MERGUS WEEKNIEUWS 2016/15: HALLERBOS – FONTEINTJES – REIGERKOLONIES – OPROEPEN – HUISMUSSENTELLING

Frank De Scheemaeker

2016-03-27 Oeverzwaluw Marnix Vyncke

 

 

 

 

 

Foto Marnix Vyncke: Oeverzwaluw

 

Hoys allen

 

 

GANSE DAG EXCURSIE HALLERBOS ZONDAG 17 APRIL

 

 

Jef Dekempe nodigt ons allen uit voor een voorjaarsuitstap naar het Haller bos:

 

Hallerbos is nu op zijn mooist, met miljoenen boshyacinten tussen  de statige beuken,

ook andere voorjaarsbloeiers, vlinders, vogels en de Amerikaanse reuzen bomen Sequoia zijn er te zien,

het is de mooiste natuurlijke bloemenpracht in Vlaanderen

zondag 17 april ga ik er naar toe, de weersvoorspellingen zijn goed.

Afspraak : randparking Steenbrugge om 08.45 h

Meebrengen : picknick en drank voor de ganse dag,

gidsen, vlindernet, verrekijker, loupe, goede wandel schoenen.

Einde wandeling ong. 17.30 h

Als je wilt meegaan, mail mij ten laatste zaterdag 16 april voor 09.00 h: jefdkaom@hotmail.com

 

 

MAANDAG 11 APRIL 2016: HISTORISCHE TREKTELDAG IN DE FONTEINTJES

 

 

De eerste echte warme dag en zuidoostenwind: fenomenale trek langs de kust: voor alle resultaten surf naar www.mergus.be. Er waren o.a. : 153 blauwe reigers, 25 purperreiger (dagrecord), 11 grote zilvers, 1 visarend, 1 zwarte wouw, 5 reuzenstern (dagrecord), de eerste twee gierzwaluwen, 8 smelleken, 2 beflijster, 1 appelvink

 

 

REIGERTELLINGEN: KOOLKERKE EN ZWINBOSJES

 

 

Afgelopen weekend 75 bezette nest Blauwe Reiger en 4  van Kleine Zilverreigers in Kasteel Ten Berghe te Koolkerke en 29 bewoonde nest van Blauwe Reiger in de Zwinbosjes te Knokke (noch Lepelaar, noch Kwak noch Kleine Zilverreiger aldaar) (of zouden die ergens apart broeden – wie info heeft mag die steeds naar Frank doorsturen). Mogelijks zijn er één of meerdere kleinere reiger kolonies in de regio – ontdekt je er één – ook aan Frank laten weten he.

 

 

OPROEP WIM ROMMEL

 

Fiets en wandel fotozoektocht in Torhout ten voordele van het reservatenfonds van Natuurpunt Torhout.

Deelnemen kan vanaf 25 maart tot en met 8 mei 2016.

Organisatie: Jozef Germonprez en Philibert Moeyaert. Zie bijlage.

 

HUISMUSSEN TELLING

 

 

Tel jij nog jouw huismussen?

Mannetjesmussen tellen kan nog tot en met zondag 17 april

Sint-Niklaas 11 april 2016: afgelopen weekend telde Vlaanderen opnieuw haar huismussen. Onder de deelnemers ontdekte Vogelbescherming Vlaanderen een aantal zeer trouwe tellers. Andere deelnemers gaven in het verleden slechts één of twee keer het aantal huismussen door. Hierbij doen we een warme oproep aan iedereen die ooit deelnam om ook dit jaar het aantal huismussen te melden dat in de tuin zit te tsjilpen. Nul, één, twee of veel, we willen het gewoon weten! Alleen door het opvolgen van tellingen op vaste locaties over verschillende jaren heen, kan bestudeerd worden of de situatie al dan niet verandert, waar mussenkolonies meer risico lopen om uit te sterven of waar stabiele kernpopulaties standhouden. We willen ook weten of het lukt om op locaties waar in het verleden geen mussen (meer) zaten, opnieuw mussen aan te trekken. Hoe meer cijfers we ontvangen, hoe meer we eruit leren. Gaf jij jouw telling nog niet door? Doe dit dan snel via dit online telformulier. Het formulier blijft nog online tot en met zondagavond 17 april. Ga een van de volgende dagen vijf minuutjes buiten staan – bij voorkeur ‘s ochtends – en tel de gelijktijdig tsjilpende mannetjesmussen. Elk tsjilpend mannetje betekent een koppeltje. Wil je nog eens checken wat het verschil is tussen een huismus en een ringmus? Of ken je haar geluid niet meer zo goed? Neem dan een kijkje op mussenwerkgroep.be. Hartelijk dank alvast voor jouw deelname en veel succes!

 

OPROEP TINE DEVROYE

 

Dag Frank,

Ik zag deze petitie ergens en dacht: misschien kan je die eens in je berichten voor mergus zetten?

groeten, Tine

 

https://www.change.org/p/ajuntament-reus-cat-no-a-la-matanza-masiva-de-aves?recruiter=16464050&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink

 

JOHAN VAN DE PITTE IS NA DRIE LANGE MAANDEN ONTSLAGEN UIT HET ZIEKENHUIS EN REVALIDEERT NU THUIS. (en hij hoopt dan deze zomer zijn RALEIGH ELECTRISCHE FIETS TE KUNNEN KOMEN AANSCHAFFEN)

 

Nog een prettig weekend met veel leuke vogelwaarnemingen en broedvogeltellingen

Frank en het ganse Mergus bestuur.