BLIKVANGERS van 26-01 tot en met 01-02-2015

Machteld Kaesemans

 Oehoe  /  Marc Nollet

 

Een oehoe houdt opnieuw de Brugse binnenstad in zijn ban. Reeds 3 jaar na elkaar verschijnt de vogel rond hetzelfde tijdstip. Op 19-02-2013 tot 28-04-2013 hoorde en zag men hem of haar voor de eerste keer. In 2014 begon zijn geroep op 04-02 tot 11-03  en dit jaar riep hij voor het eerst op 19-01. Hij werd ook gezien op één van de torentjes aan de achterkant van het provinciaal hof. Verscheidene Bruggelingen meldden hem reeds via mail. Er rijzen natuurlijk meerdere vragen  rond zijn aanwezigheid maar vooral rond zijn verdwijning de rest van het jaar!

 

De roerdomp aan de Warandeputten, maar vooral de zwarte ibis aan de Achterhaven worden heel veel gefotografeerd. Een mannelijke blauwe kiekendief werd deze week ook zeer mooi in beeld gebracht.

 

Wat mijzelf steeds in bekoring brengt is de aanwezigheid van een witte vogel in het grauwe landschap, zoals grote en kleine zilverreiger, koereiger, lepelaar, knobbelzwaan, ooievaar e.a. Spijtig genoeg spotte men geen kleine en wilde zwaan. Misschien volgende week als het kouder wordt !

 

 

 Zwarte Ibis

 

Marnix Vyncke

 

Roerdomp

 

Herman Blockx

 

 

WAARNEMERS:

Alexis De Munck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Baetsle Rudi, Bart Mortier, Bastiaan de Ketelaere, Catherine Priem, Dries Candaele, Emile De Clerck, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Frank De Scheemaeker, Frank Debeil, Freddy Cordy, G. Van Assche, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Harry Van de Laer, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, J Vanryckeghem, Jaap Poortvliet., Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Vanhoutte, Jean Hugé, Jean-Pierre R., Jelle Quartier, Jeremy Demey, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Johnny du Burck, Jonas Ghyselen, Joris Elst, Karel Boey, Koen Baute, Leo Declercq, Lieven Devreese, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanbelle, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Matthias Depoorter, Matthias Ceuterick, Melissa Teunkens, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Paul Maertens, Peene Dirk, Peter De Groote, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Rik Vande Kerchove, Rita Colliers, Roland François, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sebastien Ghevaert, Serge Allein, Simon Feys, Sophie Philtjens, Stefaan Brinckman, Stijn Baeten, Thomas Van Loo, Tim Caers, Vandeputte Christian, Verduystert J.P., Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Trio.

 

 

Blauwe Kiekendief

 

Herman Blockx

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Grote Zilverreiger /  Kleine Zilverreiger / Koereiger / Lepelaar

 

 

 

 

 Marc Nollet  /  Marnix Vyncke  /  Danny Claeysier  /  Herman Blockx

 

 

Nonnetje: Fonteintjes.

Middelste zaagbek: Achterhaven, Brugge.

Roodhalsfuut: Achterhaven.

Kuifduiker: Achterhaven.

Zwarte ibis: Achterhaven.

Roerdomp: Zedelgem, Moerbrugge, Roksem Put, Achterhaven.

Koereiger: Meetkerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Bruine kiekendief: Uitkerke, Oudenburg.

Blauwe kiekendief: Uitkerke, Meetkerke.

Smelleken: Achterhaven, Uitkerke.

Slechtvalk: Zedelgem, Achterhaven, Brugge, Zuienkerke, Damme, Meetkerke, Zeebrugge.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Achterhaven, Uitkerke, Meetkerke, Knokke.

Bokje: Ruddervoorde, Achterhaven.

Paarse strandloper: Heist.

Kerkuil: St. Pieters, Meetkerke.

Bosuil: St. Michiels.

Velduil: Uitkerke.

Oehoe: Brugge Centrum.

Middelste bonte specht: Brugge.

Zwarte specht: Sijsele, Beernem.

Roek: Hertsberge, Assebroek.

Baardman: Knokke.

Cetti’s zanger:.Achterhaven.

Waterpieper: Achterhaven.

Sneeuwgors: Heist, Achterhaven.

 

 

 Knobbelzwaan    /     Ooievaar

 

 

 Marc De Ceuninck  /  Marnix Vyncke

 

 

Machteld Kaesemans  2015-01-03