Blikvangers van 14/05 tot en met 20/05/2018

Machteld Kaesemans

Heel wat waarnemingen deze week  zelfs op 20/05 133 soorten! De sterren zijn natuurlijk de 12 tot 14 bijeneters die zich een dagje ophielden aan de Oostendse Vaart – Weiden t’Pompje. Prachtige vogeltjes die we zeldzaam hier zien en dan nog in zo’n grote groep.

De volgende opvallende soort is de witvleugelstern en zijn soortgenoot de zwarte stern.

Zeer bijzonder was eveneens de aanwezigheid van vele steltlopers. Bij sommige soorten zelfs in uitzonderlijke grote groepen. Zo noteerden we een groep van 326 bontbekplevieren  op de zwinvlakte, 61 op de Lage Moere en 78 in Uitkerke. De tureluurs waren ook talrijk aanwezig  tot 68 in Uitkerke. Verder werd er een zwarte Ruiter gezien in zomerkleed, ook uitzonderlijk hier bij ons.

Meerdere Temmincks strandlopers, de vinnige kleine strandloper, kleine plevier, bosruiter, krombekstrandloper, groenpootruiter, oeverloper e.a. waren aanwezig.

Een visarend vloog over, enkele wespendieven zijn aangekomen en een grote karekiet werd opnieuw aan de Eendekooi in Lissewege genoteerd.

Bekijk de volledige vogellijst en druk op de link, zo kom je alles te weten van deze week.

Veel groeten van Machteld.

Witvleugelstern

© Johan Buckens

Zwarte Stern

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anna Schneider, Annick Decruyenaere, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Ben Steeman, Bernard Dekimpe, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Catherine Priem, Christian De Mori, Dacquin Emilia, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, David Botteldoorn, Dermaux José, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Sys, Etienne Peeters, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Garben Logghe, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gert Vanautgaerden, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hilbran Verstraete, Hock Pierre-Henry, Houthoofd Christophe, Hubert Brandt, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, J. Carney, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean-Pierre R., Jean-Yves Baugnée, Jeffrey Carels, Jens Derycker, Jens D’haeseleer, Jeremy Demey, Jeroen Naert, Jo Packet, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, John Van Gestel, Jonas Ghyselen, Jorg Lambrechts, Kamil Daneels, Karel Schoonvaere, Karim Neirynck, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Louis Schramme, Lowie Lams, Luc Audenaerde, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, M.Van Achte, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marie-José Van Gestel-Burmanje, Miel Ferdinande, Miguel Demeulemeester, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nele Veracx, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Pascal Heymans, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Pugh, Peter Ceulemans, Philibert Moeyaert, Pieter Van Dorsselaer, Reinhardt Strubbe, Ria Vd Rakt, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Sebastien Crahay, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Stijn Vincent, Thijs Tanghe, Thomas Vermeire, Tim Caers, Timo Roeke, Tom D’heedene, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vanacker Johny, Verduystert J.P, Vic Puype, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse.

Zwarte Ruiter

© Filip De Ruwe

Tureluur

© Herman Blockx

Kleine Strandloper

© Marc De Ceuninck

Temmincks Strandloper

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Bontbekplevier

© Marnix Vyncke

Kleine Plevier

© Danny Claeysier

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Geoorde fuut, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief,  Grauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk,  Waterral,  Steltkluut,  Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper,  Pontische meeuw,  Grote stern, Witvleugelstern, Zwarte stern, Zomertortel,  Bosuil,  Bijeneter,  Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s  zanger, Grote karekiet, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, , Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Rouwkwikstaart.

Bijeneter in vlucht

© Paul Pugh

Bovenste foto: © Bijeneter / Johan Buckens

Machteld Kaesemans 22/05/2018