MERGUS WEEKNIEUWS 2016/11: ARK AVOND- BROEDVOGELS – FLEVOPOLDER – SLECHTVALKEN – KOKMEEUWEN MET KLEURRINGEN

Frank De Scheemaeker

2016-01-29 Aalscholver Marc NolletHoys allen

 

Ziehier het voornaamste weeknieuws

 

 

foto : archief Mergus

ARK AVOND – nu DONDERDAG 17 MAART – eenmalig op alternatieve LOCATIE

 

Top tekenaar/ornitholoog GERALD DRIESSENS  – een unieke spreekbeurt –Vogels tekenen en determineren – een boeiende verhaal van 40 jaar vogels bestuderen en tekenen, n.a.v. zijn nieuw boek dat straks in druk gaat. Een van de dingen die we zeker van hem kunnen leren: hoe de 1000ste Rietzanger of Gaai nog steeds kan interessant zijn.

 

Opgelet – eenmalig in het wijkcentrum Xaverianen, Xaverianenstraat 1, 8200 Sint-Michiels – aanvang 20u. Gratis toegang.

 

BROEDVOGELS  2014 –  2015 – 2016

 

De organisatie loopt op zijn eind: broedvogelbijdrage 2014 is zo goed als af, aan 2015 zijn we met Johan S, Marc Dc, Stefaan A, Stijn C en Frank volop aan het uitwerken. Voor 2016 zijn de belangrijkste gebieden verdeeld en dienden niet minder dan vijf vogelaars zich aan om via AVIMAP te tellen. Dus we zijn tevreden. Maar nogmaals een oproep om als je geen gebied telt – toch bij al je losse waarnemingen die je invoert via waarnemingen.be het  aantal en geslacht en gedrag van de vogel er bij te vermelden. Bv een zangpost Spotvogel, koppel Kievit baltsend, bewoonde nestbak Torenvalk.

 

WEEKEND FLEVOPOLDER

 

Onze Johan Debuck organiseert opnieuw een Mergus weekend naar de Flevopolder en wel van donderdag 10 november t.e.m zondag 14 november 2016 (opgelet is wel het weekend van de watervogeltellingen) , verblijf met ontbijt, lunch

en avondeten in de Stayokay Soest. Er kunnen 18 vogelaars mee – drie kamers van 6 personen – 1 of 2 kamers dames?  voor 155 euro per persoon voor 3 nachten, 3 ontbijten, 3 diners en 3 lunchpakketten. Bij je kandidaatstelling    mail naar buk@telenet.be en graag frank.descheemaeker@skynet.be in cc. Ook aangeven als je chauffeur kunt spelen en hoeveel personen extra in je wagen kunnen. De Flevopolder is een pracht van een natuurgebied en Johan is er kind ten huize! (waar niet?). Zie ook enkele vorige reisverslagen op de www.mergus.be  .

 

Tot nu toe schreven schreven al 13 kandidaten in.  Ben ook jij kandidaat laat het Johan vlug weten. De Flevopolder is één van de mooiste en interessantste Nederlandse natuurgebieden  – met een veelvoud aan biotopen: moeras, riet, plassen, meren, bossen en veel leuke vogelsoorten als Zeearend, Ruigpootbuizerd, Havik – alle soorten eenden, ook Witoogeend en Krooneend! Ook Klapekster jaarlijks aanwezig! Een niet te missen kans. En de unieke Mergus sfeer niet vergeten!

 

Slechtvalken spotten in Oudenaarde

 

Al drie jaar lang brengt een koppel slechtvalken zijn jongen groot op de Sint-Walburgatoren, hoog boven de Oudenaardse markt. De slechtvalk is een roofvogel die bekend staat als de snelst vliegende vogel. In duikvlucht kan hij snelheden van meer dan 350 km/u halen. Dat levert soms spectaculaire waarnemingen op.

 

Online volgen

Tot nog toe konden alleen vogelliefhebbers die van het gebeuren op de hoogte waren de spectaculaire vluchten van deze grote valk volgen. Natuurpunt Vlaamse Ardennen Plus en de stad Oudenaarde willen voortaan de levenswijze van deze bijzondere gast voor iedereen zichtbaar maken. Daarom werden in en nabij de nestkast twee infraroodcamera’s geplaatst die de komende maanden het doen en laten van deze vogels in en om hun nest zullen vastleggen. De beelden worden live doorgestuurd naar de websites van beide partners. Zo zal het broedproces van dit koppel prachtige dieren van minuut tot minuut te volgen zijn.

Later komen er op verschillende plaatsen ook televisieschermen die het gebeuren weergeven en zullen enkele observatiepunten worden ingericht.

 

Natuurpunt en stad Oudenaarde zijn partners

Voor de uitwerking van het initiatief kon Natuurpunt zonder aarzeling rekenen op het stadsbestuur van Oudenaarde. De stad ging meteen in op de vraag om de camera’s op de toren te plaatsen en leverde naast logistieke steun meteen ook de helft van de bijdrage in de kosten. Meerdere sponsors uit Oudenaarde ondersteunen financieel en materieel de sensibilisatie-actie.

 

Meer dan vogeltjes kijken

De beelden zullen ook voor andere educatieve doeleinden worden gebruikt. Zo toonden het educatief centrum de Kaaihoeve in Meilegem en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen in Ronse reeds interesse om uitgebreid in het educatieve luik te participeren. De beelden worden ook opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor wordt het project veel meer dan enkel wat “vogeltjes kijken”.

De beelden zijn te vinden via:

Je kan ook dagelijks op de hoogte blijven via de speciale Facebookpagina:  www.facebook.com/SlechtvalkenOudenaarde/

 

 

Voor meer informatie en beeldmateriaal, kan u contact opnemen met de projectcoördinator Gunther Groenez van Natuurpunt Oudenaarde (GSM: 0486 16 74 30 – gunther.groenez@telenet.be).

Bij afwezigheid van Gunther kan ook bij Dirk Criel van Natuurpunt Vlaams Ardennen plus (GSM: 0475 45 05 34 – dirkcriel@skynet.be) informatie worden ingewonnen.   

 

 

KOKMEEUWEN MET KLEURRINGEN: OPROEP TOT MEDEWERKING

Ondertussen zijn al heel kokmeeuwen terug aangekomen in hun broedkolonies. We volgen deze soort van nabij in België via een kleurringprogramma. Hoofdzakelijk pulli worden gekleurringd in Molsbroek, Wase Linkeroever, Antwerpen rechteroever, Harchies, Het Vinne, Veurne, Drongen en Lommel. We gebruiken gele kleurringen.

Via deze weg graag een warme oproep aan iedereen die kokmeeuwenkolonies bezoekt om even de tijd te nemen om te zoeken naar kleurringen. Helaas krijgen we nog te weinig aflezingen binnen in het broedseizoen. Alvast bedankt!

Groeten, Tim Audenaert  www.bhgull.be

VERGEET NIET IN JE AGENDA TE ZETTEN – UITNODIGING VOLGENDE WEEK

01 mei herdenkingswandeling Guido Burggraeve – Zwinbosjes

Met vriendelijke groeten

Frank – vzmer