Blikvangers van 25/12 tot en met 31/12/2017

Machteld Kaesemans

In deze grijze, natte en laatste week van 2017 kregen we toch nog enkele nieuwe soorten op bezoek. Een Dwerggans, niet geringd, werd gespot op Klemskerke – Weiden tussen Kolganzen. Een Grote burgemeester bevond zich aan de haven van Blankenberge. Het eerste Nonnetje, een vrouwtje die niet meer gezien werd sinds januari 2017 trok de aandacht aan de Fonteintjes.  Een Zeekoet werd in dezelfde omgeving opgemerkt.  Een Rode wouw, in deze periode van het jaar zeldzaam in ons gebied, vloog over de Kuipen in Loppem. De Zeearend van eind vorige week werd gespot, rustend op Vlissegem – Akkers.

Voor de rest wil ik jullie wat opvrolijken met afbeeldingen van witte vogels, steeds opvallend in deze grauwe dagen. Meerdere Grote zilverreigers, af en toe een sierlijke slanke Kleine zilver, de elegante Kleine zwanen, de imponerende Ooievaars en één achtergebleven Koereiger deden ons ietwat de donkere, deprimerende hemel vergeten.

De Siberische tjiftjaf was er ook nog, net als een Roodhalsgans, Roerdompen, een Grote jager, Fraters e.a.

Zeker het vermelden waard zijn de 23 Appelvinken in St. Michiels en de zowat 450 Kepen aan de Vannekens in Oostkamp…zie foto.

De rest vinden jullie zelf in de vogellijst en in de bijgevoegde link.

Beste wensen en veel vogels voor 2018.

Groetjes van Machteld.

Grote Burgemeester

© Johan Buckens

Nonnetje v.

© Filip De Ruwe

Rode Wouw

© Marnix Vyncke

Zeekoet

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Alain Steurbaut, Albert Neyt, Alexis Adam, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart , an Thuyne, Bénédicte Amory, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Birger Calis, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Bruno Beyen, Carine Van Goethem, Carl Devos, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Cedric Rogiers , Charles Dordolo, Daan , ekeukeleire, Danny Claeysier, Dany Depauw, David De Groof, Debora Deprez, Decorte Johan, Denis Van Der Elst, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Eckhart Kuijken, Eddy Van Den Abeele, Elias Tibax, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Sys, Evi Matthyssen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik en Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gerrit Genouw, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Guido Vranken, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Igor Vandamme, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Devillers-Terschuren, Jean Hugé, Jean Pieters, Jeroen Naert, Johan Buckens, Johan Corveleijn, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Jozef Germonprez, Jules Douliez, Jürgen De Witte, Kamiel Aerts, Karel Tack, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Lepla, Koen Vandepitte, Kris Lesage, Kris Van Den Abeele, Kristof Goemaere, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lieven Devreese, Lieven Therry, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Waele, Luc Vanpaemel, M Van Deyck, M. Arschoot, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Lievrouw, Marc Nollet, Marcel Pottier, Mathieu , andewiele, Maxence Gérard, Melina Kyametis, Michiel Soenen, Mifie Smetsaert, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Olivier Olyslaegers, Pascale Gerin, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Van Gompel, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Tuerlinckx, Peter Maes, Peter Schuermans, Peter Standaert, Peter Tibax, Peter Vanlommel, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Devillers, Piet Theerens, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Raf Avet, Resteau Nathalie;Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Roland François, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Rony Lierman, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Van Den Bussche, Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Thijs Tanghe, Thomas Dreesen, Thomas Michiels, Tim Adriaens, Tom Neels, Tony Madou, Tony Parmentier , Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Vic Puype, Vincent Dufour, Walter De Smet, Wannes Bos, Ward Langeraert, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willy Aelvoet, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wim Trio, Wouter Faveyts, Yves Pieters.

Kleine Zwaan

© Marc De Ceuninck

Grote Zilverreiger

© Geert Declercq

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kleine Zilverreiger

© Marc De Ceuninck

Koereiger

© Marc Nollet

Ooievaar

© Pierre Ackou

VOGELLIJST:

Dwerggans,  Roodhalsgans, Kleine zwaan, Nonnetje, Roodkeelduiker, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent,  Zeearend, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, , Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Grote burgemeester, Geelpootmeeuw,  Grote Jager, Zeekoet,  Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Frater, Goudvink, Appelvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Kepen

© J. Van Ryckeghem

Bovenste foto: Dwerggans© Jan Baert

Machteld Kaesemans 02/01/2018