Mergus Weeknieuws 2018/20: Damme 1000 soorten – zwaluwen – veel beterschap – reizen – club brugge – prachtige beeldopnames

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Ziehier het recente Mergus Nieuws

DUIZEND SOORTEN WEEKEND DAMME 26 EN 27 MEI

Het is mij een eer U uit te nodigen voor het 1000 soorten weekend dat Natuurpunt Damme organiseert het weekend van 25-27 mei. Met deze activiteit willen wij de biodiversiteit van Damme meer in de kijker zetten. Het is een zeer gevarieerd programma. Vrijdagavond starten we met een zeer boeiende lezing over biodiversiteit door Hans Van Dyck die hierover bijzonder boeiend en toegankelijk kan vertellen. De zaterdag en de zondag zijn er tal van excursies en in ons veldlabo in de Grote Sterre kan je kennis maken met vele facetten van de biodiversiteit. In bijlage in ieder geval de aankondiging van de lezing van Hans Van Dyck en het programma. Meer info kan je ook vinden op onze website http://www.natuurpuntdamme.be/index.php .

Wij hopen U uiteraard op één van deze activiteiten te mogen ontmoeten. U kan deze uitnodiging ook gerust onder vrienden en kennissen veder verspreiden.

Met vriendelijke groet    Patrick Meire    Voorzitter Natuurpunt Damme – zie ook bijlages – Frank probeert nog af te spreken met Rudy en Robrecht om ook iets met de Mergus te doen.

WAAR ZIJN ONZE ZWALUWEN?

Iedereen zal het al zo een beetje opgemerkt hebben zeker (en zeker de trek- en broedvogeltellers)  – de aantallen aanwezige zwaluwen zijn zeer laag – ondanks toch enkele dagen goed weer in april en mei. Bang afwachten – maar ik herinner me nog jaren dat het gros maar eind mei toekwam! Dus het kan nog.

 VEEL BETERSCHAP

Twee ernstig zieken in onze Mergus groep: Willy Vermeersch kwam dit weekend zeer zwaar ten val en ligt op intensieve! Ook Steven D’haese verbleef twee weken in het ziekenhuis maar is aan de beterhand na een zware appendix operatie. We wensen hen een vlug herstel toe!

REIZEN

Valérie plaatste dit weekend een prachtig reisverslag Azoren op de website! Adembenemend.

En Benny Cottele nodigt iedereen uit op zijn unieke Starling reis naar Ghana:    http://www.starlingreizen.be/nl/reizen/vogelreis-naar-ghana-de-endemen-van-west-afrika. Een absolute aanrader voor iedere Mergusser. Ik krijg zin om mee te gaan – jullie ook?!

PROFICIAT AAN DE CLUB BRUGGE SUPPORTERS

En ja – wie aan Benny denkt – denkt aan Club Brugge en we wensen hem en zijn Mergus companen – Bukkie – Filip Decoster- Martine (van Johan V) en alle andere Blauw-Zwarten van harte proficiat met de titel en zien uit naar den Derby volgend jaar!

PRACHTIGE BEELDOPNAMES

Niemand kan het zo mooi in beeld brengen als Jan Vanwynsberghe – genieten jullie mee van de Kleine Geelpootruiter en Westelijke orpheusgrasmus die ons land met een bezoek vereerden.

Het gebeurt maar héél zelden dat er een nieuwe vogelsoort voor België ontdekt wordt. En wat was het deze keer een verademing dat het mannetje Westelijke orpheusgrasmus dat zondag ontdekt werd één van de allermooiste gebieden (in de buurt van Rochefort) uitgekozen had om neer te strijken.

En genieten werd het: superlatieven schieten me te kort om deze fantastische, zinnenprikkelende omgeving te beschrijven. Je kwam ogen, oren en vooral veel extra zintuigen te kort om zoveel moois te registreren en weg te schrijven om er nog héél lang van te kunnen nagenieten.

Doordat er vooral vanop een smalle (openbare) weg gekeken wordt, waren er meestal maar een beperkt aantal plaatsen die vrij zicht gaven op de vogel (als hij dan al eens open zat). Hem proberen filmen vanop statief bleek in elk geval een schier onmogelijke opgave.

Van het zeer schaarse beeldmateriaal (uren geprobeerd, zowel zondag als maandag) kon ik gelukkig deze beelden weerhouden:  https://youtu.be/LVPvhNd-Y44 (kies 1080p-HD voor de scherpste weergave).

Superlatieven schieten met te kort om de waarneming van de Kleine geelpootruiter deze avond in het – prachtige – Vinne (in het Brabantse Zoutleeuw) te verwoorden: de verste afstand dat we hem aan de grond gezien hebben was zeker niet meer dan 25 meter, maar hij kwam heel regelmatig tot op een vijftal meter en minder, heel de tijd zichtbaar, open en bloot te bewonderen vanop het pad.

Videobeelden van deze zinderende waarneming (o.a. héél regelmatig roepend): https://youtu.be/ryVja2prOyI  (kies 1080p-HD voor de scherpste weergave).

Ik geef voor de geïnteresseerden ook nog graag de link mee naar m’n beelden van Blonde tapuit, die ik eindelijk mooi kon filmen, een tweetal weken geleden in Spanje. Je ziet hem o.a. uitgebreid poetsen (volledig open staart en vleugel) waarbij het kenmerkende staartpatroon zeer goed zichtbaar is (herhaald in slow motion): https://youtu.be/GWHIxpH_CGA (kies 1080p-HD voor de scherpste weergave).

OOK IN EIGEN REGIO: GRAUWE – EN ROODKOPKLAUWIER – KLEINE BURGEMEESTER – ROODPOOTVALK  en veel meer – surf naar www.mergus.be en naar de waarnemingen en naar de blikvangers van onze Machteld.

Tot woensdagavond? En volgend verlengd weekend een ideaal moment om een nieuwe broedvogelronde te lopen.

xFrank en zijn ganse Mergus Team