Blikvangers van 07/05 tot en met 13/05/2018

Machteld Kaesemans

Zoals voorspeld vorige week zijn er heel wat mooie waarnemingen om naar voor te schuiven. Een vrouwtje roodkopklauwier, niet meer gezien  in ons gebied sinds 2014, zat in de Assebroekse Meersen en bracht onmiddellijk veel vogelaars en fotografen op de been. Jammer  na een halve dag was ze verdwenen, waarschijnlijk doorgevlogen naar haar broedplaats. Eveneens heel mooi en zeldzaam was een overvliegende roodpootvalk aan de Fonteintjes. De kleine burgemeester in Torhout en een in Oostkamp werden bewonderd en in beeld gezet zelfs op het dak van een tearoom.

Bij de kiekendieven was het ook prijs. Veel bruine, enkele blauwe, een grauwe en een steppekiekendief werden gespot. Niet altijd eenvoudig om ze juist te determineren.

Nieuw voor deze week was ook de oh zo schuwe porseleinhoen en een kleine strandloper.

Om te eindigen de vondst  van een bruine boszanger door Hilbran Verstraete, zeer kort gezien en gehoord en niet meer gespot sinds 2016.

Dit waren de voornaamste soorten, op de lijst vinden jullie alle “speciallekes” en met te klikken op de link is alles terug te vinden van deze week.

Tot dan.

Machteld.

Bruine Kiekendief

© Filip De Ruwe

Blauwe Kiekendief

© Marc Van Daele

Grauwe Kiekendief

© Johan Buckens

Steppekiekendief

© Marc Janssens

WAARNEMERS:

Alain Weemeeuw, Albert Neyt, André Delier, Ann Dumoulin, Annemie Opdebeeck, Anny Anselin, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Hilven, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bastiaan De Ketelaere, Birger Calis, Blondeel Dirk , Brecht Schotte, Bruneel Luc, Bruno Bergmans, Bruno Beyen, Carlos Steeman, Catherine Priem, Daan Van Werven, David Botteldoorn, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Dirk Anseeuw, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbeke, Dries Candaele, E J E Boumans, Eef Weetjens, Elias Tibax, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Sys, Filip De Ruwe, Floris Verhaeghe , Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Geert Carette, Gerrit Schuermans, Gwenaelle Vandendriessche, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Herwig Mees, Hilbran Verstraete, Houben G., Ignace Anseeuw, Ivan Leroy, J Vanryckeghem, J. Carney, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Louette, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Devillers-Terschuren, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Yves Baugnée, Jens Derycker, Jens D’Haeseleer, Jeremy Demey, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jonathan Meire, Joyce Janssen, Jp Valentin, Kamil Daneels, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maertens, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Derie, Kurt Van Damme, L Feys, Laura Lemey, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Hofman, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mathieu Vandewiele, Melina Kyametis, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nicolas Vanermen, Olivier Dochy, Pascal Deruyver, Pascal Heymans, Patrick Beirens, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Ceulemans, Peter Wijnsouw, Philippe Dury, Pierre Blockx, Pierre Devillers, Pieter Blondé, Pros De Langh, R. De Jaegher, Reinoud Allaert, Renaat Vande Meulebroeke, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Wouters, Sanne Ruyts, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Sien Van Looveren, Simon Veys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Stefan Keereman, Steven Boone, Steven Van Den Bussche, Steyn Van Assche, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Stijn Vincent, Thijs Himpe, Thijs Tanghe, Thomas Defoort, Thomas Vermeire, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Grimberge Agnes, Vandeputte Christian, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Werbrouck Roland, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Dierickx, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wim Trio, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse, Yente De Maesschalck, Yolan Bosteels.

Kleine Burgemeester

© Kenny Hessel

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Roodpootvalk

© Johan Buckens

Porseleinhoen

© Dries Candaele

Kleine Strandloper

© Marc De Ceuninck

VOGELLIJST:

Kwartel, Roodhalsgans, Zomertaling, Geoorde fuut, Zwarte ooievaar,  Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief,  Steppekiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk,  Porseleinhoen, Kraanvogel, Steltkluut,  Strandplevier, Bokje, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper,  Paarse strandloper, Kleine Burgemeester, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roodkopklauwier,  Wielewaal, Boomleeuwerik, Roodstuutzwaluw, Cetti’s  zanger, Grote karekiet, Bruine boszanger, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, , Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Duinpieper, Boompieper, Roodkeelpieper, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Kruisbek,  Appelvink.

Bruine Boszanger

© Wim Deloddere

Bovenste foto: © Roodkopklauwier / Louis Lams

Machteld Kaesemans 15/05/2018