Blikvangers van 26/03 tot en met 01/04/2018

Machteld Kaesemans

Zoals jullie reeds weten trokken op 23-24-25 maart een 20tal Mergussers naar de Hoge Venen. Deze week kreeg ik van Wim Trio een prachtige foto toegestuurd van een oehoe die ze daar zagen en deze wil ik met jullie delen. Een oehoe is een zeer grote uil die praktisch nooit voorkomt in onze contreien en die geniet van een volledige bescherming, dus wordt hij op waarnemingen vervaagd.

Voor deze week dan kan ik ook een bijzondere “knaap” vermelden, een adult mannetje steppekiekendief. Na lang zoeken vond ik een mooie foto vanuit Nederland, maar de echte opname van Kris De Rouck wil ik toch ook meegeven.  Geen rode maar een zwarte wouw werd gespot aan de Fonteintjes.  De zwarte ruiter werd in kleine aantallen dagelijks gezien. Meestal zie je ze nog in winterkleed, maar deze maand, met een beetje geluk, kan je ze bewonderen in zomerkleed … wat een verschil!!!  

Een grote groep spreeuwen die door een roofvogel opgeschrikt wordt was vroeger bijna dagelijkse kost. Nu is dit toch  zeldzamer, duizenden spreeuwen samen is eerder een uitzondering. Bekijk de bijhorende foto en zie hoe mooi deze vogels zich proberen te beschermen.

De eerste beflijster werd ook gemeld, net als de fitis en de gele kwikstaart. Omdat de komst van de blauwborst steeds het warme lentegevoel opwekt, plaats ik nogmaals een afbeelding van een zingende vogel hierbij.

Maar … waar blijft DIE LENTE?

Tot de volgende!

Machteld.

Steppekiekendief

© Theus van Kleffens

Steppekiekendief 

© Kris De Rouck

Zwarte Wouw

© Marc De Ceuninck

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Barbara De Coninck, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bart Willaert, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Brecht Laebens, Brecht Schotte, Bruneel Luc, C Jacobs, Catherine Priem, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dany Depauw, David Botteldoorn, De Munck Benoit, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, E J E Boumans, Elke Rommel, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Etienne, Erwin Derous, Erwin Sys, Ewald De Backere, Fabien Ryckebosch, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Frederik Noppe, G. Vandermeersch, Gaby Wieme, Geert Boelens, Geert De Clercq, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Hilbran Verstraete, Ignace Anseeuw, Inge Volders, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Van Eeckhout, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-Marie Testaert, Jef Van De Water, Jef Winderickx, Jeffrey Carels, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jo Packet, Jo Seynaeve, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Jonas Decoster, Jozef Germonprez, Karel Schoonvaere, Karim Neirynck, Karina Samyn, Koen Baute, Kris De Rouck, Kris Decleer, Kristof Derie, Kurt Van Damme, L. Denert, Laura Lemey, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve , Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mathieu Vandewiele, Maximiliaan Van De Velde, Michel Louette, Mylle Johnny, N. Hurkmans, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Nuri Senemek, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Van Gestel , Peter Schuermans, Phil Koken, Philibert Moeyaert, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven De Somviele, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Sven Maly, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Faveyts, Xanthippe Boulougouris, Xavier Dirix.

Spreeuwen

© Freddy Cordy

Zwarte Ruiter: Winter en Zomerkleed

  

© Herman Blockx  /  © Ronny Lierman

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Beflijster

© Johan Buckens

Fitis

© Herman Blockx

Gele Kwikstaart

© Danny Claeysier

VOGELLIJST:

Zomertaling, Middelste zaagbek,  Roodkeelduiker, Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief,  Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, IJslandse grutto, Pontische meeuw, Grote stern, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s  zanger, Beflijster, Blauwborst, Boompieper, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Goudvink, Appelvink.

Blauwborst

© Marnix Vyncke

Bovenste foto: © Oehoe / Wim Trio.

Machteld Kaesemans 3/04/2018