MERGUS WEEKNIEUWS 2018/1: MERGUS WINTERFEEST – 13 EN 14 JANUARI TELLINGEN – BROEDVOGELTELLINGEN – MICROSCOOP TE KOOP – AGENDA

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Na een week met erg gestoord internet – lijkt Proximus er vandaag in geslaagd te zijn  het kabel euvel in onze straat te herstellen en kan ik  jullie met een kleine vertraging uiteindelijk een Gezond en Vogelrijk 2018 wensen.

 

UITNODIGING MERGUS WINTERFEEST

Op vrijdagavond 02 februari nodigen we jullie van harte uit op het Mergus Winterfeest in zaal Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5 – 8000 Sint-Pieters. Deuren open 19u20. Start eerste Spreker ca 20u. Ruime Parking in de omgeving. Einde rond middernacht.

We bieden jullie het aperitief, de versnaperingen en één consumptie na de voordracht gratis aan.

We hebben een zoals ieder jaar een leuk avond programma in elkaar gestoken:

 

Hoofdspreker van de avond is ERIC STIENEN – de welbespraakte INBO verantwoordelijke voor de Meeuwen- en Sternen studie langs de Belgische kust . Zijn veelzijdige Power point behandelt o.a. de broedgevallen, het ringwerk, de gedragingen via zenders en radar gevolgd, enz…echt interessant!

Daarnaast reiken we aan Romain Deloof  de welverdiende  Mergus Award 2018 uit voor zijn niet aflatende inzet bij zowel het vogels tellen als natuurgebieden beschermen; stelt Eddy Gadeyne zijn twee nieuwe stootvogelboeken voor (en die zijn van hoge kwaliteit) en presenteren Frank en Johan V in het kort het Mergus jaarprogramma 2018 voor en de nieuwe aankopen in de Polders van Dudzele en Koolkerke.

Mogen we jullie beleefd verzoeken in te schrijven via een mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be om voldoende snacks te kunnen voorzien.

Naar jaarlijkse gewoonte projecteren we ook een leuk overzicht van de voornaamste voorbije activiteiten en hebben we een kleine Mergus boekenstand waar al onze publicaties kunnen ingekeken worden.

We zien uit naar een gezellige avond!

 

WATERVOGEL – GANZEN TELLING – SLAAPPLAATSTELLING ZILVERREIGERS EN AALSCHOLVERS (niet dit weekend – maar volgend weekend hé)

Het weekend van 13 en 14 januari is het hoogtepunt van onze wintertellingen. We vragen dan ook  alle vaste tellers trouw hun gebied te tellen.

Watervogels: Marc De Ceuninck spreekt straks zijn vaste tellers aan!

Ganzen: Christine en Eckhart verwittigen zeker hun tel teams

Slaapplaats Aalscholvers: Wim Jans mailde reeds zijn vaste tellers aan!

Slaapplaatsen Zilverreigers: Frank schrijft zijn vaste tellers aan.

En er zijn ook de traditionele groeps/gezamenlijke tellingen:

Watervogels in de ruime omgeving van de Achterhaven Zeebrugge : afspraak 08u45 aan de gekende Haven randparking Louis Coiseaukaai tov Politiehuis Brugge. We maken drie telploegen olv  Paul M, Wim J en Frank Ds. Iedereen welkom. Carpooling. Terug ca 12u15. Aanbevolen: laarzen – verrekijker – muts – handschoenen – telescoop

Wat betreft de Zilverreigers houden we op zaterdag avond  13 01 een gemeenschappelijke telling in en rond het Zwin: afspraak ts 16u en 16u15 aan de Witte Koksmuts te Retranchement/Knokke/internationale Dijk – vanwaar we de ploegen verdelen en op zondagavond houden we een telling rond Meetkerke: afspraak 16u aan de Scheepsdaelebrug. Leiding Frank De Scheemaeker – 0473 91 84 36 – carpooling – wil je deelnemen aan één of twee van  de zilverreiger slaapplaatstellingen mag je Frank altijd aanmailen.

 

Voorbereiding Broedvogeltellingen 2018

Zoals jullie weten werken we met onze Vogelwerkgroep al een tiental jaar mee aan het Monitoring project Achterhaven Zeebrugge en tellen daarbij een 80 tal gebieden op broedvogels met een grote schare tellers. Voor 2018 raakten volgende gebieden  hieronder aangegeven nog niet ingevuld. Heb je interesse er ééntje te tellen en in te voeren in het Avimap verwerking systeem mail onmiddellijk naar Dominique, NP coördinator – d.verbelen@telenet.be of regionaal coördinator frank.descheemaeker@skynet.be

Al deze gebieden – moeten maar driemaal geteld worden tussen 01 april en 15 juni. Alle informatie en uitleg wordt door Dominique en of Frank gegeven.

BHOK Braambeierhoek Oostkerke       3
EBVP Eibroekvaartpolder       3
HVWW Hoekevaartweiden West       3
HKW Hoekeweiden       3
PWOK Plevierweiden Oostkerke + Put Bekaert       3
SWZB Smienteweiden Zeebrugge       3
NAOK ‘t Naaie te Oostkerke       3
ZVPO Zwinvaartpolder       3
           

We zien uit naar jullie reactie.

 

Via Charlotte P , vz van de Paddenstoelen Werkgroep volgend bericht ontvangen

Beste

 

Enkele jaren geleden heb ik een  opleiding  ‘medische mycologie’ aan het Tropisch Instituut in Antwerpen genoten. Om praktische redenen  had ik toentertijd een professionele microscoop aangeschaft. Deze microscoop (Zeiss ‘primo star’  4x 10x 40x 100x) is in zéér goede staat en wens ik te verkopen.

Mocht er in jullie vereniging een geïnteresseerde zijn, dan kan hij mij mailen:   joseph.segers1@telenet.be . De prijs is bespreekbaar.

Bedankt.

 

Vriendelijke groet,

Joseph Segers

Violetlaan 15

2920 Kalmthout.

 

Frank en het Ganse Mergus Team en zeker genieten van onze/Machteld haar unieke blikvangers op de www.mergus.be

P.S. en graag jullie steunbijdrage 2018 niet vergeten te betalen hé (12€) zie vorige weeknieuws en of website)

En  plaats ook al in de agenda a.u.b:

– zaterdagavond 20 01 wulpenslaapplaatstelling

– donderdag 25 01 ark avond

– weekend 01 t.e.m 04 februari – regionale stootvogeltelling – Nicholas stuurt  je dra alle kaartgegevens

 

PS Photo: Toendrarietgans – archief Mergus