Mergus Weeknieuws 2018/7 : Watervogeltellingen – 60 jaar Ganzentellingen – Oproepen – Karina – Belgische Vogeldag – Agenda – Eddy Gadeyne

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Zie hier het recentste Vogelnieuws.

WATERVOGELTELLINGEN

 Dit weekend de traditionele watervogeltellingen. Alle vaste tellers op post a.u.b. Er is ook de traditionele gezamenlijke excursie naar de Achterhaven –en dit op zondag 18 februari –  waar we in drie ploegen tellen. Iedereen welkom om 08u45 aan de Haven randparking t.o.v. het politiehuis. Terug ca 12u15. Laarzen, verrekijker, telescoop, handschoenen … breng het maar allemaal mee. Leiding: Paul M, FDS,  Wim J, Stefaan A.

 60 JAAR GANZENTELLINGEN

 Nu zaterdag a.s. 17 februari –  maar dan  exact 60 jaar geleden – ontdekten Eckhart Kuijken en Guido Burgraeve de eerste groep Ganzen in onze regio te Damme  – wat leidde tot 60 jaar studie van deze unieke vogels en bescherming van onze vele Graslanden! Eckhart – dank voor al wat je voor onze Natuur doet!

 REIS –  JOHAN VRAAGT NOG EVEN ONDER DE AANDACHT TE BRENGEN

Frank,       Wil je deze nog eens aanhalen in je weeknieuws aub :

Er is dus een gegarandeerd vertrek voor deze fantastische vogelreis, er zijn nog 2 plaatsen beschikbaar

http://www.starlingreizen.be/nl/reizen/ultieme-vogelreis-naar-marokko

Met dank,    Johan of te Bukkie

 EN JOHAN IS ACTIEF – INDERDAAD MEER DAN HET LEZEN WAARD

Frank,  zeer interessant artikel gelezen op Vogelbescherming Nederland :

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=24127

Johan

KARINA IN DE BALTISCHE STATEN

We wensen haar (met ook Rik Pottier aldaar)  een fantastische vogelreis! Prachtige foto’s en dag verslagen op haar facebook!

BELGISCHE VOGELDAG

 Hoi allen, Bericht van Gerald, (Frank zelf is die week op vakantie met Els richting Oman, maar jullie spreken zelf onderling wel af hé – hoe daar te geraken! Is steeds een leerrijke dag! )

Op zaterdag 24 februari, over 2 weken dus, zijn jullie weer welkom op de 18de editie van de Belgische Vogeldag.

Hier alvast een blik op het programma:

Nigel Collar, een viertal jaar geleden aanwezig na de publicatie van het eerste deel van de checklist van BirdLife International, is terug onze hoofdspreker. Hij brengt een pittig en tegelijk soms pijnlijk onderwerp: Rarest of the Rare: Unidentified Flying Objects.

Sommige met uitsterven bedreigde soorten zijn mogelijk niet meer te redden, van andere wordt dan weer een nieuwe populatie ontdekt.. Hoe loopt het onderzoek of de zoektocht ernaar? Wat zijn de kansen dat we die soorten nog kunnen redden? Sommige mythische soorten blijken zelfs nooit te hebben bestaan.

Noor A. Noor van Bird Conservation Egypt brengt ons de nieuwste update over een onderwerp dat we enkele jaren geleden breed in de pers hebben uitgesmeerd: de vogelmoord aan de Middellandse Zee. In sommige regio’s zit het vangen en consumeren van vogels in hun cultuur ingebakken. Toc is er hoop dat dit probleem Is in te dijken. Wat is er al bereikt en wat zijn de vooruitzichten?

-We vinden het maar normaal dat er met de regelmaat nieuwe boeken op de markt komen. Hoe illustraties voor zo’n werk tot stand komen is een verhaal op zich. Onlangs verscheen Roofvogels en Uilen, waarvan onze landgenoot Joris De Raedt zowel schrijver als illustrator is. Hij licht zelf toe hoe hij het eigenhandig tekenen en het maken van digitale illustraties perfect weet te combineren om tot die verbijsterende resultaten te komen.

-Naar goede gewoonte onderwerpen we onze bezoekers aan onze ultieme VogelQuiz 2018. Deze wordt samengesteld en gepresenteerd door de winnaar van 2017: Joost Mertens.

Anny Anselin van INBO startte in 2011 mee een onderzoek op,om de dispersie en de wisselwerkingen tussen verschillende populaties van Bruine Kiekendieven in kaart te brengen. Sindsdien werden 808 vogels geringd en getagd. In Bruine Kiekendieven: Home Sweet Home of verre horizonten? worden de resultaten toegelicht.

Ruben Evens bestudeerd al vele jaren de bewegingen van Nachtzwaluwen in Limburg. Om de effecten van beschermingsmaatregelen en het habitatgebruik van de soort te kunnen inschatten, werden tussen 2009 en 2017 en goot aantal vogels werden aanvankelijk van een radio-tag en later van een zender voorzien. De vooruitgang in deze technologie levert almaar betere resultaten op.

