BLIKVANGERS van 10/04 tot en met 16/04/2017

Machteld Kaesemans

Steppekiekendief en steltkluut waren de meest opvallende waarnemingen van deze week! Een “steppekiek” werd gezien boven de Assebroekse Meersen en een werd gespot in Varsenare Tuinbouwgebied, later in Weiden ‘t Pompje. Het waren adulte mannetjes in zomerkleed. De twee steltkluten zaten in het natuurgebied van de Kwetshage. Ondanks het feit dat sommigen deze gebieden “mijnen hof” noemen – ik kom daar bijna dagelijks- heb ik geen van beide vogels gezien.

Verder was er nog heel wat te beleven: late koereiger, rosse stekelstaart, zwarte wouw, smelleken, IJslandse grutto, 3 soorten uilen, 3 soorten spechten, matkop, baardman e.a.

Bij de nieuwkomers vermeld ik graag visdief, gierzwaluw, dwergmeeuw, bontbekplevier, nachtegaal, kleine karekiet, gekraagde roodstaart, paapje en bonte vliegenvanger.

Opnieuw mogen we deze week nog enkele nieuwe soorten verwachten als het weer wat meevalt. Tot volgende keer!

Machteld.

Visdief

© Marc De Ceuninck

Gierzwaluw 

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Alain Crusiaux, Albert Neyt, Ann Dumoulin, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bernard Dekimpe, Bernard Miserez, Bob Vandendriessche, Bruno Beyen, Carl Devos, Carl Vertommen, Claes Victor, Daan Van Eenaeme, Daniel Decloedt, Dany Depauw, David Botteldoorn, Denys Patrick, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Etienne Vanaelst, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frederik en Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Gauvain Steurbaut, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Rappé, Guy De Vos, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Henk Loobuyck, J Vanryckeghem, Jacky Launoy, Jacques Vanheuverswyn, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Ranson, Jan Spinnewijn, Jan Swimberghe, Jean Hugé, Jean-Pierre R., Jelle Ronsmans, Jens Derycker, Jeroen Vanheuverswyn, Jo Seynaeve, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Rys, Johan Vandepitte, Jonathan Brutin, Julie Lecomte, Karien , , Karina Samyn, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Boux, Kurt Van Damme, L. Bronne, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Lut Rogiers , Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martine Wauters, Michail Sobadjiew, Michel Louette, Micheline Motllo, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, N. Hurkmans, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Peter Ceulemans, Peter Devroye, Peter Schuermans, Pierre Blockx, Pieter Van Dorsselaer, R. De Jaegher, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robin Dérozier, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cauchie, Stefaan Cornelus, Stijn Baeten, Stijn Borny , Thibault Snauwaert, Thijs Tanghe, Tim Adriaens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandenbulcke Stéphane, Verduystert J.P, Walter De Smet, Wannes Bellens, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Lambrechts, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wout De Rouck.

Steltkluut

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Bontbekplevier

© Filip De Ruwe

Gekraagde Roodstaart

© Danny Claeysier

Nachtegaal

© Johan Buckens

Paapje

© Marnix Vyncke

Kleine Karekiet

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Zomertaling, Krooneend, Rosse stekelstaart, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Bokje, IJslandse grutto, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Matkop, Baardman, Boomleeuwerik,  Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Rouwkwikstaart, Barmsijs, Goudvink.

Bonte Vliegenvanger

© Eric Van Colenberghe

Bovenste foto: © Steppekiekendief / Johan Colman

Machteld Kaesemans 18/04/2017