Blikvangers van 25/09 tot en met 01/10/2017

Machteld Kaesemans

Op zaterdag 30 september was het Eurobirdwatch, de internationale trekteldag voor vogels in Europa. Ik hoopte een spetter te vinden onder de voorbijtrekkende vogels, maar niets was minder waar. Er waren vorig jaar 5 keer meer exemplaren te zien dan dit jaar. Dit kwam door de slechte weers- en vliegomstandigheden. Ik heb dus gezocht tussen de waarnemingen over de ganse week.

Er werd op 28-29-en 30-09-2017 een Rode wouw gezien in Knokke, Uitkerke en Torhout. Deze prachtige roofvogel is voor onze kuststreek zeker een zeldzaamheid. Het was geleden van 17-05 dat er nog een exemplaar te zien was.

Een roodhalsgans liet zich bewonderen op de weiden van Uitkerke…escape of niet? Op de Put van Vlissegem  zaten er heel wat geoorde futen, ook nog een paar dagen de grauwe franjepoot. De schuwe waterral werd regelmatig gehoord en soms gezien. De koereigertjes deden opnieuw hun naam eer aan, zie bijgaande foto!

Mooi was eveneens een voorbij vliegende morinelplevier.

De eerste matkop riep opnieuw in Wingene…al lang geleden en meerdere zwarte mezen trokken over aan de Fonteintjes, enkelen hadden reeds post gevat in een tuin.

Een Groenlandse tapuit werd gespot in de voorhaven van Zeebrugge. De eerste velduilen vliegen over, twee jagend in de Uitkerkse Polder.

Een Blonde Tapuit werd meerdere keren gesignaleerd in Koolkerke, maar helaas droeg hij een kweekring wat volgens onze voorzitter toch uitzonderlijk is voor deze soort.

Dit was het, groetjes en tot volgende week.

Machteld.

Roodhalsgans

© Herman Blockx

Geoorde Fuut

© J. Vanryckeghem

Waterral

© Françis Pattyn

Koereiger

© Geert De Clercq

WAARNEMERS:

Anna Schneider, Anne Coppens, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart De Keersmaecker, Bart Ducheyne, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Dekimpe, Bernard Miserez, Braem  Wouter, Bruneel Luc, Catherine Priem, Claes Victor, Co Dooms, Dany Depauw, Denis Van Der Elst, Didier Mary, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Dumont De Chassart, E J E Boumans, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric Grupping, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Etienne, Etienne Peeters, F Maes, Femke Batsleer, Filip De Ruwe, Filip Goussaert, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Gaby Wieme, Geert Boelens, Geert Carette, Geert Creylman, Geert De Clercq, Gerin Pascale, Gerrit De Vos, Gie Luyts, Guido Orbie, Gunther Vergauwen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Hans Vandenberghe, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Herman Jacobs, Hilbran Verstraete, Houthoofd Christophe, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan De Vos, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Ranson, Jan Swimberghe, Jan Vanhoutte, Jan Vanwynsberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jean-François Meersman, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Pierre Cappe, Jef De Clerck, Jelle Quartier, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jonas Pottier, Joris Van Reusel, Jp Valentin, Kamil Daneels, Karel Tack, Karina Samyn, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Kurt Van Damme, L. Q, Lander Kestemont, Laurence Vilain, Leo Declercq, Lieve Maeseele, Lieven Devreese, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Vanpaemel, Ludo Annoot, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Manon Maes, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Jacobs, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Maxence Gérard, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Van Den Bempt, Nick Vanclooster, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Pugh, Peene Dirk, Peter Adriaens, Pieter Van Hauwaert, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robin Gailly, Robrecht Debbaut, Robrecht Pillen, Roeland De Wilde, Roland François, Roland Fromont, Romain Deloof, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sander Wouters, Serge Allein, Sien Van Looveren, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven Boone, Stijn Baeten, Stijn Borny , Sylvian Hotton , Thibaud Vandaudenard, Thierry Maniquet, Thijs Tanghe, Tom Goossens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Verduystert J.P, Véronique Menten, Virginie Sonon, Vwg Hoge Dijken, Ward Vercruysse, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vanlandschoot, Wim Pauwels, Windels Martin, Wout De Rouck, Wouter Van Gasse, Wouter Van Gompel.

Morinelplevier

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Matkop

© François Exelmans

Zwarte Mees

© Jan Baert

Groenlandse Tapuit

© Frank Vassen

VOGELLIJST:

Roodhalsgans, Zomertaling, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van- Gent, Visarend, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Morinelplevier, Bokje, Bosruiter, Kleine strandloper,  Grauwe franjepoot, Pontische meeuw, Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Draaihals,  Kleine bonte specht, Matkop, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger,  Graszanger, Bladkoning, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Gekraagde  roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Roodkeelpieper, Waterpieper, Barmsijs, Kruisbek, Appelvink, Ortolaan.

Velduil

© Joachim Pintens

Bovenste foto: © Rode Wouw / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 3/10/2017