Blikvangers van 23/04 tot en met 29/04/2018

Machteld Kaesemans

Na die zomerse week moesten we het met heel wat minder stellen. Het leek meer op herfst-winter! Niet getreurd, er werden toch nog nieuwe soorten gespot. Aan de Fonteintjes was het duidelijk kalmer Het vermelden waard waren zeker de 717 overtrekkende  boerenzwaluwen op 27/04 en  de 472 rosse grutto’s op 29/04.

De ster van deze week was zeker de overvliegende, zeer zeldzame roodstuitzwaluw, tussen een tiental boerenzwaluwen in de Achterhaven. De eerste zomertortel werd eveneens gespot net als de eerste wielewaal. Een porseleinhoen liet zich ook eventjes bewonderen.

Een paar visarenden trokken voorbij, rode en zwarte wouw waren eveneens van de partij.

Men noteerde ook temminks strandloper en opnieuw krombekstrandloper.

Bij de kleinere vogels vielen de aanwezigheid  van Noordse- en Engelse kwikstaart op.  Natuurlijk wie vroeg op stap gaat hoort en ziet  rietzanger, kleine karekiet, zwartkop,  tuinfluiter, grasmus, braamsluiper, koekoek en zoveel andere … geniet ervan!

Hopelijk met wat beter weer  en tot de volgende!

Groetjes van Machteld.

Boerenzwaluw

© Marc Nollet

Visarend

© Marnix Vyncke

Rode Wouw

© Koen Baute

Zwarte Wouw

© Patrick Keirsebilck

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arno Beidts, Arthur Floren, Baes Rik, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bastiaan De Ketelaere, Bert Mestdagh, Birger Calis, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Catherine Larbalestrier, Catherine Priem, Claes Victor, Constance Fastré, Danny Deschacht, Dany Coppejans, Dany Depauw, Deseure Noel, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, E J E Boumans, E. Van Looveren, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Stienen, Erwin Derous, Erwin Sys, Etienne Peeters, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Franck Hollander, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frédéric Vanhove, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gerda, Keulemans, Guido Rappé, Gunter Flipkens, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Hilbran Verstraete, Hubert Brandt, Ignaas Robbe, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jaime Escobar, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan Lambert, Jan Seys, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-Marie Testaert, Jelle Van Aalst, Jo Packet, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonathan Brutin, Joris Elst, Jp Valentin, Julie Lecomte, Koen Baute, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L Feys, Lander Kestemont, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc Batsleer, Marc Brysbaert, Marc De Ceuninck, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martine Wauters, Mathieu Vandewiele, Michail Sobadjiew, Michel Louette, Michiel Lathouwers, Mireille Henry, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nestor De Bruycker, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Noël Vervaecke, Pascal Heymans, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Verhulst, Philippe Dury, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Sus Govaerts, Tom Goossens, Tony Parmentier , Urbain Ureel, Valérie Goethals , Vanacker Johny, Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Virginie Sonon, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Courtens, Wouter Faveyts.

Temmincks Strandloper

© Marc De Ceuninck

Krombekstrandloper

© Filip De Ruwe

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Wielewaal

© Marc Nollet

Noordse Kwikstaart

© Benedict De Laender

Engelse Kwikstaart

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Zomertaling, Middelste zaagbek, Lepelaar, Koereiger,  Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief,  Havik, Smelleken, Slechtvalk,  Steltkluut,  Bosruiter, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper,  Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Kleine jager, Zomertortel,  Bosuil, Zwarte specht, Wielewaal, Russische kauw,  Boomleeuwerik, Roodstuitzwaluw, Cetti’s  zanger, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Goudvink, Appelvink.

Zomertortel

© Ruben Saey

Bovenste foto: © Roodstuitzwaluw / Jos van den Berg

Machteld Kaesemans 30/04/2018