AVONDEXCURSIE: Sophiapolder en de Blikken 10 augustus 2016

Machteld Kaesemans

2016-08-13 Holland Steuperaert

 

 

De weergoden waren ons goed gezind.  Na een herfstachtige dag, klaarde het in de late namiddag op en werd het een warme, zonnige avond.

25 enthousiaste Mergussers waren dan ook op de afspraak voor de traditioneel jaarlijkse uitstap op woensdagavond : een bezoek aan de Sofiapolder en de Blikken in Zeeland.

We waren nog maar pas uitgestapt of een slechtvalk liet alles opvliegen : groepen kieviten en zomerganzen kozen de vlucht vooruit.

Toen alles weer rustig werd, scanden we met de telescoop de massaal aanwezige vogels : kemphaantjes, watersnippen, een rosse grutto, lepelaars waarvan sommigen gekleurringd waren.  Veel bekijks hadden de geoorde futen, sommigen nog steeds mooi in hun zomerkleed.  Twee kleine strandlopertjes deden ons beseffen dat de najaarstrek op gang is gekomen.  Overal werden we begeleid door zwaluwen : boertjes, huisjes en oevers.

 

 

2016-08-13 uitstap Johan Stepteraert

 

 

De avond viel snel en we repten ons naar de Blikken, een stukje verder in Nederland.  Daar werden we verrast door enkele zwarte ruiters, kemphaantjes, kluten, een grote groep  grutto’s, witgatjes, oeverlopers en een groenpootruiter.

Het is een goed jaar voor bruine kiekendieven.  Regelmatig zagen we dan ook een exemplaar.  Maar een traag wiegende blauwe kiekendief hield ons allemaal even in de ban.

 

 

2016-08-13 Uitstap Blikken Karina

 

 

Een prachtige zonsondergang en een eerste maan deed ons uitgeleide.  Het was een prachtige avond in leuk Mergus-gezelschap. De voorlaatste woensdagavondexcursie…het najaar komt eraan…

 

Karina Samijn.

 

Foto’s: Johan Steuperaert en Karina Samijn