BLIKVANGERS van 09-03 tot en met 15-03-2015

Machteld Kaesemans

 Zomertaling  /  Marc Nollet.

 

Een eerste zomertaling werd gezien op 13-03-2015 op de Gentse Vaart te Oostkamp. De velduilen van de Uitkerkse Polder worden nog regelmatig gefotografeerd, steeds heel mooi om te bekijken in vlucht maar ook in zit.

 

Zeker moeilijker is het om een waterral voor de lens te krijgen soms lukt het wel, zie hieronder het resultaat.

 

De kleine strandloper is er rap bij. Deze winter zagen we een paar “overwinteraars”, misschien zijn die uitgezwermd want maart is toch zeer vroeg voor deze soort. Een eerste gele kwikstaart zat aan de Achterhaven. De tjiftjaf laat zich regelmatig horen en we genieten van de vele grutto’s die op weg naar hun broedplaats zich volproppen met wormen, slakjes, vliegen en kevers. Het lentegevoel wordt nog verstevigd wanneer we de veldleeuwerik in zangvlucht zien opklimmen om zich daarna met gesloten vleugels naar de grond te laten vallen.

 

De graspieper en waterpieper werden ook in beeld gebracht, soms is het echt moeilijk om deze vogels goed te determineren.

 

Overloop nog de volledige lijst en volgende week ben ik er weer…met meer nieuws.

 

 Velduil

 

 Marnix Vyncke

 

 Waterral

 

 Francis Pattyn

 

 

WAARNEMERS:

Alain Crusiaux, Albert Neyt, Ann Duchêne, Anny Anselin, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bert Kindermans, Catherine Priem, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Devos Johan, Dominique Bauwens, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Erwin Derous, Erwin Slagmulders, Fabien Ryckebosch, Filip De Coster, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Guido Rappé, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Mees, Jan Ranson, Jean Pieters, Jean-Pierre R., Jens Derycker, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Joost Meulemans, Jürgen Vanpraet., Karel Tack, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris Boers, Leo Declercq, Louis Bostyn, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Mouton, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Maurice Meunier, Michel Louette, Miguel Depoortere, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul D’hoore, Paul Maertens, Paul Van Daele, Peene Dirk, Peter Claus, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, Reinhardt Strubbe, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Schoofs Danielle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny, Stijn Cooleman, Sven Maly, Valérie Goethals, Verduystert J.P., Vrielynck Jo, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Lammerant, Wim Pauwels.

 

 

 Kleine Strandloper

 

 Filip De Ruwe

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

 Gele Kwikstaart  /  Tjiftjaf  /  Grutto  /  Veldleeuwerik

 

 

 

 

 Patrick Keirsebilck  /  Filip De Ruwe  /  Marnix Vyncke  /  Marc Nollet

 

 

Kleine zwaan: Uitkerke.

Zomertaling: Oostkamp.

IJseend: Het Zwin.

Middelste zaagbek: Achterhaven.

Rosse stekelstaart: Ettelgem Put.

Kuifduiker: Achterhaven.

Geoorde fuut: Roksem Put.

Lepelaar: Meetkerke, Uitkerke, Klemskerke, Knokke, Dudsele, Varsenare.

Roerdomp: Zedelgem, Oudenburg.

Koereiger: Meetkerke.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Bruine kiekendief: Oudenburg, Uitkerke.

Blauwe kiekendief: Uitkerke..

Havik: Knokke, Zedelgem, Torhout, Blankenberge.

Smelleken: Uitkerke, Achterhaven.

Slechtvalk: Brugge, Uitkerke, Zeebrugge, Knokke, Achterhaven, Varsenare, Torhout, Damme.

Waterral: Moerbrugge, Achterhaven, Knokke, Brugge, Meetkerke, Ettelgem, Blankenberge.

Bokje: Knokke, Oudenburg, Torhout, Uitkerke, Zedelgem.

Kleine strandloper: Oudenburg, Meetkerke, Achterhaven.

Paarse strandloper: Wenduine.

Geelpootmeeuw:.Roksem Put.

Kerkuil: Knokke.

Bosuil: St. Michiels, Zedelgem, Oostkamp, Assebroek, Jabbeke.

Velduil: Uitkerke.

Kleine bonte specht: Sijsele, Beisbroek, Koolkerke, Blankenberge, Loppem.

Zwarte specht:  Hertsberge, Wingene, Zedelgem, Beernem.

Baardman: Uitkerke.

Boomleeuwerik: Knokke, Heist, Beernem.

Strandleeuwerik: Knokke.

Cetti’s zanger: Achterhaven.

Waterpieper: Wingene.

Goudvink: Beisbroek.

Appelvink: Beisbroek.

 

 Graspieper    /    Waterpieper.

 

 

Francis Pattyn    /    Chris Melis.

 

 

Machteld Kaesemans  17/03/2015