Blikvangers van 30/04 tot en met 06/05/2018

Machteld Kaesemans

In deze periode van de meimaand met veel zon, veel nieuwigheden en veel vogelzang hoor je ons zeker niet klagen!!! Een grauwe klauwier, adult man in zomerkleed, reeds lang niet meer gespot, werd gezien door Antoine in Damme-Zuiddijk. Een griel, de tweede in een paar weken, zat nu op Stalhille Akkers dus in het Mergusgebied  en werd opnieuw gevonden door Davy Bosman … proficiat. Een grauwe kiekendief en de eerste wespendief lieten zich eveneens bewonderen. Een kwartel zeer moeilijk om te ontdekken was eveneens van de partij.

Een nieuwe foto van steltkluut wil ik jullie niet onthouden want dit jaar gaat het heel goed met deze soort in ons gebied. Ze zijn reeds druk aan het broeden en zorgen voor een flink nageslacht.

Deze blikvangers kan ik zeker niet afsluiten zonder enkele flinke zangers te vernoemen, zoals spotvogel, tuinfluiter, zwartkop, braamsluiper, bosrietzanger, grasmus, rietzanger, kleine karekiet en zoveel  andere die terugkwamen uit hun wintergebied, voornamelijk Afrika.

De eerste grauwe vliegenvanger was er ook, een foto van de bonte vliegenvanger komt er nog bij, net als de eerste roodkeelpieper.

Alles kan ik helaas niet opsommen, kijk zelf dagelijks naar de waarnemingen bij www.mergus.be  Gezien dat er op 07/05 en 08/05 reeds heel wat mooie waarnemingen zijn … dat belooft voor volgende week.

Groeten van Machteld.

Griel

© Jonas Ghyselen

Grauwe Kiekendief

© Claes Victor

Kwartel

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Alain Paquet, Albert Neyt, Annemie Opdebeeck, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arnaud Struyf, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart De Keersmaecker, Bart Lambert, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Bert Kindermans, Bert Mestdagh, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Bruno Beyen, Catherine Priem, Chris Melis, De Munck Benoit, Deseure Noel, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Etienne, Erwin Derous, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Free Claerbout, Gaby Wieme, Gauthier Deschamps, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Spanoghe, Gie Van Den Eeckhaut, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivan Leroy, J Vanryckeghem, J. Carney, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Pieters, Jean-Pierre R., Jef Van De Water, Jelle Quartier, Jens Derycker, Jens D’haeseleer, Jeremy Demey, Jeroen Vanheuverswyn, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Jochen Jonckheere, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Jonas Ghyselen, Jonathan Brutin, Joris Elst, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Karel Schoonvaere, Karel Tack, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Krien Hansen, Kris De Rouck, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Derie, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Lieven De Schamphelaere, Lieven De Temmerman , Lindy Vandromme, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Manu De Witte, Marc Nollet, Marc Van Orshoven, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Melissa Teunkens, Michel Gillard, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Niels Goulem, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Olivier Dochy, Olivier Dupont, Pascal Heymans, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Van Gestel , Peter Adriaens, Peter Meininger, Peter Partoens, Peter Vanlommel, Pros De Langh, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ronan Felix, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Wouters, Slegers Bart, Slegers Tom, Sophie Philtjens, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Stijn Vincent, Stocman François, Thibaud Vandaudenard, Thomas Michiels, Tom D’heedene, Tom Goossens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Colenberghe Eric, Van Wambeke Marc, Vanacker Johny, Verduystert J.P, Vic Puype, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Van Sompel, Wim Vermetten, Wouter Faveyts, Xander Termonia, Xavier Delwarte.

Wespendief

© Marnix Vyncke

Steltkluut

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Tuinfluiter

© Ruben Saey

Spotvogel

© Marnix Vyncke

Bosrietzanger

© Patrick Keirsebilck

Grauwe Vliegenvanger

© Filip De Ruwe

Bonte Vliegenvanger

© Geert Vanhulle

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Middelste zaagbek, Noordse stormvogel, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief,  Havik, Smelleken, Slechtvalk,  Griel, Steltkluut,  IJslandse grutto, Bosruiter, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper,  Kleine Burgemeester, Noordse stern, Dwergstern, Grote stern, Zeekoet, Zomertortel,  Kerkuil, Bosuil, Velduil, Draaihals, Grauwe klauwier,  Wielewaal, Matkop,  Boomleeuwerik, Cetti’s  zanger, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, , Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Roodkeelpieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Europese kanarie, Grote barmsijs, Goudvink, Appelvink.

Roodkeelpieper

© Geert Vanhulle

Bovenste foto: Grauwe klauwier / Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans 08/05/2018