Mergus Weeknieuws 2018: week 3 +4: slaapplaatstelling Wulp – afgelopen weekend – Duinkerke – oproepen Eddy en Tine – agenda – facebook

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Ziehier het Mergus Weeknieuws voor Week 3 + Week 4 samen – gezien de Velofollies beurs en Opendeurweek op het werk  – zal het me volgende week niet lukken denk ik!

DIT WEEKEND – NATIONALE WULPENSLAAPPLAATSTELLING

 Guido Rappé – regionaal coördinator – mailde alle tellers aan en organiseert samen met Jan Sw één gemeenschappelijke Mergus slaapplaatstelling naar de A’hen waar op iedereen carpoolend welkom is aan de gekende Havenrandparking – nu zaterdag 20 01

@De telling Achterhaven Zeebrugge – Mergusexcursie, afspraak 16u L. Coiseaukaai, Brugge. Jan S. en ikzelf doen deze mee.

 AFGELOPEN WEEKEND

Iedereen bedankt voor zijn niet aflatende telinzet! In Uitkerke verblijven opnieuw de meeste watervogels en ook in Damme scoren we goed! Resultaten zie volgend overzicht van Marc Dc. Koen De Vos probeert ons wel een beetje jaloers te maken met zijn aantallen voor de Ijzervallei door te sturen en die zijn inderdaad niet mis/maar verhuizen doen we daarom nog niet hé. Afgelopen weekend recordaantallen watervogels in het Blankaartgebied en de overstroomde IJzerbroeken: voor het eerst de kaap van 100.000 watervogels overschreden met o.a. ca. 42.400 smienten, 6050 wintertalingen, 1150 slobeenden, 21650 kolganzen, 3300 goudplevieren, 16850 kieviten,..   

Bij ons hielden de Grote en Kleine Zilverreigers zich op de diverse slaapplaatsen mooi in evenwicht. Tot nu toe liepen 32 Grote en 31 Kleine ‘slapers’ binnen. Op de website zeker binnenkort  een gedetailleerd overzicht – net zoals dat van de Aalscholvers (als de Wim het er nog al niet opgezet heeft deze week)

Ook diegenen die Johan Debuck  vergezelden naar Duinkerke beleefden een mooie dag met  Ijsduikers – Strandleeuweriken – een gekleurringde Kuifaalscholver en veel meer….

 FILM

Warm aanbevolen – prachtig natuurfilm – Sofie vroeg met volgende film aan te kondigen  -zie bijlage

Zie hieronder publiciteit voor de volgende documentaire. Gelieve zoveel mogelijk publiciteit door te sturen naar vrienden en familie.

Alvast bedankt,   Met vriendelijke groeten,  Sofie

Natuurdocumentaire

“An inconvenient Sequel:  

Truth to Power”

zondag 11 februari om 10h30 –

georganiseerd door Natuurpunt Brugge

Afspraak: Cinema Lumière, Sint-Jacobsstraat 36 B, 8000 Brugge 

Reservaties: Sofie Vandewalle, natuurpuntfilm@outlook.be0494 99 69 10  

Prijs: VVK €8 – ADD €9 

Deuren open: 10.00 u 

Start film: 10.30 u

Na de film kan je met een drankje nog wat bijpraten. Dit gezellig onderonsje vindt plaats in café De Republiek, naast cinema Lumière. 

EDDY GADEYNE AAN HET WOORD

beste Frank:

Hierbij het beloofde tekstje voor op de website van ons aller MERGUS :

Dank aan alle mensen en vogelvrienden van deze geweldige groep die mij al die jaren hun steun en waardevolle gegevens toevertrouwden:

HET NIEUWE ROOFVOGELBOEK IS ER … EN OOK EEN SPECIALE ACTIE VOOR DE ROOFVOGELTELLERS

Zoals jullie wellicht al hebben gelezen is zo pas mijn nieuwste roofvogelboek uit “ Roofvogels in Woord en Beeld” met mega veel prachtige foto’s van enkele ware top-fotografen

Het zal te verkrijgen zijn op het winterfeest van Mergus (Eddy hoopt er echt bij te zijn dit keer…) of is te bestellen via eddygadeyne@hotmail.com  of  eddy.gadeyne@telenet.be

 

Nog leuker nieuws heb ik voor de mensen en tellers die aan de stootvogeltellingen deelnemen en het boek “ ROOFVOGELS IN VLAANDEREN “ deel 2 willen aanschaffen:

Dit kan nu aan de speciale actieprijs van amper 20 euro voor een dik en informatief boek van 350 pagina’s, eveneens met schitterende foto’s en veel interessante gegevens en info over de roofvogels in West-Vlaanderen en over de diverse tellingen van onze stootvogels.

