Blikvangers van 1/01 tot en met 7/01/2018

Machteld Kaesemans

Bij het begin van 2018 blijkt opnieuw dat de zon nog steeds zoek is! Wat de waarnemingen betreft kunnen we niet klagen, wel werd er geen zeer zeldzame soort gespot. Er werd wel gewag gemaakt van een Franklins meeuw en een IJslandse grutto maar beiden werden op onzeker geplaatst.

Heel opvallend was deze week wel de aanwezigheid van  mooie groepen Appelvinken. In St. Michiels eens 23, 20, 16, 15 enz. Patrick Keirsebilck noemt dit “ een historische overwinteringsplaats van in de jaren’70” . In Jabbeke, Beernem, Varsenare e.a. werd deze prachtige vogel ook gespot.

Als wintergasten vernoem ik graag enkele Grote en Middelste zaagbekken. Een aantal Kleine zwanen bevinden zich nog steeds in de Maldegemse Polder van Lapscheure…heel mooi om te bekijken! De Roerdomp, die geheimzinnige intrigerende vogel van de reigerfamilie, laat zich na lang wachten fotograferen in de Uitkerkse Polder.

Krooneend, toch uitzonderlijk voor deze tijd, werd gezien aan Brugge Blauwe Toren.

Zeker het vermelden waard: een verrassende waarneming van Beflijster in  januari door 2 vogelaars, in Heist aan de Oostdam.  

Ter afronding vermeld ik nog graag de aanwezigheid van grote of kleinere groepen vogeltjes uit de vinkenfamilie zoals Keep, Putter (4 in mijn tuin), Sijs en Kneu.

Met deze Blikvangers krijg je misschien de kriebels in de buik en ga je op stap. Succes gewenst!

Veel groeten van Machteld.

Grote Zaagbek m.

© Marc Nollet

Middelste Zaagbek m.

© Marnix Vyncke

Krooneend

© Chris Melis

WAARNEMERS:

Adrie Van Heerden, Alain Baccaert, Alain Steurbaut, Ann Marcus, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arnaud Kunsch, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart Deprez, Bart Hoeymans, Bart Lemey, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bastiaan De Ketelaere, Benedict De Laender, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Birger Calis, Brecht Schotte, Christoph Wintein, Christophe Jacobs, Damien GREGOIRE, Danny Claeysier, Danny Klaessens, Dany Depauw, Dany Salembier, David Botteldoorn, Denis Delangh, Denis Van Der Elst, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Dirk Anseeuw, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, E. Van Looveren, Edwin Rooselaer, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Sys, Ewout Ickxs, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy , ordy, Freddy Rogiers, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Geert Vanloot, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Hellen Mardaga, Herman Blockx, Hock Pierre-Henry, Hubert Brandt, Ilse En Stefaan , J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Pauwels, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jef Van De Water, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonas Bergmans, Jorg Lambrechts, Joris Elst, Joseph De Groote, Jozef Germonprez, Jürgen De Witte, Karel Tack, Karina Samyn, Koen Baute, Koen De Budt, Koen Vandepitte, Kris De Wit, Kris, Marsboom, Kristof Goemaere, Kurt Van Damme, Laurence Vilain, Laurent Raty (NMT), Leo Declercq, Lieve Maeseele, Louis Bronne, Lowie Lams, Luc Claes, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Lut Rogiers , M. Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Manon Maes, Marc De Ceuninck, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martin Borsboom, Mathieu André , Mathieu Vandewiele, Melissa Teunkens, Mertens Geneviève, Michel Louette, Mick Peerdeman, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Olivier Olyslaegers, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peene Dirk, Peter Freisen, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Leprince, Piet Allegaert, Pieter Van Hauwaert, Pieterjan Dhont, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Roland Fromont, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Rony Lierman, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Rudy Van , leuvenbergen, Sam Dewanckele, Serge Allein, Sophie Philtjens, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Stocman François, Thibault Snauwaert, Thijs Tanghe, Thomas Vermeire, Tim Adriaens, Tony Parmentier , Urbain Ureel, Valérie Goethals , Vincent Dufour, Wannes Bos, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Bockx, Willem Jans, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Yente De Maesschalck.

Roerdomp

© Danny Claeysier

Kleine Zwaan

© Geert De Clercq

Beflijster

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Sijs

© Danny Claeysier

Kneu

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Krooneend, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Parelduiker,  Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Roerdomp, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent,  Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken,  Slechtvalk, Waterral, Paarse strandloper, Grote burgemeester, Middelste Jager, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Roek, Matkop, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Beflijster, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek,  Goudvink, Appelvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Putter

© Patrick Keirsebilck

Bovenste foto: © Appelvink Filip De Ruwe

Machteld Kaesemans 9/01/2018