MERGUS WEEKNIEUWS 2017/15: EXCURSIE – DEELNEMING – HALLERBOS – OPNIEUW OP REIS – SLECHTVALKEN – OOIEVAARS – BROEDVOGELS – GUIDO BURGGRAEVE HERDENKING

Frank De Scheemaeker

 

 

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 

Hoys allen

 

NU ZATERDAG TOPEXCURSIE NAAR ZEEUWS-VLAANDEREN

 

ZATERDAG 22 APRIL 2017 : een unieke  ganse dag naar de verborgen hoekjes in ZEEUWS-VLAANDEREN – o.l.v stootvogelspecialist en auteur EDDY GADEYNE en MARC DE CEUNINCK

Afspraakpunten – carpooling

 

8u15: Havenrandparking Brugge Louis Coiseaukaai (tov politiehuis) of   8u35: Grens rand parking Sint-Anna Ter Muiden (net voorbij grens rechts)

Of 9u00  aan het vertrekpunt van de excursie:  parking CLETEMSPOLDER Zeeweg 13, 4503 PC GROEDE (dit is de grote parking naast restaurant de Deining).

 

Programma: we bezoeken achtereenvolgens de Cletemspolder, de Breskens trektelpost, het nieuwe unieke natuurgebied  de Waterdunen, de kreken rond Ijzendijke en eindigen de dag wellicht in de Sophiapolder. Halen we de 100 soorten op één dag? Het zit er in!  Over de middag is het mogelijk om in een gezellig cafeetje jullie boterhammen op te smullen en iets te nuttigen. Terug richting Brugge – ca 18u00.

 

Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, wandelschoenen, picnic, drank, zonnecreme bij mooi weer. Graag inschrijven via mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be.

 

OPRECHTE DEELNEMING

 

We bieden Geert Declercq onze oprechte deelneming aan bij het overlijden van zijn papa deze week! Sterkte!

 

HALLERBOS  (Noël vertelt:)

 

Frank,

 

Uitstap Hallerbos 17 april 8 deelnemers ,in de voormiddag wat motregen ,maar in de namiddag dan toch de zon .

 

Niet veel soorten vogels ,maar toch enkele uitschieters , onze éérste wespendief ,havik en in Dworp een overvliegende raaf.

 

 

OPNIEUW OP REIS

 

Diezelfde Johan –  net terug van Marokko – vertrekt morgen opnieuw op Starling reis en deze keer naar Corsica. Ook onze Karina is van de partij en op haar facebookpagina en op observado.org zul je zeker dagelijks hun waarnemingen kunnen bewonderen.

 

SLECHTVALKEN

 

Paul M laat weten dat het wijfje aan het broeden geslagen is op de OLV Toren. Meer nieuws en een gezamenlijke blik vanop de Halletoren volgen zeker

 

OOIEVAARS DOEN HET GOED IN GROOT – DAMME

 

We tellen tot nu toe zes bewoonde nesten – een absoluut record: twee in Damme, twee in Oostkerke, één in Hoeke en één in Lapscheure. Alle details zie waarnemingen.be. Ontdekken jullie nog nieuwe nesten – graag een mailtje naar Frank en of op waarnemingen.be invoeren.

 

BROEDVOGELCODE ZO GOED MOGELIJK AANGEVEN

 

Als je losse waarnemingen invoert in waarnemingen.be dan graag het gedrag van de vogel zo goed mogelijk beschrijven: zangpost, roepend, paar in broedbiotoop, bezet nest, baltsend, enz enz….dan krijgen we op het einde  van de rit een beter beeld op het aantal geldige territoria van onze broedvogels. Met dank bij voorbaat. Bij de bijzondere broedvogels vraagt het programma u reeds dit te doen – wij vragen het ook voor de half bijzondere soorten.

 

 

MAANDAG 01 MEI 2017 : jaarlijkse herdenking Guido Burggraeve

 

Guido Burggraeve, conservator van het Zwin, overleed op 14 maart 2014. We herdenken  Guido voor al hetgeen hij voor het Zwin en de natuur in het algemeen betekende met een vroeg morgenwandeling in de Zwinbosjes te Knokke op maandag 1 mei 2017 .

De wandeling start om 6u00 stipt aan de ingang van het nieuwe Zwin gebouw te Knokke. Onder leiding van verschillende gidsen gaan we op zoek naar de nachtegaal, sprinkhaanzanger en boomleeuwerik. We hopen op een mooie trekdag met wie weet… visarend en purperreiger.

Wandelschoenen, verrekijker en vogelgids aanbevolen.

 

Om  09u30 volgt een herdenkingsmoment en een gezamenlijk ontbijt in de Shelter, het cafetaria van het vernieuwde Zwincentrum. 

 

De organisatie is in handen van de Natuurpunt Vogelwerkgroep Mergus. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met  Magda, haar familie, Natuurpunt afdeling  Knokke en Brugge, ANB en de provincie West-Vlaanderen.

Mogen we jullie beleefd vragen in  te schrijven voor deze herdenkingswandeling via mail  naar frank.descheemaeker@skynet.be .

 

Indien jullie wensen te genieten van het lekkere ontbijt – graag  € 12  overschrijven op de rekening van Mergus (IBAN  BE30380008481511 – SWIFT BBRUBEBB), p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding ontbijt Guido Burggraeve wandeling 2017.

Bruggelingen kunnen carpoolend vertrekken vanaf de  havenrandparking Louis Coiseaukaai om 5u30.

Tot maandag 01 mei 2017.

Magda Cuvelier – Frank De Scheemaeker

 

Een vogelrijk weekend gewenst en vergeet niet even naar onze www.mergus.be te surfen – de blikvangers zijn meer dan het lezen waard!

 

Frank en het ganse Mergus Team