Blikvangers van 18/12 tot en met 24/12/2017

Machteld Kaesemans

“2017 loopt op zijn laatste beentjes dus wens ik jullie een vogelrijk 2018 met heel veel ontspanning en natuurbeleving!”

Deze week werden er nog enkele nieuwe soorten gespot zoals een Zeearend boven het Zwin…ook wel “de vliegende deur” genoemd door zijn spanwijdte. Vijf Witbuikrotganzen werden eveneens aan “Zee te Zwinbosjes” gezien, deze zijn heel wat zeldzamer dan de Rotgans. Roodhalsgans, Kleine zwaan, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, IJsduiker en Roodkeelduiker waren eveneens van de partij zoals nog vele andere! De Roek wordt de laatste tijd regelmatig genoteerd.

In de Uitkerkse Polder gaan heel wat natuurfotografen en vogelaars op zoek naar de Roerdompen, er zitten er regelmatig twee. Op 22/12 werden er 4 Velduilen gespot en 1 aan de Bunkerweiden in Vlissegem. Ransuilen kan je elke dag tot 4 stuks zien aan Groenwaecke.

Eveneens in Uitkerke verbleef er eventjes in een tuin en op het terras een Grote jager. Twee Siberische tjiftjafs vinden het nog steeds leuk in Sashul Heist en de Grote en Kleine Barmsijs worden nog altijd genoteerd.

De rest vinden jullie in de vogellijst en bij de waarnemingen van Mergus.

Veel groeten van Machteld.

Zeearend

© Marc De Ceuninck

Witbuikrotgans

© Johan Buckens

Rotgans

© Marc De Ceuninck

Middelste Zaagbek

© Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Axel De Pauw, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Benny Cottele, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Bert Van Hecke, Bruneel Luc, Carine Van Goethem, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Cyr Mestdagh, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dany Salembier, Didier Mary, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Verbeke, E J E Boumans, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Etienne, Erwin Sys, Etienne Peeters, F Maes, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frédéric Lemaigre, Frederik En Nayana Willemyns, Gaby Wieme, Gauthier Deschamps, Geert Carette, Geert De Clercq, Gerrit Genouw, Gerry Heyrman, Gert-Jan Verschaeve, Guido Rappé, Hamelinck Walter, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Heneau Olivier, Hubert Brandt, J Vanryckeghem, Jacky Fléron, Jacques Adriaensen, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jasper Vandecasteele, Jean Dandois, Jean Pieters, Jeroen Vanheuverswyn, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Jonathan Brutin, Julie Lecomte, Juul Buys, Kenny Hessel, Kevin Morren, Koen Baute, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Laurent Raty (Mt), Leo Declercq, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas C2, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas C4, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas D1, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas A3, Lou Roelandt, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Mannaert Pierre, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Michel Louette, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nel D’haenekint, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Olivier Dupont, Pascale Gerin, Patricia Cornet-Poussart, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Quevy, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul en Marianne, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philippe De Beyter, Philippe Deprez, Philippe Smets, Pierre Tavernier, Pieter Vantieghem, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Roland François, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Baeten, Stijn Cooleman, Tessier Jan, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Thomas Vermeire, Tim Claerhout, Ton Smits, Tony Parmentier , Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wout De Rouck, Yvan Mahaux, Yves Verstraeten.

Roek

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Velduil

© Marnix Vyncke

Ransuil

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Roodhalsgans, Kleine zwaan, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, IJsduiker, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Geoorde fuut, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje,  Grote Jager, Zeekoet,  Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Baardman,   Boomleeuwerik,  Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Goudvink, Appelvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Roerdomp

© Marc Van Daele

Machteld Kaesemans 26/12/2017