Blikvangers van 11/12 tot en met 17/12/2017

Machteld Kaesemans

Woestijntapuit, Siberische tjiftjaf en Roodhalsgans ( de 3 zeldzaamste vogels uit de lijst) waren nog steeds aanwezig deze week. Ze werden echter reeds meerdere malen in beeld gebracht bij vorige Blikvangers, dus spitsen we onze aandacht toe op andere soorten.

Twee adulte Kwakken zaten aan de Kleiputten Nieuwe Vrede, altijd mooi om te bekijken.  De Roerdomp werd vrijwel dagelijks gezien in de Uitkerkse Polder en in Vloethemveld.

Bij de roofvogels vermeld ik graag de Blauwe kiekendief, man en vrouw evenals de Bruine kiekendief.

De Grote en de Kleine Barmsijs waren nog steeds talrijk aanwezig. Het is wel uiterst moeilijk om ze van elkaar te onderscheiden.

Zowel het Goudhaantje als het Vuurgoudhaantje werden gespot. Het zijn leuke vogeltjes, uiterst klein met hierbij 2 foto’s waar je de verschillen goed kan merken.

Als laatste een negatieve Blikvanger. Willy Vermeersch stuurde mij volgende foto en bericht:” Al een paar dagen liep een kleine zilverreiger in een tuin in Jabbeke niet ver van het centrum. Had een onnatuurlijk hoge rug. Gisteren lag hij dood in de tuin. Woog nog 0,285 gram.”

Hopelijk is deze winter mild voor onze vogels, want we krijgen regelmatig meldingen van de achteruitgang van soorten zoals de Merel, de Huiszwaluw, de Kievit en vele andere…heel jammer!

Groetjes van Machteld.

Blauwe Kiekendief m.

© Marnix Vyncke

Blauwe Kiekendief v.

© Chris Melis

Bruine Kiekendief m.

© Filip De Ruwe

Bruine Kiekendief v.

© Tony Parmentier

Roerdomp

© Geert De Clercq

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart Van Thuyne, Bénédicte Amory, Bénédicte Cojan, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Carlo Menten, Catherine Priem, Danny Claeysier, Dany Depauw, Deseure Noel, Dirk Hylebos, Dirk Minnebo, Dries Candaele, E J E Boumans, Eddy De Taey, Eddy Vervynck, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Arons, Erik De Meersman, Erwin Derous, Etienne Peeters, Evert Vandeberg, Filip Bauwens, Filip De Ruwe, Filip Declerck, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frank Visbeen, Franky Beidts, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gerrit Genouw, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, J Vanryckeghem, J. Vercauteren, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baeteman, Jan De Vlaemynck, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jens Vrebos, Jeremy Demey, Jeroen Naert, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Jp Valentin, Karel Tack, Katrien Doggen, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven Devreese, Lieven Therry, Lou Roelandt, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve , Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martine Wauters, Mathieu Vandewiele, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Onno Steendam, Pascale Gerin, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Peter Partoens, Peter Schuermans, Philippe Dury, Pierre Tavernier, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Debbaut, Robrecht Pillen, Roland François, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Cooleman, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vanpraet Jurgen , Vic Puype, Viviane Lootens, Ward Vercruysse, Willem Jans, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wout De Rouck, Yolan Bosteels.

Grote Barmsijs

© Johan Buckens

KLeine Barmsijs

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Vuurgoudhaan

© Johan Buckens

Goudhaan

© Herman Blockx

VOGELLIJST:

Roodhalsgans, Kleine zwaan, Grote zaagbek, Geoorde fuut, Roerdomp, Kwak, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw,  Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Roek, Matkop,  Boomleeuwerik,  Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf, Woestijtapuit, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Frater, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, IJsgors.

KLeine Zilverreiger

© Willy Vermeersch

Bovenste foto: © Kwak / Herman Blockx

Machteld Kaesemans 19/12/2017