BLIKVANGERS van 14-03 tot en met 20-03-2016

Machteld Kaesemans

2016-03-20 Zomertaling Marc Nollet

Zomertaling  /  Marc Nollet.

 

Op deze trieste “zwarte dinsdag” wil ik jullie met mijn blikvangers laten zien hoe mooi en ontspannend de natuur en de vogels kunnen zijn.

 

Bij de eenden verscheen  deze week de zomertaling met mooie tinten van bruin , grijs en wit. De pijlstaart staat niet in de lijst hieronder, maar was talrijk aanwezig. Hij valt op door zijn sierlijkheid en wordt soms “de hazewindhond onder de eenden” genoemd. Twaalf middelste zaagbekken vlogen over het  Reservaat De Kijkuit in De Haan richting noordoost naar hun broedgebied.  Enkele geoorde futen in zomerkleed zaten nog aan Roksem Put. Hopelijk broeden ze daar, maar ze zijn zeker de moeite waard om te spotten met hun afhangende pluim van lichtgele oorveren.

 

Hierbij ook een foto van waterpieper in zomerkleed en de eerste rouwkwikstaart.

 

 

Dat de trek op gang komt blijkt ook uit diverse interessante terugvangsten bij het ringwerk. Vinkachtigen en in het bijzonder sijzen trekken momenteel volop door met ondermeer 2 terugvangsten in het Verenigd Koninkrijk en de 6de terugvangst uit Rusland. Ook Bonte Strandlopers zijn op trek. 271 exemplaren werden geringd door Paul D’hoore met terugvangsten uit Nederland, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Al deze informatie rond terugvangsten is trouwens nu ook gemakkelijk toegankelijk via de vernieuwde website van het KBIN: http://odnature.naturalsciences.be/bebirds/nl/ring-recoveries

 

Dit was het voor deze week. Hopelijk vinden jullie deze bijkomende ring informatie ook leuk en interessant.

 

 

Pijlstaart

 

2016-03-20 Pijlstaart Marnix Vyncke

Marnix Vyncke

 

 

Middelste Zaagbek

 

2016-03-20Middelste Zaagbek Danny Claeysier

Danny Claeysier

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis De Munck, Ann Dumoulin, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bart Ducheyne, Bart Van Thuyne, Bastiaan De Ketelaere, Bénédicte Cojan, Bernard Dekimpe, Catherine Priem, Danny Claeysier, Danny Vdk., Dirk Anseeuw, Dominique, Dorine Massenhove, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Sys, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Goussaert, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Madou, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Het Polderveld, Hubert Brandt, Isabelle Bossuyt, Ivan De Wispelaere, J Vanryckeghem, J. De Cock, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jean Pieters, Jean-Pierre R., Jef Van De Water, Jelle Quartier, Jeroen Bot, Jo Seynaeve, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jonas Pottier, Joost Dewyspelaere, Jorg Lambrechts, Jp Nijns, Julie Lecomte, Jürgen De Witte, K. Van Parys , Karel Tack, Karim Neirynck, Koen Baute, Koen Bullen, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Louis Bostyn, Lowie Lams, Luc Clarysse, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Maurice Le Comte, Maurice Meunier, Mylle Johnny, Nathan Van Wouwe, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Vanermen, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Olivier Hendrick, P. Vandepitte , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Philippe Deprez, Reinhardt Strubbe, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robert Gysbertsen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rony Vanryckeghem, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Steven Jacobs, Stijn Borny , Stijn Vansteenbrugge, Sven Maly, Tim Caers, Tim Vochten, Tine Devroye, Valérie Goethals, Vandeputte Christian, Vandierendonck Luc, Veerle Vanden Auweele, Verbanck Johan, Verduystert J.P, Vic Puype, Wilfried Pattyn, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Steelandt, Wim Trio, Yves Verstraeten.

 

 

Geoorde Fuut

 

2016-03-20 Geoorde Fuut Marc De Ceunninck

Marc De Ceuninck

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Rouwkwikstaart    /    Waterpieper

 

2016-03-20 Rouwkwikstaart Filip De Ruwe 2016-03-20 Waterpieper Marnix Vyncke

Filip De Ruwe    /    Marnix Vyncke.

 

 

Zomertaling: Moerbrugge, Achterhaven.

Middelste zaagbek: De Haan.

Geoorde fuut: Roksem Put.

Lepelaar: Knokke, Meetkerke, Varsenare, Brugge, Oudenburg, Uitkerke, Houtave, De Haan/Wenduine.

Roerdomp: Stalhille.

Koereiger: Klemskerke. Jabbeke, Brugge.

Grote zilverreiger: Damme, Meetkerke, Zedelgem, Oudenburg, Assebroek, Dudzele, Stalhille, Zuienkerke, Westkapelle, Uitkerke, Knokke, Oostkamp, De Haan, Koolkerke, Varsenare, Brugge, Houtave.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Oudenburg, Ettelgem, Zuienkerke, Stalhille, Achterhaven.

Blauwe kiekendief: Nieuwmunster, Hoeke, Stalhille.

Havik: Wingene.

Slechtvalk: Zedelgem, Damme, Brugge, Zeebrugge, Uitkerke, Varsenare, Westkapelle, Dudzele, Oudenburg, Moerbrugge.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Assebroek, Oudenburg, Koolkerke.

Bokje: Assebroek.

IJslandse grutto: Uitkerke, Eernegem, Oudenburg.

Kerkuil: Westkapelle, Beernem, Jabbeke (Verkeersslachtoffer)

Bosuil: Zedelgem.

Velduil: Uitkerke Weiden.

Kleine bonte specht: Zedelgem, Loppem, Snellegem, Assebroek.

Zwarte specht: Zedelgem, Beernem, Wijnendale, Wingene.

Roek: Hertsberge.

Boomleeuwerik: Knokke, Wenduine.

Cetti’s zanger: Zeebrugge.

Waterpieper: Oudenburg, Meetkerke, Wingene.

Rouwkwikstaart: Achterhaven, Uitkerke.

Kleine barmsijs: Assebroek.

Goudvink: Knokke, Assebroek.

 

 

Sijs  /  Bontbekplevier  /  twee geringde Sijzen.

 

2016-03-20 Sijs uit Rusland Jan Baert 2016-03-20 Bontbekplevier ringen Paul d'Hoore

 

2016-03-20 Sijs geringd Danny Claeysier 2016-03-20 Geringde sijs Danny Claeysier

1: Jan Baert & Rik Dejaegher  /  2: Paul D’hoore  /  3 & 4: Danny Claeysier

 

Machteld Kaesemans 22/03/2016