Blikvangers van 19/02 tot en met 25/02/2018

Machteld Kaesemans

Koning winter is in het land met heel veel zonneschijn maar lage temperaturen. De tuinen met ruim voedselaanbod worden druk bezocht en omgetoverd tot één grote “volière”!

Zie die groenling daar, hij vecht met een soortgenoot want delen staat blijkbaar niet in zijn woordenboek. Twee puttertjes zitten recht tegenover elkaar aan de voederbuis, ze spelen in zeer korte tijd massaal veel graantjes en nigerzaad naar binnen. Ondertussen strooien ze ook royaal eten op de grond, wat een 20 tal vinken en een paar kepen heel fijn vinden.  Opeens duiken er ook enkele sijsjes op aan de pindanoten, lenig en onderste boven  pikken ze van de noten…heerlijk vinden ze het. Plots een hels lawaai, het gezelschap vliegt in paniek weg en verschuilt zich in het struikgewas. Een grote bonte specht vliegt zonder dralen recht op de noten af en de angst bij het kleinere gezelschap is totaal. Na korte tijd herstelt  de situatie zich want onze specht hangt verder aan een boomstam bij de buren. Nu zijn de zwarte mees, pimpel- en koolmees van de partij, ook zij eten hun buikje rond. Dit is een tafereel waarvan  ik meerdere keren genoten heb deze week! Niet te vergeten de eksterkreten en het gekras van twee zwarte kraaien die hun terrein aan het afbakenen zijn. Heggenmus en roodborst  trippelen ook hier en daar rond. Huismussen eten van de vetbolletjes en dagelijks mag Pierre alles opnieuw aanvullen.

Wat deze week ook opviel waren de talrijk aanwezige steltlopers. De eerste groenpootruiter werd gespot, 4 kluten zaten aan het Pompje ( niet alleen meer in het Zwin), meerdere kemphanen, grote groepen goudplevier en gelukkig nog heel wat kieviten die sterk in aantal dalen! Wulp en grutto waren er ook en meerdere soorten strandlopers..

Hierbij nog en mededeling van Pierre Tavernier:

“Beste natuurvrienden: Je kunt bij hoog water en zonnig weer mooi vogels fotograferen op de golfbrekers tussen Middelkerke en Raversijde.”

Zie foto onderaan van Pierre met steltlopers!

We zien wat er verder nog gebeurt met deze “Polar Vortex” Tot volgende week!

Groeten van Machteld.

Putter

© Marc De Ceuninck

Sijs

© Marc De Ceuninck

Keep

© Geert Vanhulle

Grote Bonte Specht

© Marc De Ceuninck

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Albert Neyt, André Delier, André Van De Laer, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Barbara De Coninck, Bart Augustijns, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bert Kindermans, Bram Vlaeminck, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Carl Devos, Carlo Hens, Catherine Priem, Chris Melis, Christof Delbaere, Corstiaan Beeke, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, De Couck Stef, De Munck Benoit, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dominique, Dries Candaele, E J E Boumans, Eef Thoen, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik De Meersman, Erik Etienne, Erwin Sys, Etienne Peeters, Fabien Ryckebosch, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Henk Loobuyck, Hock Pierre-Henry, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivan De Wispelaere, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Coulee, Jean Hugé, Jean Pieters, Jean-François Buslain, Jef De Clerck, Jef Van De Water, Jeremy Demey, Johan Claeysier, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vekemans, John Van Gompel, Jonas Ghyselen, Karel Tack, Karel Van Rompaey, Katrien Ghyoot, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Kint Didier, Koen Baute, Koen Vandepitte, Kristof Derie, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Laura Lemey, Laurent Coulmont, Laurent Raty (Nmt), Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Roose, Luk Ingelbrecht, M. Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc De Maegdt, Marc Lievrouw, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Michael Deryckere, Michel Louette, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nestor De Bruycker, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Peter Schuermans, Peter Wijnsouw, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Pieterjan Dhont, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan Cornelus, Stephen Boddington, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Sven Maly, Thibault Snauwaert, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Rommel, Wuelche Jacky, Yves Decneudt.

Groenpootruiter

© Herman Blockx

Kemphaan

© Marc Van Daele

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kluut

© Marc Nollet

Kievit

© Marnix Vyncke

Goudplevier

© Herman Blockx

VOGELLIJST:

Roodhalsgans,  Marmereend,  IJsduiker, Roodkeelduiker, Roodhalsfuut, Kuifduiker,  Geoorde fuut, Roerdomp, Kwak, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto, Paarse strandloper, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Cetti’s zanger, Humes bladkoning, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink.

Steltlopers op golfbreker

© Pierre Tavernier

Bovenste foto: Groenling / Marc Nollet

Machteld Kaesemans 27/02/2018