-Freek Verdonckt en Wouter Vansteelant blikken terug op het recente akkervogelsymposium en vertellen ons over de toekomst van akkervogels in Vlaanderen. De achteruitgang van verschillende akkervogelsoorten werd loepzuiver gedocumenteerd en meestal weten we wel waar het schoentje knelt.  Beheerovereenkomsten, soortbeschermingsprojecten,… welke kansen zijn er nog om het tij te keren en hoe realistisch schatten we de kans op het herstel van sommige van die soorten nog in?
-We kunnen 2017 wel het jaar van de Slangenarend noemen. Peter Symens bespreekt het verloop van de indrukwekkende show op het Groot Schietveld in Brecht, hoe de vogels zich gedroegen en lieten onderscheiden. Mogen we dergelijke scenario’s vaker verwachten in de toekomst?
Glenn Vermeersch licht de meest recente resultaten toe van het project Bijzondere Broedvogels in Vlaanderen. Welke soorten schuiven naar andere categorieën en wat kan je zelf doen om mee die soorten in kaart te brengen?
Mario Huizinga laat ons kennismaken met de BirdRing App. In de toekomst wordt het heel wat makkelijker om de herkomst van vogels met kleurringen, halsbanden, wingtags of andere merktekens te achterhalen en die projecten te traceren.

-Op de Vogeldag in 2011 kondigde  Henk Sierdsema van The Habitat Foundation de start van een project aan, om vogels in kaart te brengen in Bulgarije. Vrijwilligers zijn er zeldzaam en heel wat West-Europese vogelkijkers bezoeken de streek. Wat hebben die tellingen na 6 jaar opgeleverd.

-Het Jaaroverzicht van zeldzame vogels in 2017 gaat dit jaar hand in hand met het vestigen van een nieuw Belgisch Jaarrecord. Gerald Driessens en Wout De Rouck presenteren de resultaten.

We voorzin enkele signeersessies en de nodige stands op de VogelBeurs.

Het volledige uurschema staat reeds op www.natuurpunt.be/vogeldag 

Daar staat ook de link naar het intekenformulier.

Broodjes hoef je niet op voorhand te bestellen.

Kan rechtstreeks aan de catering.

Hopelijk tot dan,

Gerald

Een kleine greep uit de AGENDA VOLGENDE WEKEN – details volgen – maar je kan het al in je agenda plaatsen

  • Donderdag 22 februari: Ark Avond met opnieuw een Mergusser in beeld – niemand minder dan onze Ludo Braeckman: unieke kunstnatuurfotografie en vooral wat doe ik met mijn foto’s eens ik weer thuis ben!

 

  • Zaterdag 03 maart: westvlaamse studiedag in Kortrijk

 

  • Zaterdag en zondag 17 en 18 maart: watervogeltelling

 

  • Donderdag 22 maart: Ark Avond met Mergussers Johan V, Marc DC en ondergetekende over hun onvergetelijke safari naar Tanzania

 

  • Zaterdag 31 maart : nacht van de Steenuil in Damme olv Rudy Deplae  en NP Damme

 

  • Eind april 2018 – Mergus Zangvogelcursus  – alle details volgende Nieuwsbrief

 

  • Dinsdag 01 mei: Guido Burggraeve herdenkingswandeling

 

  • Woensdagavond  17 mei:  met de fiets naar de door Mergus aangekochte weidepercelen in Dudzele en Koolkerke

 

En natuurlijk zijn er de ganse zomer de tweewekelijkse woensdagavond uitstappen: programma volgt algauw

Een vogelrijk weekend gewenst met de eerste Grutto’s en Zomertalingen. Wie weet?!

Ook Eddy heeft een oproep/uitnodiging

beste Frank en MERGUS vrienden en vriendinnen

HIERBIJ VAN GANSER HARTE UITGENODIGD OP EEN MOOIE EN ONTSPANNENDE VOGELACTIVITEIT :

OP ZATERDAG 10 MAART organiseer ik in Zelzate mijn jaarlijkse “ natuur- en vogel open dag “ met leuke standjes en tentoonstellingen en dit jaar ook een lezing door mezelf naar aanleiding van de geboorte en publicatie van mijn grote boekenreeks “ roofvogels in Vlaanderen “ in drie delen

Deze lezing is een onderdeel van een namiddag die doorgaat in CAFE THE CLUB , Cesenaticolaan 2 9060 ZELZATE en waar ook onze vrienden Ruben S. en Caroline met hun mooie fotowerk aanwezig zullen zijn

Ik nodig tevens ook vrienden van Mergus uit met een infostandje …

Tussendoor ook info over uilen, een standje over mijn roofvogelonderzoekjes, en tal van andere thema’s

Deze namiddag gaat door van 14:00 h tot 18: 00 h en de lezing vindt plaats van 15:00 tot 16:00 h gevolgd door enkele korte toespraakjes

Graag verwacht ik jullie en deelnemen is GRATIS , liefst wel op voorhand reserveren of laten weten via  eddygadeyne@hotmail.com  of  eddy.gadeyne@telenet.be  of via 0474 41 65 81

Wie het ziet zitten om met een Mergus standje te komen … ook graag een seintje

Bedankt voor jullie medewerking en hopelijk tot binnenkort! Kom zeker ook jullie waardevolle publicaties even voorstellen …

vele groeten van Eddy Gadeyne   

Frank, vz en het ganse Mergus Team

Ps Als ik van iemand een e mail vergeet te beantwoorden – stuur hem gerust opnieuw door. Want alle mails krijgen een antwoord..maar er kan er altijd eens eentje door de mazen van het net glippen

 

photo : kleine zwaan – archief Mergus