MERGUS WEEKNIEUWS 2017/30: WOENSDAGAVOND – HUISZWALUWEN – DRAADSLACHTOFFERS – JACHT – ZOMERFEEST

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

WOENSDAGAVOND ACTIVITEIT – iedereen welkom!

Na de mooie fietstocht doorheen Hoeke en Lapscheure van afgelopen woensdag (zie sfeerverslag en foto’s op onze Mergus Facebook) gaan we nu woensdag naar de Blikken en Sophiapolder. Wandelschoenen volstaan. Verrekijker, telescoop, vogelgids een must. We gaan voor 70 vogelsoorten – gezien de najaarstrek al volop op gang is!  

02.08.17 18.45 uur – Afspraak:  havenparking Brugge en om 19.00 uur parking grensovergang Sint Anna ter Muiden autotocht Sophia polder en De Blikken . – Leiding Karina Samyn en Stefaan Anseeuw  – Carpooling.

HUISZWALUWEN

Ook de gegevens van Knokke liepen binnen deze week. Ook daar net als in Damme de neerwaartse trend tot stilstand gebracht! Nu nog de gegevens van De Haan en Wenduine binnenkrijgen en ik kan jullie een totaal overzicht bezorgen. De spanning blijft dus groot of we voor het eerst deze eeuw de 1000 bewoonde nesten gaan bereiken!

GEEF JOUW DRAADSLACHTOFFERS DOOR!

 België wordt doorkruist door een dicht netwerk aan hoogspanningsleidingen. Dit netwerk vormt voor vogels vaak een levensgevaarlijke hindernis. Naar schatting vallen in België elk jaar 170.000 tot 500.000 ‘draadslachtoffers’: vogels die tegen de aardings- en/of geleidingskabels vliegen en hierdoor levensgevaarlijk gewond geraken. Om het probleem van draadslachtoffers optimaal in kaart te kunnen brengen, roept Natuurpunt op om alle gevallen van… gekwetste of gewonde vogels onder hoogspanningsleidingen in te voeren in
www.waarnemingen.be. Hiervoor werd aan het veld ‘gedrag’ recent de optie ‘hoogspanningsleidingsslachtoffer’ toegevoegd. Hoe meer gegevens, hoe makkelijker het wordt om nieuwe knelpunten in kaart te brengen en oplossingen af te dwingen bij de beheerder van het hoogspanningsnet.

Sinds een eerdere oproep kregen we intussen al 263 meldingen door, waaronder 1 Beflijster, 1 Bokje, 2 Dodaars, 9 Fuut, 1 Geoorde fuut, 1 Griel, 1 Grote zilverreiger, 7 Houtsnip, 1 Kerkuil, 1 Kokardezaagbek, 1 Kwartel, 1 Lepelaar, 4 Oehoe, 4 Ooievaar, 2 Porseleinhoen, 4 Roerdomp, 5 Waterral, 2 Woudaap en 2 Zwartkopmeeuw. Vond je ooit zelf al eens een hoogspanningsleidingsslachtoffer, voer dit dat zeker in op de exacte locatie en klik ‘hoogspanningsleidingsslachtoffer’ aan in het veld gedrag. Op basis van alle binnengekomen gegevens proberen we Elia er dan van te overtuigen om alle ‘zwarte lijnen’ te voorzien van bebakening.

JACHT

Oproep naar iedereen om  de roemruchte digitale versies van de jachtplannen voor jullie gemeente te bekijken  (via http://www.geopunt.be/ doorklikken naar natuur/milieu – jacht) en/of  via de site van de Hubertuskring (https://hvv.be/info/jachtplannen/) en alle opmerkingen door te sturen naar noah.janssen@natuurpunt.be, want te veel jagers kleuren op eigen initiatief privé  of openbare gronden  zonder toestemming als jachtgebied in. En dat kan niet natuurlijk!

 

ZOMERFEEST

We noteerden na twee weken – 46 inschrijvingen en daarmee kunnen nog een vijftiental kandidaten mee.  Graag nog even de uitnodiging in bijlage doornemen en dra inschrijven aub. Het wordt een topdag – zowel wat sfeer als waarnemingen betreft. En voor zo’n prijs zeker niet te laten.

DE MERGUS WEBSITE : www.mergus.be

 

Vergeet niet op regelmatige basis onze website te bekijken, jullie waarnemingen in te voeren, de blikvangers te lezen, enz enz….

Frank en het ganse Mergus Team en tot woensdag!

 Ps nog opmerkingen over de doorgestuurde broedvogelgegevens 2016 van verleden week – graag tegen morgenavond 20u doorsturen aub

FOTO – GEOORDE FUUT – ARCHIEF MERGUS