BLIKVANGERS van 17/07 tot en met 23/07/2017

Machteld Kaesemans

De zwarte ooievaar,  het zeldzame broertje van de ooievaar, werd deze week een paar keer gezien in ons Mergusgebied. Dit is een erg schaarse broedvogel in België met enkele broedparen in de bossen van Wallonië. Nu zijn ze aan het zwerven en zagen we er enige in de Uitkerkse Polder en het Zwin. Ter vergelijking ook een afbeelding van de ooievaar , die natuurlijk veel beter bij ons gekend is.

De lepelaar wordt ook afgebeeld, want er verblijven opvallend veel vogels in Het Zwin, maar van broeden hebben we tot hiertoe nog geen weet.

Daarnaast gaat alle aandacht naar de zwaluwen. Vorige week kwam de boerenzwaluw aan de beurt. Ditmaal hebben we het over de huiszwaluw…een overweldigend succes in 2017. Bij de nestentelling noteerde men een stijging van 30%!!!

Enkele voorbeelden:

                  2016  /  2017 

Zedelgem        7  / 42        

Aartrijke        10  / 16

Beernem        21  / 44

Torhout         30  / 50

Zwankendamme  40 / 54 e.a.

Ook de oeverzwaluw doet het goed, maar die vindt men vooral aan De Achterhaven, Put Polderwind, Boudewijnkanaal en Roksem Put.

Stilaan zullen de eerste broedvogels terugtrekken naar het zuiden en krijgen we nieuwe soorten.

Tot volgende week!

Machteld. 

Ooievaar

© Marc Van Daele

Lepelaars

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

André Compernol, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Benjamin Gillès, Bert Vandenbussche, Christiaan Mostrey, Daan Van Eenaeme, Daniël Wybo, Danny Deschacht, Dany Coppejans, De Munck Benoit, Denis Devos, Dirk Werbrouck, Dominique, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Halet, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Fred Vanwezer, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geneviève Nys, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Hans Roosen, J Vanryckeghem, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Hugé, Jean Pieters, Johan Beyne, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Joris Blokhuis, Jp Valentin, Kamil Daneels, Kevin Morren, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Paul Decuypere, Philippe Deprez, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rony Lierman, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Masure, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Cooleman, Tony Parmentier , Vandewiele Pascal, Vanpraet Jurgen , Vic Puype, VWG Mergus, Wannes Bos, Wauters Jean, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wout De Rouck.

Huiszwaluw

© Marc Nollet / Herman Blockx / Patrick Keirsebilck / Wouter Van Gasse/ Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Oeverzwaluw

© Marnix Vyncke / Johan Buckens

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Krooneend, Geoorde fuut, Zwarte Ooievaar,  Lepelaar, Kwak, Wespendief, Bruine kiekendief, Slechtvalk, Kleine strandloper,  Grote stern, Zomertortel,  Bosuil, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Rouwkwikstaart, Kruisbek.

Oeverzwaluw / nest

© Philippe Jobé

Bovenste foto: © Zwarte Ooievaar / Wim Deloddere

Machteld Kaesemans 25/07/2017