Blikvangers van 05/02 tot en met 11/02/2018

Machteld Kaesemans

Twaalf witbuikrotganzen werden gespot aan de zee in Knokke, in de omgeving van het Zwin. Deze uitzonderlijke ganzen zijn hier meestal  te gast in de drie wintermaanden, maar zeker niet elk jaar.  Een roodkeelduiker werd genoteerd, overvliegend zuidwest  over Blankenberge strand. Dit is de meest geziene duiker, maar toch niet zo frequent. Wij blijven nog steeds aan zee en vermelden meerdere overvliegende jan-van genten eveneens in Blankenberge.

In Knokke op het Zegemeer was er ook heel  wat te zien: een vrouwtje grote zaagbek, kuifduiker, geoorde fuut, tafeleend, kuifeend, slobeend e.a.

De marmereend van de Assebroekse Meersen werd vele malen bezocht en gefotografeerd. Er bestaat echter grote vrees dat het toch een escape is.

Tot slot wil ik de drie soorten spechten die nogal goed op elkaar lijken en alle 3 deze week gezien werden belichten. Wij spreken hier van de kleine-, de middelste- en de grote bonte specht … steeds leuk om deze vogels te kunnen observeren.

Dit was het dan weer. Bekijk de volledige vogellijst en geniet van onze kleine overblijvende stukjes natuur.

Groetjes van Machteld.

Roodkeelduiker

© Herman Blockx

Jan-van-gent

©Marc Nollet

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Axel, De Pauw, Bart Augustijns, Bart Billet, Bart Mortier, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Billy Herman (Starling Reizen), Brecht Schotte, Bruneel Luc, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Cedric Marsboom, Daan Van Quickelberghe, Dan Crabbe, Danny Claeysier, Dany Depauw, David Botteldoorn, Decorte Johan, Depape Luc, Dewispelaere Patrick, Diederik D’hert, Dirk Werbrouck, Dominique, Dries Candaele, E J E Boumans, Eddie Reynaert, Emile Kimman, Emmanuel Crul, Eric Halet, Erwin Derous, Filip Bauwens, Filip Bonte, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Pauwels, Geert Vanhulle, Guido Minnaert, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Harry Vandecnocke, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hock Pierre-Henry, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Benoist, Jan De Vlaemynck, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jeremy Demey, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jonathan Brutin, Karel Boey, Karel Ryde , Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Katrien Bernard, Kelle Moreau, Koen, Koen Baute, Koen Bullen, Koen Vervaeren, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lowie Lams, Luc Bekaert, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Van Den Kerchove, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Marc & Françoise Roca , Marc Brysbaert, Marc Clignez, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martine Rys, Matthieu Fabry, Maurice Meunier, Michel Louette, Michiel Sinten, Moeskops Henri, Mylle Johnny, Nathalie Picard, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Pascal Heymans, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Pugh, Peene Dirk, Peter Schuermans, Peter Wijnsouw, Philippe Blomme, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, Raf Ghijsen, Raphael Windey, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Roger Verstraeten, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sam Vansteenbrugge, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vansteenbrugge, Sven Dhuyvetter, Taveirne Eddy, Thijs Tanghe, Thomas Vermeire, Tom Martin, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Vanmeerbeeck Philippe, Vanstokstraeten Robin, Verduystert J.P, Viktor Beeldens, Vincent Legrand, Ward Langeraert, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Sompel.

Grote Zaagbek

© Marc De Ceuninck

Kuifduiker

© Chris Melis

Geoorde Fuut

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kleine Bonte Specht

© Danny Roobaert

Middelste Bonte Specht

© Ann Dumoulin

Grote Bonte Specht

© Danny Claeysier

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans,, Grote zaagbek, Roodkeelduiker, Roodhalsfuut, Kuifduiker,  Geoorde fuut, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Alk, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Goudvink, Appelvink.

Marmereend

© Vandeputte Christian

Bovenste foto: ©Witbuikrotgans / Lander Kestemont

Machteld Kaesemans 13/02/2018