Met Mergus en Eddy Gadeyne op stap in Zeeland.

Marc De Ceuninck


We vertrokken in de regen uit Brugge, havenrandparking , met 2 wagens en 8 personen, stopplaats in Sluis waar nog 2 mergussers bijkwamen …. Op de afspraakplaats in Groede langs de Zeeweg troffen we de 2 gidsen Eddy Gadeyne en Jan, en nog 3 natuurliefhebbers met oa de “sympathieke Gentenaar”.

Stilaan verdwenen de wolken, ideaal weer om een wandeling te maken in de duinen. We kregen eerst de nodige uitleg op de kaart van de streek. In de blauwe lucht scheerden de eerste gierzwaluwen. Enthousiaste nachtegalen zorgden voor een ochtendconcert. Ook de fitis, braamsluiper, kleine karekiet, lieten zich horen. Overvliegende zwartkopmeeuwen miauwden…

 

Eddy vertelde veel weetjes… oa wees hij ons op het feit dat de merels in de bossen een zachtere zang hebben dan de merels in stad. De verschillende nachtegalen hebben ieder een eigen liedje. Zo zijn er 2000 verschillende liedjes onderzocht. Het eerste gebiedje dat we bezochten was nieuw: de Cletemspolder met rietkragen en weidelandschap. Een grasmus was volop bezig met zijn territorium te verdedigen. We wandelden via een hangbruggetje, tot aan de dijk met zicht op zee. Eddy wees ons op een visarend…een schitterende waarneming… Op zee zagen we 3 zwarte sternen voorbijvliegen ….nog volop op trek.

 

 

 

We reden vervolgens richting vogeltrektelpost in Breskens en stopten aan de Waterdunen, een heel groot natuur – en recreatiegebied in uitvoering. Het is een volledig nieuw gebied vergelijkbaar met het Zwin, waarbij ook het contact met de zee wordt hersteld en er dus een getijdeninvloed zal komen. In 2018 zijn de werken klaar. Er wordt ook gedacht aan de toeristen met de aanleg van een bungalowpark en een zeer grote parking voor de wagens. Aan de trektelpost waren nog 2 personen aanwezig…veel zwaluwen maar verder een rustige dag. Via de Baarzandse kreek, waar we stopten voor de watervogels en steltlopers, reden we naar Yzendijke voor de picknick. Een gezellig café-restaurant verbonden aan een siersmederij. We kregen ook wat deskundige uitleg van de eigenaar.

Vervolgens ging het richting Plaskreek.

 

We konden volop genieten van zwarte ruiter in broedkleed, tureluur, groenpootruiter en vele soorten eenden. Langs de kant trippelden verschillende tapuiten in het gras. Het zal een lange lijst worden. Marc denkt dat we aan het eind van de dag meer dan 100 soorten zullen spotten. De enthousiaste Eddy is er zeker mee akkoord. Hij belooft de vogellijst te bezorgen aan Mergus. Te voet gingen we verder tot op de dijk met uitzicht op de Westerschelde.

 

xxx

Daar konden we genieten van een kolonie grote sternen op de Bol. Er waren ook dwergsternen te spotten. Maar de schitterende rosse grutto’s, met een goeie belichting, waren heel mooi te bewonderen in de telescoop. Op de zandbanken lagen ook een dertigtal zeehondjes te zonnen.

Tenslotte keerden we terug naar de Blikken waar een vrouwtje boomvalk met acrobatische toeren de show stal. In de kijkhut was er veel te zien op de slikken,plasjes en in het gras. De belichting was schitterend en de steltlopers, oa kemphaan, oeverloper, lieten zich mooi bekijken, een echt lentegevoel.

Tenslotte namen wij afscheid van onze 2 gidsen na een koffietje in de St Henricushoeve, een traktaat van Johan voor een “mijlpaal”….Een bezoek aan de Sophiapolder mocht zeker niet ontbreken.


 

Twee zwarte sternen scheerden langs het water en sloten op die manier de schitterende dag af… zoals ze de dag begonnen over zee….in de broedkolonie van de zwartkopmeeuwen was het lawaaierig. De geoorde fuutjes waren ook druk bezig en een dozijn regenwulpen, waren er nu 13 ? volgens Romain, konden we met alle kenmerken,goed zien . We reden verder tot aan de oeverzwaluwenkolonie… en ja hoor de bruine zwaluwen zijn terug. Het geeft een goed gevoel dat al die vogels duizenden kilometer afleggen om terug te komen naar hun broedplaats of nog verder door te trekken. Ik vind dat altijd een wonder en van dat wonderlijke natuurgebeuren konden we gisteren allemaal genieten ..

 

 

 

Met dank aan Eddy en Jan die zoveel nieuwtjes vertelden, aan Marc voor de leiding en alle mergussers… een echte genietersdag…

Ria Wyffels

foto’s van Johan Steuperaert en Ignace Anseeuw