MERGUS WEEKNIEUWS 2016/14: Gsm Nummers, Slechtvalken, Reigerkolonies, Guido Burggraeve herdenking, fenologie

Frank De Scheemaeker

 

2016-04-06 Gele Kwikstaart Marnix Vyncke

Gele Kwikstaart  / Marnix Vyncke.

 

Hoys allen,

 

GSM NUMMERS EN VOLLEDIG ADRES

 

Het microotje van mijn Smartphone SONY Xperia had het voor de tweede keer begeven en na 6 weken hersteld (de eerste keer 3 weken was al lang vond ik). De eerste keer stonden alle gegevens er nog mooi op, maar de tweede keer – even slikken – was het toestel volledig gereset – of alle gegevens – dus ook jullie gsm nummers en adressen verdwenen. En wat is een voorzitter zonder de contactgegevens van zijn medevogelaars? Als een kip zonder kop? Als een vogelaar zonder verrekijker?   Vandaar mijn oproep – kunnen jullie via een reply jullie volledig adres en mobiel en eventueel vast nummer naar me doormailen. Dit wordt nergens gepubliceerd – is alleen voor intern gebruik van Frank. Alvast bedankt.

 

SLECHTVALKEN

 

Een snel  revaliderende Paul Maertens laat weten dat de Slechtvalken de nest bak aan de O.L.V. Kerk geruild hebben voor de nest bak op Sint Salvatorkerk en dat je van boven op de Halletoren een prachtige  inkijk heb met de telescoop op het nest met broedend wijfje. Er komt zeker een gemeenschappelijk kijkmoment!

 

REIGERKOLONIES

 

Romain D en Eric H beten de spits af met de kolonietellingen! Waarvoor dank! En opnieuw een schitterende resultaat:  langs de Van Cailliedreef te Oostkamp werden niet minder dan 60 bewoonde nesten van Blauwe Reiger geteld, een evenaring van het record van verleden jaar. De overige kolonies worden deze of volgende week geteld.

 

JAARLIJKSE HERDENKING GUIDO BURGGRAEVE

 

Mergus nam in samenspraak met Magda en Bart, Patrick Janssens, Guido Orbie, Leo Declercq en de Zwingidsen, ANB, Stefaan Brinckman en NP Knokke, Eckhart en Christine, e.v.a.  kennissen van Guido  het initiatief om een jaarlijkse Guido Burggraeve  excursie te houden en dit steeds op 01 mei in de Zwinstreek, gekoppeld aan een ontbijt en een herdenkingsmoment. We gaven Magda en haar vrienden/kennissen van Guido het voorinschrijvingsrecht voor het ontbijt  om 09u en wat blijkt na het opvragen van de inschrijvingslijst bij onze ping Nicholas, dat de 70 plaatsen voor het ontbijt in het Hof van Vlaanderen, Oosthoekplein te Knokke reeds allen volzet zijn. Maar dat kan ons enthousiasme niet drukken, integendeel. We gaan er met zijn allen een prachtige ochtend van maken en diegenen die hun boterhammen en koffie zelf meebrengen – vinden zeker wel een bank of uitkijkpunt om die te verorberen.   We spreken af om 05u 45 aan het Oosthoekplein te Knokke  – volop parking aan het plein zelf of in de omliggende straten – om stipt om 06u te kunnen vertrekken. We gaan genieten van Nachtegaal, Sprinkhaanzanger, Beflijster, Boomleeuwerik en veel stuwtrek in de Zwinbosjes – o.l.v.  een tiental gidsen. Alle deelnemers krijgen dan om 09u op het Oosthoekplein op het einde van de wandeling gratis de publicatie 30 jaar broedvogeltellingen Zwin door Guido aangeboden. Inschrijven verplicht via mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be Iedereen welkom – ook beginnende vogelaars en familieleden. Volgend jaar gaan we dan in het vernieuwde Zwincentrum een ontbijt voor iedereen proberen te organiseren.

 

FENOLOGIE

 

De zomergasten komen met dit ‘herfst’ weer maar met mondjesmaat aan. Voor alle recente nieuwe soorten zie de prachtige blikvangers van onze Machteld op www.mergus.be aangevuld met mooie foto’s. Hoe blijft ze het doen! Van karakter en doorzettingsvermogen gesproken! En steeds juist en volledig! Nogmaals bedankt en proficiat Machteld.   We wensen jullie aangename momenten in de natuur!

 

Mvg   Frank en het ganse Mergus bestuur