BLIKVANGERS van 24/07 tot en met 30/07/2017

Machteld Kaesemans

Stilaan zijn er enkele vogelsoorten op de terugweg naar het Zuiden. Het watertekort in onze natuurgebieden speelt ons wel parten! Steltlopers zijn er niet of weinig te zien bij ‘t Pompje, Schorrenweiden, Lage Moere , Uitkerkse Polders e.a.

Toch kan ik een paar leuke soorten opsommen: Op de grutto- en eendenweiden werden 3 steltkluten, een koppel met juveniel, gezien en mooi in beeld gebracht. Deze vogels verlaten zeer binnenkort ons land richting het Zuiden.

Drie geoorde futen werden gespot op de Put van Vlissegem en een fuut met kleintjes zien is steeds heel leuk. Een eerder zeldzame zwarte stern en een Noorse stern zijn niet te versmaden, op dit moment een IJslandse grutto kunnen vinden is zeker een grote zeldzaamheid. Verder is er nog sprake van een grote jager en een eerste blauwe kiekendief.

Antoine heeft terug de netten opengezet aan de eendenkooi in Lissewege en ringde o.a. snor, sprinkhaanzanger, spotvogel en boomkruiper.

Dit was het voor deze week, geniet zoveel mogelijk en voer je waarnemingen in.

Groetjes van Machteld.

PS: Op 28/07 werd in de Uitkerkse Polder een Aziatische goudplevier gezien, dit is een zeer uitzonderlijke waarneming!Het werd echter ingevoerd na het opmaken van deze Blikvangers.

Geoorde Fuut

© Marc De Ceuninck

Fuut met kleintjes

© Tony Parmentier

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Benoît Forget, Bert Derveaux, Bert Van Hecke, Buyst Marie Rose, Catherine Priem, Daan Van Eenaeme, De Munck Benoit, Decruyenaere Annick, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Erik Ducastel, Erwin Derous, Fernand Van Ginderen, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Herman Blockx, Hubert Brandt, I. Provoost, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Mestdagh, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Karel Boey, Karel Tack, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Wit, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Louis Schramme, Lowie Lams, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marcel Pottier, Mathieu Vandewiele, Mike Vandeperre, Natuurpunt Studie, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Focquier, Paul Maertens, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pieter Van Dorsselaer, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Stefaan Brinckman, Thomas Vermeire, Tony Parmentier , Van De Velde Denise, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Van Den Bossche, Wout De Rouck, Wouter Courtens.

Zwarte Stern

© Herman Blockx

Noordse Stern

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Ringen van vogels aan de Eendenkooi / Snor

© Filip De Ruwe

Sprinkhaanzanger

© Marc Nollet

Spotvogel

© Marnix Vyncke

Boomkruiper

© Kris De Rouck

VOGELLIJST:

Zomertaling, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Aziatische goudplevier, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Noordse stern, Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Zomertortel,  Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal,  Sprinkhaanzanger, Snor, Blauwborst, Rouwkwikstaart.

IJslandse Grutto

© Herman Blockx

Bovenste foto: © Steltkluten adult en juveniel / J. Van Ryckeghem

Machteld Kaesemans 1/08/2017