Ook heel wat historisch materiaal over de stand van onze roofvogels in ons mooie Vlaanderen; een uitgebreide brok over de huidige stand van deze vogels en een uitgebreide studie rond voedselonderzoek bij onze 5 meest voorkomende stootvogels heb ik voor de roofvogelfan uitgeschreven en uitgewerkt.

En bovendien heeft onze ook onze vriend Ruben een prachtige bijdrage over BOOMVALKEN geschreven: een aanrader!

Je kan dit boek bestellen via eddy.gadeyne@telenet.be

 

Ik hoop deze keer deze boeken aan u te kunnen voorstellen, bestellen mag natuurlijk ook!

Hartelijke groeten van Eddy Gadeyne     

 TINE DEVROYE VRAAGT HET WOORD

Dag Frank

tzijn spannende tijden hier.. Het stuk natuur dat ik al bij de 20 jaar volg.. staat op punt vernield te worden, voor een ramp-parking: katelijne^^

Zie hier onder de uitnodiging voor nu zondag, en de kaartjes-actie met ons BURGERprotest:

Ikzelf heb er nog dit jaar de natuur bestudeerd en kwam op volgende lijst uit: zelfs groot vermoeden eens broed overloper! (2000)

Aub, doe mee ))

en verdeel aub onder onze MERGUS–natuurvrienden ))

https://marquiz.app.box.com/v/Geenparkingbaronruzettelaan

Dank van natuur en ik, Tine💚

 AGENDA

Ja de volgende weken zitten we niet stil! Noteer alvast:

Zaterdag 20 01 – wulpenslaapplaatstelling  – details hierboven

Donderdag 25 01 – Ark Avond – 20u zaal de Ark St-Michielslaan 35: Bart  Vercruysse – Finse Taiga

 

Zaterdag 27 01 – nationale Meeuwenslaapplaatstelling – Frank en co wagen zich aan een telling in de Brugse en Zeebrugse Haven – afspraak 16u30 aan de gekende Havenrandparking

 

Vrijdag 02 02 – Mergus Winterfeest – nu al 62 ingeschreven – bedankt/ik vind dat heerlijk  – en er is eigenlijk maar plaats voor 75m/v in de zaal  – dus schrijf als de bliksem in aub – en geniet mee  (details zie vorige Nieuwsbrieven) van deze gezellige avond.

 

Weekend 02 – 05 02 – 21 ste stootvogeltelling in de Mergus regio – alle vaste tellers krijgen volgende week hun kaartmateriaal van Nicholas en kunnen nu al op het speciaal aangemaakte Mergus regio scherm op waarnemingen.be hun telgebied claimen ! Doen ! en dan natuurlijk niet vergeten via het regioscherm in te voeren

 MERGUS BIJDRAGE 2018

Al even trots ben ik van Nicholas Ping te vernemen dat reeds 159 van onze 228 sympathisanten reeds hun vrijwillige bijdrage van 12€ hebben overgeschreven. Vond jij er nog geen tijd voor – wel ’t is het moment stort 12€ op onze rekening en geniet een gans jaar mee van de unieke Mergus sfeer.

Onze vogelwerkgroep MERGUS heeft de wind in de zeilen: alle studieprojecten verlopen vlot (broedvogels, watervogels, enz), net als de natuurbeschermingsprojecten (uilen, zwaluwen). De excursies, weekends en reizen zijn steeds druk bevolkt. We zijn nu druk aan het werken aan een gans reeks artikels en rapporten … maar organiseren kost geld en daarom vragen we jullie Mergus te steunen door een bijdrage te storten van € 12 op de rekening van Mergus (IBAN  BE30380008481511 – SWIFT BBRUBEBB), p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding steunbijdrage 2017 + e-mailadres.

Jullie krijgen in ruil een leuk activiteitenprogramma, excursies, weekends, reizen, korting op uitstappen, gratis ledenfeest en toegang tot allerlei artikelen en studies gepubliceerd op onze site.

DOEN!

FACEBOOK

 Ja met de Mergus zijn we ook actief op Facebook – de kaap van de 200 ‘vriendjes’ is bijna gehaald. Maar daarom is het ons niet te doen natuurlijk – wel om  de nuttige informatie die we samen op onze facebook delen. Wordt ook vandaag dus nog Mergus facebook vriend!

Tot de volgende!

Frank en zijn ganse Mergus Team

ps foto Roerdomp – archief Mergus