specht: Varsenare, Knokke.

Zwarte specht: Vloethemveld.

Roek: Torhout, Moerbrugge, Oudenburg.

Baardman: Achterhaven.

Strandleeuwerik: Het Zwin.

Cetti’s zanger: Achterhaven.

Graszanger: Achterhaven.

Waterpieper: Achterhaven, Hertsberge.

Rouwkwikstaart: Akkers Pompje.

Sneeuwgors: Heist, Achterhaven.

 

 Kramsvogel    /    Koperwiek

 

 

Marc Nollet    /    Herman Blockx

 

Machteld Kaesemans   2015-01-06