BLIKVANGERS van 22-12 tot en met 28-12-2014

Machteld Kaesemans

 

 Kleine Zwaan  /  Herman Blockx.

 

Dit is de laatste blikvanger van dit jaar.  2014 was een groot succes wat het aantal waarnemers en waarnemingen betrof in onze regio !  Meestal zaten we boven de 100 waarnemers per week en meermaals spotte men meer dan 100 soorten per dag…bedankt allemaal !

 

Een paar typische wintervogels deden hun intrede deze week, alhoewel in lage aantallen, zoals : kleine zwaan, wilde zwaan, nonnetje, grote- en middelste zaagbek, kuifduiker, strandleeuwerik.

 

Een koereiger die normaal veel zuidelijker zit verblijft nog steeds aan de Noordede, Een zwarte ibis heeft de achterhaven uitgekozen als overwinteringsplaats. Men denkt en hoopt dat binnenkort dit een nieuwe broedvogel wordt voor de lage landen.

 

Anderzijds  vertoeven hier nog altijd soorten die vroeger reeds lang naar het zuiden waren om te overwinteren. Kleine strandloper, groenpootruiter, zwartkop en tjiftjaf werden deze week nog gespot. Heeft dit alles te maken met de klimaatveranderingen?

 

Om te eindigen wens ik jullie allemaal een Gelukkig Nieuwjaar, een gezond, vreugdevol 2015 met heel veel natuurbeleving.

 

 

 Wilde Zwaan

 

Benny Cottele

 

Koereiger

 

Marnix Vyncke

 

 

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Alain Crusiaux, Albert Neyt, Alexander Devos, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Baetsle Rudi, Bart Augustijns, Bart Van Thuyne, Bastiaan de Ketelaere, Bert Van Der Krieken, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Cathy Zanté, Christian Wittker, Christine Delrue, Christof Delbaere, Danny Claeysier, Dany Depauw, Devos Johan, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Cuvelier, Eric Hermy, Fabien Ryckebosch, Filip De Ruwe, Francis Hermans, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Grégoire Dalne, Guido Orbie, Gwijde Vermeire, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Henk Loobuyck, Ignaas Robbe, Ivan Hermans, J Vanryckeghem, J. Belis, Jan Baert, Jan Ranson, Jan Seys, Jasper Mussche, Jens Derycker, Jeroen Vanheuverswyn, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Joris Elst, Jos Simons, Karel Tack, Kenny Hessel, Koenraad Bracke, Kris Lesage, Lieven Roesems, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Van den Kerchove, Luc Vanbelle, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Maxime Hermans, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Paul Maertens, Peene Dirk, Peter Wijnsouw, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Régy Goemaere, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Van Looy, Robbe Cool, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Simon Feys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Stijn Vansteenbrugge, Sven Maly, Valérie Goethals, Verduystert J.P., Walter De Smet, Ward Tamsyn, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wout De Rouck.

 

 

 Zwarte Ibis

 

Francis Pattyn

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Kleine Strandloper  /  Groenpootruiter  /  Tjiftjaf  /  Zwartkop

 

 

 

 

 1 & 3 Filip De Ruwe  /  2 Marc De Ceuninck  /  4 Patrick Keirsebilck

 

 

Wilde Zwaan: Knokke  Strand Zwinbosjes

Kleine zwaan: Oedelem, Lapscheure, Knokke, Klemskerke, Zeekanaal.

Nonnetje: Fonteintjes.

Grote zaagbek: Knokke Zegemeer.

Middelste zaagbek: Noordzee, Zeekanaal, Knokke.

Kuifduiker: Achterhaven.

Zwarte ibis: Achterhaven.

Roerdomp: Zedelgem, Achterhaven, Uitkerke.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Koereiger: De Haan, Klemskerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Kuifaalscholver: Achterhaven

Bruine kiekendief: Uitkerke, Achterhaven, De Haan.

Blauwe kiekendief: Oudenburg, Uitkerke.

Ruigpootbuizerd: Het Zwin, Uitkerke Weiden.

Smelleken: Achterhaven, Uitkerke.

Slechtvalk: Zedelgem, Uitkerke, Achterhaven, Knokke, Oudenburg, Oostkamp, Zeebrugge, Veldegem, Brugge, Klemskerke, Sijsele.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Achterhaven.

Bokje: Knokke, Assebroek, De Haan.

Kleine strandloper: Uitkerke Weiden.

Kerkuil: Oedelem, Meetkerke.

Bosuil: Jabbeke Zedelgem.

Velduil: Uitkerke Weiden.

Kleine bonte specht: Het Zwin.

Middelste bonte specht: Lappersfortbos.

Roek: De Haan, Hertsberge, Moerkerke, Damme.

Strandleeuwerik: Het Zwin.

Cetti’s zanger: Achterhaven.

Waterpieper: Het Zwin.

 

 

 Middelste Zaagbek m.  /  Grote Zaagbek v.

 

 

 Marnix Vyncke  /  Geert Vanhulle

 

Machteld Kaesemans  2014-12-30