BLIKVANGERS van 07-03 tot en met 13-03-2016

Machteld Kaesemans

2016-03-14 Zeearend1 Olivier Vergucht

Zeearend  /  Olivier Vergucht.

 

Het zonnige lenteweer trok zoals een magneet de vogelliefhebbers naar buiten, zodat we 153 waarnemers konden noteren.

Verschillende nieuwe soorten werden gespot zoals de zeearend, de eerste sinds april 2015 … dus kan ik jullie deze foto niet onthouden, alhoewel de vogel heel ver zat. Roodhalsfuut, geoorde fuut, kwak en rouwkwikstaart zijn eveneens nieuw.

 

Lepelaars trekken voorbij in groepjes of rusten even uit, zoals vorige week een zestal  aan Weiden ‘t Pompje, steeds heel mooi om te observeren.

 

Bij de reigers zagen we de blauwe reiger reeds op nest of bezig met dit te herstellen . Veel grote zilverreigers, de kleine zilverreiger en de koereiger  werden nog steeds gezien, hopelijk vinden enkele een broedplaats in ons Mergusgebied!

 

Vele grutto’s zijn terug of onderweg naar hun geliefde broedplaats in Nederland, zij kondigen echt de lente aan. In de Achterhaven waren ze reeds aan het baltsen, net zoals de kievieten waarvan de roep boven de polders overal te horen is.

 

Wie bij zonsopgang een toertje maakt hoort koolmees, pimpelmees, groenling, een eventuele boomleeuwerik  e.a. hun zangkunsten oefenen om toch maar dat vrouwtje te bekoren.

 

In de volgende weken staat er nog heel wat op het programma.

 

 

Blauwe Reiger  /  Grote Zilverreiger  /  Kleine Zilverreiger  /  Koereiger

 

2016-03-14 Blauwe Reiger Marc Nollet 2016-03-14 Grote Zilverreiger1 Marc Nollet

 

2016-03-14 Kleine Zilverreiger Marc De Ceuninck 2016-03-14 Koereiger Marnix Vyncke

1 & 2: Marc Nollet  /  3: Marc De Ceuninck  /  4: Marnix Vyncke

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Andreas Bauwens, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Mortier, Bart Vantorre, Bastiaan De Ketelaere, Bert Kindermans, Bert Mestdagh, Buyst Marie Rose, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Christof Delbaere, Dan Crabbe, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Deschacht, Danny Dewulf, Dany Depauw, Dermaux José, Devos Johan, Dominique Bauwens, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Emmanuel Desmet, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Sys, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Madou, Frederik Noppe, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gert Top, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Herman Blockx, Het Polderveld, Hubert Brandt, Isabelle Bossuyt, Ivan De Wispelaere, J Vanryckeghem, Jacques Carney, Jan Baert, Jan De Wit, Jan Dekock, Jan D’hondt, Jan Ranson, Jan Swimberghe, Jasper Mussche, Jean Pieters, Jean-Pierre R., Jelle Quartier, Jelle Ronsmans, Jo Packet, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maertens, Koen Maes, Kris De Wit, Kris Van Den Abeele, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L Feys, Laurette Hillaert, Leo Declercq, Lieven Simons, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marie-Christine Depuydt, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Michel Louette, Miguel Depoortere, M-Th Dobbelaere, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Vergucht, P. Focquier, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pierre Blockx, Priëls Werner, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Rita Colliers, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Sebastien Crahay, Sien Van Looveren, Simon Vandepitte, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stéphane Brkic, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Vansteenbrugge, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Valérie Goethals, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Ward Vercruysse, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Rommel, Wim Trio, Wout Vande Sompele, Yves Decneudt.

 

 

Lepelaar

 

2016-03-14 Lepelaar Marnix Vyncke

Marnix Vyncke

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Grutto    /    Kievit

 

2016-03-14 Grutto Marc Nollet 2016-03-14 Kievit Herman Blockx

Marc Nollet    /    Herman Blockx

 

 

Middelste zaagbek: De Haan/Wenduine.

Roodhalsfuut: Achterhaven;

Geoorde fuut: Roksem Put.

Lepelaar: Knokke, Achterhaven.

Roerdomp: Zedelgem, Oudenburg.

Koereiger: Meetkerke, Klemskerke.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Grote zilverreiger: Damme, Meetkerke, Zedelgem, Oudenburg, Assebroek, Dudzele, Stalhille, Zuienkerke, Westkapelle, Uitkerke, Knokke, Oostkamp, De Haan, Koolkerke, Varsenare, Lapscheure, Zerkegem.

Zeearend: Uitkerke Weiden.

Rode wouw: Dudzele.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Oudenburg, Jabbeke, Meetkerke, Houtave, Achterhaven.

Blauwe kiekendief: Uitkerke, Oudenburg, Houtave, Westkapelle, Knokke, Stalhille, Meetkerke, Assebroek, Achterhaven, Beernem.

Havik: Wingene.

Slechtvalk: Zedelgem, Damme, Brugge, Heist, Lapscheure, De Haan, Meetkerke, Damse Vaart, Knokke, Zeebrugge.

Waterral: Moerbrugge, Damme, Vlissegem, Eernegem, Lapscheure.

Bokje: Achterhaven, Ruddervoorde, Torhout.

IJslandse grutto: Weiden Pompje.

Paarse strandloper: Blankenberge, Noordzee.

Pontische meeuw: Knokke.

Geelpootmeeuw: Roksem Put.

Grote stern: Zeebrugge/Voorhaven.

Alk: Zeebrugge (dood)

Kerkuil: Damme, Aartrijke, Wingene.

Bosuil: Assebroek, Aartrijke.

Velduil: Uitkerke, Knokke, Stalhille.

Kleine bonte specht: Oostkamp, Wingene, Zedelgem.

Zwarte specht: Zedelgem, Beernem, Oostkamp, Wingene.

Boomleeuwerik: Bredene, Knokke, Wenduine.

Cetti’s zanger: Zeebrugge, Achterhaven.

Waterpieper: Achterhaven, Hertsberge, Oudenburg, Knokke, Jabbeke, Wingene.

Rouwkwikstaart: Knokke.

Goudvink: Knokke.

 

 

Koolmees    /    Groenling

 

2016-03-14 Koolmees 1 Danny Roobaert 2016-03-14 Groenling1 Marnix Vyncke

Danny Roobaert    /    Marnix Vyncke

 

 

Machteld Kaesemans  15/03/2016