BLIKVANGERS van 14-12 tot en met 20-12-2015

Machteld Kaesemans

2015-12-22 Grote Burgemeester Jeroen Vanheuverswyn

Juveniele Grote Burgemeester  /  Jeroen Vanheuverswyn.

 

De grote burgemeester van Blankenberge stond deze week in het middelpunt van de belangstelling… neen, neen niet de Burgervader maar wel een zeldzame meeuw ! Op 19 december werd ze voor het eerst opgemerkt aan de Haven van Blankenberge en gespot, gefotografeerd door meer dan 48 vogelaars. Tussenin zag men er ook grote- en kleine mantelmeeuw, drieteenmeeuw, zilvermeeuw, paarse strandloper, drieteenstrandloper, steenloper en zoveel meer !

 

De mooie groep kleine zwanen in Ruddervoorde, zo’n 90 tal, was eveneens een topper !  Een groot deel van de koereigers zaten nog steeds in ons gebied en stalen de show. Hierbij plaats ik ook een afbeelding van knobbelzwaan, een jaarvogel, waarbij je duidelijk het verschil kan zien met de kleine zwaan.

 

Uit de laatste weerberichten kunnen we afleiden dat Koning Winter nog niet op komst is. Baltsende eenden, aalscholvers, slechtvalken, nestelende eksters en houtduiven, af en toe wat gezang is geen uitzondering bij deze temperaturen !

 

Ga de natuur maar in en geniet van al dit speciaals !!!!

 

 

Zilvermeeuw  /  1e winter

 

2015-12-22 Zilvermeeuw 1ste winter Pierre Devillers

Pierre Devillers

 

 

Juveniele Drieteenmeeuw

 

2015-12-22 Drieteenmeeuw Marc De Ceuninck

Marc De Ceuninck

 

 

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Alain Paquet, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Van Gelder, Bart Vantorre, Bavo Debaere, Ben Hellebaut, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Christian Duponcheel, Christophe Jacobs, Dan Crabbe, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, Didier Mary, Dirk Anseeuw, Dominique Verbelen, Dorine Massenhove, Dries Candaele, Elie Coremans, Elisabeth Godding, Emmanuel Crul, Erik Etienne, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frank Visbeen, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Harry Vandecnocke, Heneau Olivier, Hilde Fontier, Inventarisatie Damme Golf, Ivan Hermans, J Vanryckeghem, Jacques Lambillon, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, Jean Devillers-Terschuren, Jean Pieters, Jeroen Vanheuverswyn, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan De Smet, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Giglot, Johan Helpers, Jürgen De Witte, Jurgen Dewolf, Karel Boey, Karel Tack, Karina Samyn, Kelle Moreau, Koen Baute, Koen Maertens, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Laurent Raty (Mt), Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van den Kerchove, Luc Vanpaemel, Ludovic Petre, Machteld Kaesemans, Marc Deknock, Marc Derycke, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marleen Van Renterghem, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martine Wauters, Matthieu Fabry, Maurice Le Comte, Maxime Fajgenblat, Michaël Abts, Michael Parmentier, Michelle Goubout-Guillemyn, Monica Acton, Mylle Johnny, Nathalie Picard, Noël Vervaecke, Olivier Dupont, Olivier Olyslaegers, Olivier Vergucht, Onno Steendam, Ons Madi, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Pauwel Bogaert, Peter Ceulemans, Peter Depodt, Philippe Deprez, Pierre Devillers, Pieter Moysons, R. De Jaegher, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robert Jooris, Romain Deloof, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Bielen, Sam Dewanckele, Serge Allein, Sharon Ovyn, Stan De Blomme, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Vincent, Sven Maly, Sylvian Hotton , Thibault Snauwaert, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Rommel, Yann Coatanéa, Yves Decneudt.

 

 

Kleine Zwaan

 

2015-12-22 Kleine Zwaan Olivier Vergucht

 

Olivier Vergucht

 

.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

” De witte schoonheden “

Kleine zwaan  /  Knobbelzwaan  /  Koereiger  /  Kleine Zilverreiger

 

2015-12-22 Kleine zwanen Patrick Keirsebilck 2015-12-22 Knobbelzwaan Marc De Ceuninck

 

2015-12-22 Koereiger Danny Claeysier 2015-12-22 Kleine Zilverreiger Marnix Vyncke

Patrick Keirsebilck  /  Marc De Ceuninck  /  Danny Claeysier  /  Marnix Vyncke

 

 

Kleine zwaan: Sijsele, St.Kruis, Ruddervoorde, Lapscheure.

Kuifduiker: Achterhaven.

Lepelaar: Uitkerke Weiden.

Roerdomp: Zedelgem.

Koereiger: Meetkerke, Vlissegem, Brugge, Koolkerke, De Haan, Lissewege.

Grote zilverreiger: Damme, Dudzele, Meetkerke, Knokke, Oudenburg, Moerbrugge, Zedelgem, Houtave, Stalhille, Koolkerke, Jabbeke, Uitkerke.

Jan-van-gent: Noordzee.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Knokke, Vlissegem.

Blauwe kiekendief: Knokke, Koolkerke, Uitkerke, Lissewege, Zeekanaal, Damme.

Havik: Zedelgem, Wingene.

Ruigpootbuizerd: Heist.

Smelleken: Damme, De Haan, Beernem.

Slechtvalk: Zedelgem, Brugge, Damme, Uitkerke, Zeebrugge, Houtave, Knokke, Lissewege, Ruddervoorde, Dudzele, Heist.

Waterral: Moerbrugge. Damme, Uitkerke.

Bokje: Knokke, Sijsele, Oudenburg, Achterhaven.

Paarse strandloper: Blankenberge, Wenduine.

Grote burgemeester: Blankenberge Haven.

Kerkuil: Oostkamp (verkeersslachtoffer)

Bosuil: Zedelgem, Waardamme, Beernem, Loppem.

Velduil: Uitkerke, Knokke, Oudenburg.

Zwarte specht: Snellegem.

Roek: Ruddervoorde, Oostkamp, Damme.

Baardman: Uitkerke.

Cetti’s zanger: Damme, Uitkerke.

Witkopstaartmees: Westkapelle, St.Andries.

Waterpieper: Knokke, Achterhaven, Wingene.

Frater: Knokke.

Goudvink: Beernem.

 

 

Paarse Strandloper    /    Drieteenstrandloper

 

2015-12-22 Paarse Strandloper Patrick Keirsebilck 2015-12-22 Drieteenstrandloper Patrick Keirsebilck

Patrick Keirsebilck.

 

Machteld Kaesemans  22/12/2015