Blikvangers van 12/02 tot en met 18/02/2018

Machteld Kaesemans

In de voorbije week werden de eerste grutto’s gespot … we voelden de lentekriebels voor eventjes! Ze zaten wel nog in winterkleed en werden de laatste 2 dagen niet meer gezien. Nu moeten de mannetjes nog flink wat regenwormen eten voor het bekomen van  een diepe roestrode kleur. Hoe fraaier het vederkleed, hoe meer de vrouwelijke grutto’s onder de indruk geraken!!!  Rosse grutto’s werden  hier ook nog gezien dus vergissingen zijn mogelijk. Deze soort broedt niet bij ons.                                                                                       

 Andere signalen wijzen ook op een nakende lente, alhoewel  er deze week nog een koudegolf verwacht wordt. Wie vroeg in de morgen, zowat een uurtje voor zonsopgang , naar   buiten komt kan reeds een mooi vogelconcert beluisteren. Hier en daar genoot men van  de luide zang van de grote lijster, deze vogel is een van de vroegste zangers in het jaar.  Af en toe werd ook de zanglijster gemeld.

In de tuin is de heggenmus, de winterkoning, de pimpelmees, de koolmees en de roodborst hun domein aan het afbakenen of een vrouwtje aan het versieren!!!

Verwonderlijk, ook voor mezelf, is de veldleeuwerik die in de Achterhaven en het Zwin zingend / baltsend werd genoteerd op waarnemingen … dus eveneens een vroege rakker!

Als laatste bied ik jullie nog een foto aan van een bosuil, een nachtvogel die moeilijk te fotograferen valt.

Wellicht werden hierboven enkele zingende vogels niet opgesomd, beluister ze goed het determineren is niet altijd even eenvoudig.  Bekijk ook de lijst van de zeldzame exemplaren en geniet met volle teugel van alles in deze ontluikende natuur.

Groeten van Machteld.

Rosse Grutto

© Marc De Ceuninck

Grote Lijster

© Karel Van Rompaey

Zanglijster

© Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Aaron De Decker, Alain Baccaert, Alain Boeckx, Alain Malengreau, Albert Neyt, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Moons, Bart Theunis, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Bram D’hondt, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Carlos Van De Ginste, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Chris Coeckelbergh, Christian Lagasse, Daniel Hache, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Danny Klaessens, Dany Depauw, De Leener, De Munck Benoit, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dominique, Dries Candaele, E J E Boumans, Elke Massa, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Ducastel, Erik Etienne, Erwin Derous, Etienne Peeters, Evert Vandeberg, Fabien Ryckebosch, Fernand , Van Ginderen, Filip De Coster, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Vanhulle, Gerrit Genouw, Gert Vandezande, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Henk Schaut, Henk Wallays, Herman Blockx, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Lannoo, Jan Swimberghe, Jan Van Eeckhout, Jasper Vandecasteele, Jean Devillers-Terschuren, Jean Pierre Reginster, Jean Pieters, Jef Van De Water, Jeroen Naert, Jeroen Vanheuverswyn, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Julie Lecomte, Jürgen De Witte, Kamil Daneels, Karel Tack, Karim Neirynck, Katelijne Kaerts, Kim Provinciael, Koen Baute, Koen De Witte, Kris Lesage, Kristof Derie, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L Feys, Lambillon Jacques, Laurence Vilain, Laurent Raty (Nmt), Lenn Van De Zande, Leo Declercq, Lieven Decrick, Louis Bronne, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Van Schoor – Vwg Ardea, Luc Vanpaemel, Ludo Annoot, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Brysbaert, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Mauro Bex, Michel Gabriels, Mike Vandeperre, Miro Van Vreckem, Natan Bex, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Pugh, Peter De Craene, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Devillers, Pierre Tavernier, Pieter Vantieghem, Raf Ghijsen, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Roland Fromont, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam Vansteenbrugge, Serge Allein, Siege Van Ballaert, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stefaan Viaene, Stéphanie Masuy, Steven D’haese, Stijn Cooleman, Stijn Vansteenbrugge, Sven Dhuyvetter, Sylvian Hotton , Thibault Snauwaert, Thierry Debaere, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Tiemen De Smedt, Tony Parmentier , Toon Spanhove, Valérie Goethals , Van Impe Yvan, Verduystert J.P, Véronique Menten, Ward De Moor, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Debruyne, Wim Dierickx, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouters Karin, Xavier Dirix, Yves Verstraeten.

Heggenmus

© Marc Nollet

Winterkoning

© Marnix Vyncke

PImpelmees

© Marc Nollet

Koolmees

© Danny Claeysier

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Veldleeuwerik

© Chris Melis

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Marmereend,  Grote zaagbek, Roodkeelduiker, Roodhalsfuut, Kuifduiker,  Geoorde fuut, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Matkop, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, IJsgors.

Bosuil

© Kamil Daneels

Bovenste foto: © Grutto / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 20/02/2018