SFEERVERSLAG MERGUS BUSTRIP ZATERDAG 27 DECEMBER 2014 NAAR SCHOUWEN-DUIVELAND

Frank De Scheemaeker

Wie had dat enkele dagen voordien gedacht? Hevige sneeuw – ijzel en regen op onze bus trip?? Niemand wellicht.

 

De weersvoorspellingen waren inderdaad niet bijster goed – veel regen en wind en dat bleek ook in Brugge bij ons vertrek om 7u30. Toen hielden de 40 aanwezigen er nog de volle moed in, maar eens de grens overgestoken zagen we alleen nog sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Tot 20 cm hoog op sommige plaatsen.

Eerste waarneming van de dag was in Goes langs de autosnelweg een actief  jagend vrouwtje Bruine Kiekendief boven een klein rietveldje. Op Schouwen  werden we verwelkomd door een overvliegende Kleine Zilverreiger en de Flaauwers – en Weversinlagen lagen er betoverd bij. We waren de eerste vogelaars die dag…bewijs de nog intens besneeuwde dijk weg. Ondanks regen, sneeuw en wind toch een eerste w Nonnetje, 4 Middelste Zaagbekken, 1 adulte Slechtvalk en 1 Geoorde Fuut tussen de vele eenden en kieviten. We groeten de NP/Mergussers van Torhout en Poperinge die langskwamen en trokken naar de Brouwersdam.

De hoop op een opklaring werd niet ingelost en we moesten ons achter de bus verschuilen om over de woelige Noordzee te kunnen kijken. We noteerden Brilduiker (150), Middelste Zaagbek (100), 3 Eider en 2 Zwarte Zeeëend, 4 Kuifduiker en 1 Geoorde Fuut, maar genieten was er niet echt bij. De aanwezige steltlopers lieten zich verkleumd van de koude van erg dicht bekijken: Bontbekplevier, Rosse Grutto en de zeldzaam geworden Paarse Strandloper. Vlug vlug de bus opnieuw in en op weg naar Stellendam, waar een heerlijke vis – en of tomatensoep onze temperatuur weer op peil bracht.

Het bleef sneeuw/regenen en we waren voor één keer niet gehaast om opnieuw de bus te beklimmen. Volgende halte de Scheelhoek was een echte ramp: nergens mogelijkheid om beschutting te zoeken en toch zagen we nog Tafel- en Kuifeend, Ijsvogel, Buizerd en Blauwe Kiek, Grauwe – en Brandgans. En ondanks deze erbarmelijke weersomstandigheden bleef iedereen enthousiast en dat werd beloond met prachtig mannetje Grote Zaagbek en tientallen Krakeenden in de Buitenhaven van Stellendam. Leuk. De binnenzijde van de Brouwersdam leverde  alleen enkele Middelste Zaagbekken op en we besloten de dag – net als verleden jaar – aan de Prunjepolder.

 


Het duurde even vooraleer we de bus geparkeerd kregen en kregen toch nog 1 overvliegende adulte Zwartkopmeeuw in beeld, alsook een jagend Smelleken. Alle eenden tekenden present: Smient, Pijlstaart, Slobeend, Wintertaling, enz  … ook Rot- en Brandgans en als topper 2 mannetjes en 2 wijfjes Nonnetje. Het begon te donkeren en we zetten iets vroeger dan voorzien de terugweg in. De sfeer op de bus was ondanks alle vervroren ledematen uitstekend en we kwamen dan ook in geen tijd in Brugge aan. Wat een dag! Hopelijk volgende uitstap beter weer.

Frank vz  — Marc N en Patrick J bedankt om foto’s door te sturen