BLIKVANGERS van 23-02 tot en met 01-03-2015

Machteld Kaesemans

 Grutto    /    Marc Nollet.

 

De eerste grutto’s kondigen de lente aan en stemmen hoopvol… nochtans maken regen en veel wind het ons niet zo gemakkelijk om vogels te spotten!

 

Een zeldzame ringsnavelmeeuw zat eventjes aan Roksem Put.

De velduilen,  koereiger en pestvogels zijn als magneten voor spotters en fotografen. De pestvogels werden echter de laatste keer ingevoerd op 24-02, zijn alle bessen verorberd?

 

De slechtvalken in Brugge voelen reeds de lente aan. Ze roepen, baltsen en paren…wordt het de OLV Toren ? Torenvalk, sperwer en havik worden hieronder ook afgebeeld. De havik is wel een zeldzame broedvogel in ons gebied.

 

Een ijseend zat aan de Kleyne Vlakte. Jan Baert spotte Scandinavische oeverpiepers (ssp. littoralis) in bijna zomerkleed. Gezien deze sterk kunnen lijken op waterpiepers is het dus opletten bij het determineren!

 

In de komende weken verwachten we nog andere doortrekkers en onze eigen broedvogels, dus blijven spotten!

 

 

 Velduil

 

Marnix Vyncke

 

 

Pestvogel

 

 Régy Goemaere

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis De Munck, Anne Coppens, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Augustijns, Bart Van Thuyne, Bert Kindermans, Bruno Nef, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Dan Crabbe, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dennis de Heer, Devos Johan, Didier Mary, Dirk Vercoutter, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Filiep T’jollyn, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, G. Andy, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baert, Jan De Vos, Jan Versigghel, Jasper Mussche, Jean Spitaels, Jens Derycker, Jo De Pauw, Joachim Bertrands, Joe Bouwmees, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Johannes Jansen, John Nuyts, Jonas Ghyselen, Jonas Pottier, Juul Buys, Karl Gillebert, Kevin Eva De Cock, Koen Baute, Krien Hansen, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, L Feys, Laurent Raty, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Clarysse, Luc De Cat, Luc Hendrickx, Luc Lippens, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Michel Louette, Michel Vanwarreghem, Mifie Smetsaert, Mylle Johnny, Nauwelaerts Paul, Nic De Priester, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Paul Maertens, Paul van Gestel, Peene Dirk, Reinhardt Strubbe, Rik Vande Kerchove, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Simon Vyncke, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Stocman François, Sven Maly, Thibaud Vandaudenard, Tine Devroye, Valérie Goethals, Van Colenberghe Eric, Vandekerkhove Danny, Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P., Vrielynck Jo, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wouter Courtens.

 

 

 Ringsnavelmeeuw

 

 Philippe Vanmeerbeeck

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Slechtvalk  /  Torenvalk  /  Sperwer  /  Havik

 

 

 

 

Johan Buckens  /  Marnix Vyncke  /  Danny Claeysier  /  Marc Nollet

 

 

Wilde zwaan: Maldegemse Polder;

Kleine zwaan: Maldegemse Polder

IJseend: Kleyne Vlakte.

Grote zaagbek: Oostendse Vaart.

Kuifduiker: Achterhaven.

Roerdomp: Zedelgem, Moerbrugge.

Koereiger: Meetkerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Blauwe kiekendief: Uitkerke, Stalhille, Oudenburg.

Havik: Zedelgem, Oostkamp.

Smelleken: Oostkamp..

Slechtvalk: Zedelgem, Brugge, Uitkerke,  Zuienkerke, Eernegem , Lapscheure, Oostkamp, Damme.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Hoeke, Heist.

Ringsnavelmeeuw: Roksem Put.

Pontische meeuw: Roksem Put.

Geelpootmeeuw:.Zeebrugge.

Oehoe: Brugge.

Bosuil: St. Michiels, Brugge, Aartrijke, Zedelgem.

Velduil: Uitkerke, Westkapelle.

Kleine bonte specht: Moerkerke, Loppem, Torhout..

Roek: Beernem.

Pestvogel: UItkerke / Blankenberge.

Boomleeuwerik: Zeebrugge, Knokke, Assebroek.

Strandleeuwerik: Het Zwin, Zeebrugge.

Cetti’s zanger: Fonteintjes, Achterhaven..

Rouwkwikstaart: Het Zwin.

Grote Barmsijs: Assebroek.

Goudvink: Stalhille.

IJsgors: Het Zwin.

Sneeuwgors: Achterhaven.

 

 

IJseend    /    Oeverpieper (ssp. littoralis)

.

 

Filip De Ruwe    /    Jan Baert

 

Machteld Kaesemans  3/03/2015