BLIKVANGERS van 01-08 tot en met 07-08-2016

Machteld Kaesemans

2016-08-09 Zwarte Ooievaar Olivier Vergucht

Zwarte Ooievaar   /  Olivier Vergucht.

 

 

Vier zwarte ooievaars werden gespot in Vloethemveld en twee in de Uitkerkse Polder, steeds mooi en zeldzaam om te bekijken. De kleine strandloper was voor het eerst  opnieuw te zien in ons gebied sinds 25 mei.

Op 03-08 werden er nog 3 grutto’s genoteerd aan de Eendenkooi in Wenduine, hun aanwezigheid loopt stilaan ten einde voor 2016. Anderzijds zag men meerdere rosse grutto’s in dezelfde omgeving. De teruggekeerde groenpootruiters en bosruiters worden eveneens in de bloemetjes gezet.

Bij het nakijken van de vogellijst kan men nog een paar nieuwe soorten opmerken.

 

Ditmaal wil ik echter jullie aandacht vestigen op de BRUINE KIEKENDIEF. Ondanks  het natte voorjaar lijkt het een zeer succesvol broedseizoen. De meeste jonge vogels werden reeds geringd en gekleurmerkt met wingtags. Men wil weten of de vogels trouw zijn aan hun broedgebied, geboorteplaats en habitat. (riet of graan). De laatste 5 jaar werden in Vlaanderen en Zeeland 558 juvenielen gekleurmerkt, waarvan er al 56 als volwassen broedvogel werden teruggezien.

Ik breng jullie een paar foto’s van bruine kiekendieven: als pulli, pas gewingtagde juveniel, vrouwtje in 2014 in Terhole (Nederland) getagd als jong (moeder van de pulli’s) en een getagde vogel in vlucht.

Wel moet ik hier een zeer spijtig voorval aanhalen. Op 7 augustus wilden onze mannen nog een nest ringen, maar helaas het nest was gepredeerd. De pulli’s op de foto zijn dus allemaal omgekomen…de natuur kan ook hard zijn!

 

Ten laatste, bij het zien van gewintagde bruine kiek, plaats dit op waarnemingen.be neem foto’s als het kan en stuur alles door naar anny.anselin@inbo.be

 

Bedankt en groetjes!

 

Machteld.

 

 

BRUINE KIEKENDIEF:  Nest met pulli  /  Getagde juveniel   /  Vrouwtje getagd in Nederland  /  Gekleurmerkte  Bruine Kiek in vlucht.

 

2016-08-09 Bruine Kiek pulli nest nu gepredeerd Jan Baert                                       2016-08-09  Bruine Kiek met wingtag Jan Baert

 

 

2016-08-09 Getagd Vrouwtje 1 Bruine kiek Jan Baert 2016-08-09 Bruine kiekendief getagd Marnix vyncke    1,2,3: Jan Baert     /     4: Marnix Vyncke

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anthony Maes, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bart Vantorre, Bastiaan Notebaert, Catherine Priem, Daan Van Eenaeme, Danny Vervaeke, Deneve, Sonja, Dirk Vercoutter, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Pomp, Erwin Sys, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Frederik en Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Gerin Pascale, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Lannoo, Jan Mees, Jan Talloen, Jan Versigghel, Joachim Bertrands, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jonas Pottier, Jonathan Brutin, Julie Lecomte, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Marc Nollet, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martine Wauters, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Vergucht, P. Focquier, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Richard Lookman, Rik Vande Kerchove, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Simon Vyncke, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Tom Van Deuren, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Verduystert J.P, Walter De Smet, Ward De Moor, Willy Vermeersch, Wim Decock, Wim Rommel.

 

 

Kleine Strandloper

 

2016-08-09 Kleine Strandloper Jan Baert

Jan Baert

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Grutto    /    Rosse Grutto

 

2016-08-09 Grutto 2 Marc Nollet 2016-08-09 Rosse Grutto Marc De CeuninckMarc Nollet    /    Marc De Ceuninck

 

 

VOGELLIJST:

 

Zomertaling

Geoorde fuut

Zwarte ooievaar

Heilige ibis

Lepelaar

Grote zilverreiger

Wespendief

Bruine kiekendief

Grauwe kiekendief

Slechtvalk

Waterral

Bosruiter

Kleine strandloper

Dwergstern

Grote stern

Kleine jager

Zomertortel

Bosuil

Gekraagde roodstaart

Geelgors

 

 

Bosruiter    /    Groenpootruiter

 

2016-08-09 Bosruiter Danny Claeysier 2016-08-09 Groenpootruiter Marc De Ceuninck

Danny Claeysier    /    Marc De Ceuninck.

 

Machteld Kaesemans    09/08/2016