Mergus Weeknieuws 2018/18-19: Privacy wetgeving – Fonteintjes – broedvogelronde – activiteiten op de website – oproep – broedvogelresultaten 2017

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

 

Ja jullie lezen het goed – weeknieuws voor twee weken – volgend verlengd weekend gaan we naar ons vakantiehuisje  aan de Opaalkust.

 

PRIVACY WETGEVING

 

Jullie zullen er via de media ook al wel van vernomen hebben – er komt een nieuwe wet die ons aller privacy beschermt. Alle details ken ik niet  – maar ik voorzie vanaf heden steeds  onderaan de wettelijke mogelijkheid zich voor deze Nieuwsbrief te kunnen uitschrijven. Johan Vh – onze jurist – zal eenmaal terug uit Extramadura me nog verder inlichten welke stappen we nog verder dienen te ondernemen.

 

FONTEINTJES – BROEDVOGELRONDE LOPEN

 

Mooi – warm weer voorspeld – dus één adres als je wil genieten van Lepelaars – Purperreigers – Rode- of Zwarte Wouw, wie weet Visarend, duizenden Piepers en Zwaluwen en een record aantal soorten van meer dan 100 op een ochtend zien: de Fonteintjes!. Ook de Kijkuit te De Haan en de Paashaas en de Internationale Dijk zijn top trek telplaatsen. Voor de vz en wellicht nog enkele anderen onder ons – roept echter de plicht om een volgende broedvogelronde te lopen of voor ABV en/of monitoringproject  wat ik eigenlijk bijna even leuk vind en minstens even interessant.

 

GUIDO BURGGRAEVE HERDENKINGSWANDELING

 

Tachtig enthousiaste deelnemers – jammer van het frisse weer – totaal geen stuwtrek – lekker ontbijt – iedereen tevreden. Verslag op de Mergus facebook.

 

ACTIVITEITEN

 

Vergeet niet aan onze Mergus groepsactiviteiten deel te nemen – vanaf heden regelmatig aangevuld op de startpagina van www.mergus.be. De eerste woensdagavond activiteit kom eraan op 16 mei. Jullie komen toch ook.!

 

OPROEP JURGEN VAN PRAET

 

Frank,

Een vraagje van ons bestuur van Natuurpunt Middenkust voor je.

Kun je in de volgende e-nieuwsbrief even een kleine oproep doen aan de vogelaars/twitchers om niet meer langs het jaagpad te rijden met de auto tussen Oudenburg en Stalhille kant Pompje. De toevloed van auto’s langs dit pad waar je enkel mag fietsen of wandelen (tenzij bijzondere toestemming) zorgt voor wrevel bij de buurtbewoners en aangelanden. Afgelopen twee weken is er geregeld ‘file’ om te tikken of om plaatjes te nemen van de aanwezige vogels.

En dat begint een beetje de spuigaten uit te lopen. Te voet en met de fiets is iedereen welkom langs het jaagpad.

Met aandrang wordt ook gevraagd aan iedereen om uit het gebied te blijven. Dit zijn kwetsbare soorten in een kwetsbaar moerasgebied waar we er amper nog van over hebben.

Thanks

 

BROEDVOGELRESULTATEN 2017

 

Zo goed als alle soort uitwerkingen zijn binnen en ben samen met Stefaan A alle soorten aan het invoeren en controleren. Nogmaals iedereen bedankt voor het doorgeven en of uitwerken. We hopen in de loop van de zomer onze bijdrage te kunnen publiceren.

 

Een prettig en zonnig weekend gewenst en tot de 16 de mei!

 

Frank en zijn ganse Team

 

Ps vergeet niet onze blikvangers en waarnemingen te bekijken op www.mergus.be

 

Ps Wenst u deze Nieuwsbrief niet meer te ontvangen – gelieve uw uit te schrijven via een mail naar frank.descheemaeker@skynet.be met vermelding uitschrijving mails Mergus

 

Photo: Kievit – archief Mergus