Blikvangers van 26/02 tot en met 04/03/2018

Machteld Kaesemans

Wij mochten proeven van 2 seizoenen in één week!  Tot 2-03 was het nog flink koud met temperaturen onder het vriespunt, dus echt winter! De laatste dagen kregen we heel wat hogere waarden wat ons zowat in de lente bracht.

Ook bij de vogels voelden we tegenstrijdigheden. Grote zaagbekken waren afgezakt naar open water. Ze waren plots te zien op de Gentse – en de Oostendse vaart want in Nederland waren veel waterlopen dicht gevroren. Anderzijds kwam de trek van de kraanvogels massaal op gang. Jammer genoeg ligt ons gebied niet op de trekroute. Toch werden  er een 100 tal in Beernem gezien richting N.O. en nog enkele kleinere aantallen aan de kust. Een  10 tal lepelaars koos ook richting N.O. op zoek naar een broedplaats. De brilduikers zijn al geruime tijd aan het baltsen…steeds een mooi schouwspel!

Sommige slechtvalken  zitten in hun broedbiotoop. In Oudenaarde werden reeds 3 eieren gelegd en daarmee zijn ze het eerste koppel slechtvalken in Europa dat aan het broeden slaat.

Het smelleken, het kleinste valkje en wintervogel, werd ook meerdere keren gespot

Verder wil ik jullie aandacht nog vestigen op bokje, watersnip en houtsnip die  deze week gezien werden. Het zijn zeer schuwe vogels die zich vlug verbergen bij de minste onraad en zeer moeilijk te fotograferen vallen.

Als laatste breng ik nog een ode aan de appelvink die in deze koude periode zich waagde tot in onze tuinen en tot aan de voedertafel! Zeer leuk, uitzonderlijk mooi, het maakte vele vogelaars en fotografen gelukkig maar mij is het nog steeds niet gelukt.  Ze vertrekken allicht naar hun broedplaats, dus dit is voor later misschien?

Bekijk ook de  vogellijst, er staat heel wat op!

Groetjes van Machteld.

Kraanvogels

© Marc Nollet

Brilduiker

© Rik De Jaegher

Lepelaar

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Dumoulin, Antoine Cornelis, Augustijn De Ketelaere, B. Dhoest, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bernard Miserez, Bram Vlaeminck, Brecht De Meulenaer, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Caroline De , ulf, Catherine Priem, Christof Delbaere, Cochez Margot, D Be, Dan Crabbe, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, De Clercq Francis, Dewispelaere Patrick, Didier Mary, Dirk Peene, Dirk Werbrouck, Dominique, Dominique Verbeke, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Etienne, Erwin Sys, Etienne Peeters, F. Migeotte, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Freddy Cordy, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Noppe, Frederik Willemyns, Fuchs, Olivier, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Gerard Lefranc, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Heedfeld Pieter, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, , outhoofd Christophe, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacques Adriaensen, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jefte Hulsmans, Jeroen Desloover, Jeroen Sondervorst, Jesse Marrannes, Jo Packet, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jonas Ghyselen, Jonathan Brutin, K. Vandemoortele, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kathleen Quick, Katrien Bernard, Katrien Vanhouteghem, Klaas Debusschere , Koen Baute, Koen Vervaeren, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lies En Tin, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Hendrickx, Luc Lippens, Luc Roose, Luc Van Den Kerchove, Luc Vandecasteele, Luk Ingelbrecht, M Kesteloot, M. Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Mark Jacobs, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martine Rys, Mathieu Vandewiele, Melina Kyametis, Michael Deryckere, Michail Sobadjiew, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Patrick Costenoble, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Pugh, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pieter Blondé, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robert Gys, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven D’haese, Steven D’hont, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Stijn De Winter, Stijn Vincent, Taveirne Eddy, Thibault Snauwaert, Thijs Nouws , Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Impe Yvan, Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Wannes Bos, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Xavier Dirix.

Slechtvalk

© Emmanuel Crul

Smelleken

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Bokje

© Filip De Ruwe

Houtsnip

© Marc Janssens

Watersnip

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Roodhalsgans,  Marmereend,  Nonnetje, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, IJsduiker, Roodhalsfuut, Kuifduiker,  Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Zeearend, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Geelpootmeeuw, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Humes bladkoning, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Appelvink, IJsgors, Sneeuwgors.

 

Appelvinken / Man & Vrouw

© Stefaan Cornelus / Marc De Ceuninck

Bovenste foto: © Grote Zaagbek / Marc Nollet

Machteld Kaesemans 06/03/2018