MERGUS WEEKNIEUWS 2016/13: komend weekend – veel beterschap – oproepen – Israel

Frank De Scheemaeker

2016-03-14 Kievit Herman Blockx

 

 

 

 

 

foto archief Mergus : Herman Blockx

 

Hoys allen

 

DIT WEEKEND

 

Het weekend zal zonnig en warm worden. Ideaal dus om op excursie te gaan. Mogelijkheden zat: trektellen in de Fonteintjes, je eerste broedvogeltelling uitvoeren, gewoon met de fiets of te voet er op uittrekken. Je ziet gegarandeerd een nieuwe zomergast of een toffe soort als Rode Wouw of Steltkluut.  Als je je waarnemingen ingeeft in waarnemingen.be dan graag steeds het gedrag van de vogel vermelden aub= zangpost, overvliegend NO, baltsend, enz   ..

 

WE WENSEN VEEL BETERSCHAP AAN

 

Paul Maertens en Johan Vandepitte die beiden in het AZ LUKAS geopereerd werden. Paul M revalideert thuis en Johan verblijft nu op kamer 435 en alle bezoek is meer dan welkom, gezien hij daar nog enkele maanden ligt.

 

OPROEP VAN ONZE DOMINIQUE   In het kader van de voorbereiding van een natuurinrichtingsplan in Knokke – sectie Oosthoek– Blinckaertduinbos tellen we met de Mergus bij name van Karina S en Johan B daar i.s.m. Dominique deze gebieden op broedvogels  .. maar alle bijkomende waarnemingen zijn meer dan welkom. Ziehier zijn oproep:   Natuurpunt voert dit jaar, in opdracht van het Agentschap voor Natuur- en Bos, een broedvogelmonitoring uit in het Blinckaertduinbos, de Kalfduinen en de Hazegrasduinen.

 

Ook jullie kunnen bij deze opdracht helpen door zoveel mogelijk waarnemingen uit elk van deze gebieden in te voeren in www.waarnemingen.be (graag steeds ook met de juiste gedragscode).  Het gebied zal vermoedelijk slechts weinig opmerkelijke broedvogels herbergen maar toch zijn er mogelijkheden.  Let zeker op spechten en uilen in het Blinckaertduinbos (Kleine bonte specht? Bosuil? Ransuil?) en pleisterende steltlopers en reigers (met bijzondere aandacht voor Bosruiter, Kleine zilverreiger en Lepelaar) in het schitterende domein van De Landsheer (dat perfect te bekijken is vanaf het Jagerspad en de Paulusstraat).   Ik heb er een eerste ronde opzitten met een overtrekkende Bruine kiekendief, een jagende Slechtvalk, een opgestoten Houtsnip, een mooi groepje foeragerende Putters, drie Rouwkwikstaarten en klepperende Ooievaars op één van de geplaatste nestpalen. Opmerkelijk: (nog) geen Patrijzen!    Als we allemaal een Mergus-oogje in het zeil houden, moeten we aan een fraai lijstje met waarnemingen kunnen komen.   Mvg,    Dominique

 

OPROEP VAN DE IMMER SYMPATHIEKE SOFIE

 

Klimaat-documentaire ” Demain “ zondag 17 april om 10h30   georganiseerd door Natuurpunt Brugge

 

Een documentaire over klimaatverandering, voeding, ecologische landbouw en biodiversiteit hebben vaak de negatieve boodschap : het is te laat, het zal toch niet veel uitmaken, zelfs als we nu ons leven veranderen. De film “Demain” (2015), een film van Mélanie Laurent en Cyril Dion, toon dat het anders kan.   Een team van vier cineasten trok naar 10 verschillende landen. Ze geven een ander beeld. Stadslandbouw werkt:  het is duurzaam, omdat het voedsel dicht bij de verbruikers geproduceerd wordt en het brengt groen in de stad, dus ook zuurstof, lettelijk en figuurlijk. Democratie werkt als de beslissingsmacht niet enkel bij de politici ligt maar bij alle participanten van de maatschappij. Ecologie en economie zijn niet aan elkaar tegengesteld, samenwerking leidt tot een maatschappij waar het leven goed is. Ook onderwijs mag niet ontbreken in dit rijtje, kinderen zijn immers de burgers van morgen. Indien al de intiatieven die in deze film getoond worden op wereldvlak toegepast worden, dan kunnen we negatieve tendensen ombuigen. Zo wordt onze planeet niet alleen leefbaar gehouden maar verdwijnt ook de tegenstelling tussen mens en natuur omdat die dan samenwerken.   Zie ook in bijlage twee recensies over de film : één uit de standaard en  één uit de franse krant “La Croix”     Duur film : 1 u 58

 

Trailer: http://www.allocine.fr/video/player_gen_cmedia=19558792&cfilm=229903.html     Tickets : Reservaties bij Sofie Vandewalle, natuurpuntfilm@outlook.be of tel 0494/99.69.10  – Prijs/VVK 8€ / ADD 9€. Plaats vertoning : Cinema Lumière, Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge. Film start om 10.30 u   Na de film kan je met een drankje nog wat bijpraten. Dit gezellig onderonsje vindt vanaf nu telkens plaats in café Republiek (naast cinema Lumière).   Sofie Vandewalle Natuurpunt Brugge

 

ISRAEL

 

De bende van Bukske trekt voor het ogenblik door Israel. Valérie geeft zoals steeds trouw alle waarnemingen in via haar smartphone op waarnemingen.be. Internationaal dan observado.org. Leuk om hen tijdens hun reis van minuut tot minuut te kunnen volgen. Zeker eens doen!

 

Nog een prettig weekend gewenst.

 

Mvg